Самоопредељење и ДСК постигли договор о новој влади тзв. Косова

Како је после шестог састанка представника те две странке рекао званичник ДСК-а, две стране су завршиле разговоре о програмском документу нове владе

Иса Мустафа и Аљбин Курти (Фото: РТС)

Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова постигли су програмски договор о новој влади Косова. Остаје да тај споразум потврде лидери странака Аљбин Курти и Иса Мустафа.

Како је новинарима после шестог састанка представника те две странке рекао званичник ДСК-а Авдулах Хоти, две стране су завршиле разговоре о програмском документу нове владе.

„Са задовољством могу да кажем да смо постигли договор о свим програмским питањима“, рекао је Хоти, а преноси РТК2.

Он је навео да ће лидери странака ускоро конкретизовати овај договор.

„Договорили смо се о структури владе и институција“, рекао је Хоти, наводећи да још није било разговора о персоналним питањима.

Према коначним резултатима превремених парламентарних избора на Косову, Самоопредељење је освојило 26 одсто гласова (32 мандата).

На другом месту је ДСК са 24,48 одсто (29 посланика), а следи ДПК са 21 одсто (25 посланика). АБК је освојила 11,4 одсто гласова (14 мандата), а Српска листа има 6,7 одсто гласова (10 посланика).

Аљбин Курти: Правимо владајућу коалицију где неће бити потребни гласови Српске листе

Кандидат за премијера Косова и лидер Самоопредељења Аљбин Курти изјавио је за ТВ Н1 да ће поштовати Устав када је у питању именовање једног министра из српске заједнице, али да Српска листа неће бити у владајућој коалицији.

„Поштоваћу Устав, али правим садржинску разлику између тога када је нешто уставна обавеза и политичка коалиција с друге стране. Трудимо се да правимо владајућу коалицију где неће бити потребни гласови Српске листе. Српска листа биће у опозицији”, рекао је Курти.

Он је пре два дана навео да је рационално очекивати да ће мандат за формирање косовске владе добити овог месеца и да ће имати 15 дана за формирање коалиције са Демократским савезом Косова.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 8. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар