Метју Палмер: Питање независности Косова за САД не постоји

За САД не постоји питање косовске државности и независности, која је неповратна, већ нормализација односа до које мора доћи дијалогом и договором, рекао Палмер

Метју Палмер (Фото: European Western Balkan)

Метју Палмер, који је претходно у Скопљу и Приштини рекао да Србија неће бити примљена у ЕУ док не призна косовску независност, рекао је у емисији „Прави угао“ РТВ да је признање косовске независности тема о којој ће се расправљати за преговарачким столом.

Тврди да је током боравка у Приштини био јасан када је рекао да је укидање такси на робу из Србије пут ка нормализацији и дијалогу.

„До решења се може доћи уколико обе стране приближе ставове и ми нећемо никоме наметати то решење“, рекао је Палмер.

Сматра и да Србија треба да престане са активностима које спроводи ради делегитимизације косовске независности, због чега су таксе и уведене.

Иначе, Приштина је таксе на производе из Централне Србије и БиХ увела новембра прошле године, након пропалог покушаја да се прикључи чланству у Интерполу.

Палмер је рекао да САД желе да „Србија и Косово нормализују односе“ и тако отворе пут ка заједничком циљу, а то је чланство у Европској унији.

Истакао је да за САД не постоји питање косовске државности и независности, која је неповратна, већ нормализација односа до које мора доћи дијалогом и договором.

„Циљ процеса и тог дијалога није форсирање било које стране ради нормализације односа, већ напротив подршка и једној и другој страни“ рекао је Палмер.

Договор који унапређује мир и стабилност је вишедимензионалан и он подразумева безбедносна, политичка и нека друга питања, као и проблем људских права и грађанских слобода и заштиту културног блага, прецизирао је Палмер.

САД желе позитивну атмосферу које сада нема и до ње се може доћи уколико Београд престане са делегитимизацијом косовске државности и независности.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 5. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. ”Метју Палмер: Питање независности Косова за САД не постоји”

    Не постоји ни за Србе… нити ће икада постојати!

  2. Sa istim stepenom drskosti mogu da kažem da pitanje nezavisnosti Kalifornije ne postoji. Kalifornija je Meksiko. Naš interes je da se Amerika u miru nagodi sa Meksikom kako da im vrati oteto i isplati odštetu za zulume koje je tamo napravila. Naravno, o legalnoj kupoprodaji tih teritorija ne može biti reči, isto onako kako ne može biti reči o validnosti onoga što Vučić potpisuje.

Оставите коментар