Ентони Годфри: Београд и Приштина да искористе заинтересованост САД и постигну споразум

Нећемо да дефинишемо начин на који две стране, Београд и Приштина, треба да дођу до решења, рекао нови амбасадор Сједињених Држава у Србији

Ентони Годфри (Фото: Глас Америке)

Сједињене Државе желе споразум Београда и Приштине који се у „идеалним околностима“ заснива на међусобном признању, изјавио је Ентони Годфри, нови амбасадор Сједињених Држава у Србији, поручујући да не планира да српским лидерима држи лекције, већ да се нада отвореном дијалогу.

„Не планирам да са српским лидерима имам приступ као да ћу да им држим лекције. Надам се отвореном дијалогу, а када буде потребно да им кажем незгодне ствари, рећи ћу их директно, у приватним разговорима, колико год је то могуће, јер је на тај начин дипломатски рад најефикаснији“, рекао је Годфри за београдски дневник Политика.

Казао је да српска јавност не треба да буде збуњена због истовременог именовања Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за западни Балкан и Ричарда Гренела за специјалног представника Беле куће за преговоре Београда и Приштине, већ да је то врло позитиван сигнал који показује колико је Вашингтон заинтересован за напредак дијалога две стране.

Годфри каже да САД сматрају да се указала важна прилика и да се надају да ће руководство Србије умети да искористи ту енергију Вашингтона.

„Она показује да су САД заинтересоване да дође до напретка у том процесу (дијалога Београда и Приштине). Метју Палмер је велики експерт за овај регион и познаје бројне лидере, али и историју изазова који овде постоје…. Амбасадор Рик Гренел доноси политичку тежину коју представља Бела кућа и показује колико је сада ово питање значајно за Вашингтон“, истиче амерички амбасадор

Годфри је оценио да обојица траже поновно успостављање дијалога, охрабрују, те да се нада да помажу Приштини и Београду да заједно дођу до решења од којег ће обе стране имати корист.

„Нешто што ће бити договорено на локалу и што ће трајати дуго, јер је то важно за регионалну стабилност“, рекао је Годфри.

Упитан да ли је за Сједињене Државе идеја промене граница и размене територије уопште на столу и да ли мисли на признање независности, он је рекао да је важно да се дође до суштинских разговора.

„Овде бих морао да цитирам Метјуа Палмера који каже да о овом питању нема црвених линија, нити бланко подршке. То је добар начин да се објасни како Вашингтон приступа овом питању. Нећемо да дефинишемо начин на који две стране, Београд и Приштина, треба да дођу до решења“, рекао је Годфри.

Важно је, наставио је, да дође до суштинских разговора Приштине и Београда и да се треба решити свих могућих препрека како би се дошло до одрживог решења које би допринело стабилности и просперитету региона.

Према његовим речима, „таксе, кампања повлачења признања независности, све су то важни изазови“.

На питање да ли у Вашингтону постоји некакав временски оквир за постизање споразума Београда и Приштине, Годфри је рекао да САД „не желе да догађаји у обе земље успоре наш заједнички посао“, али је и додао да Вашингтон, такође, не жели да поставља било какве вештачке рокове.

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 3. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Господин амбасадор (беспотребно му је помињати, а још мање памтити име) би требало да искористи прилику док још није најурен, прихвати неминовност пропасти планова земље коју представља и владавине њиховог пулена у овој земљи. Ми му свакако нећемо одређивати рокове за дозивање памети, али се надамо да ће поступити разумно и у складу са правом и обичајима земље у коју је дошао.
    Шта мислите да ли ико од политичара у Србији има херца да овако нешто каже или напише? А је л’ знате последице тога? Чему се надате?
    Основ свега је да очистимо своју кућу. Ако мислите да је немогуће, испратите своју децу у бели свет, али се онда и одреците права да било шта кажете или заступате у вези са будућношћу ове земље. Баљезга председник, баљезгају амбасадори, баљезгају Шиптари, Хрвати, Монтенегрини… Па, једном ће доћи време и да ућуте. Ал’ онда ваше мишљење неће бити ништа важније него сада. Али тада ће ваша деца бити далеко и на ваше гробове нико цвет неће ставити и запалити свећу. Деца која оду, постају деца оних који су их натерали да оду одавде.
    Ко трпи ово зло и не поистовећује се с њим, можда ће урадити нешто за себе и своје потомство. Ко подржава ове циничне речи представника зле земље, осуђује своје потомке да живе у том злу. И нестану заједно с њим. А то неће бити још дуго. Наравно једно зло ће бити замењено другим, али овога садашњег неће бити ни у траговима.

Оставите коментар