Карл Билт: Вето за Македонију и Албанију значи и вето за Србију, Црну Гору и БиХ

Француски вето није била блокада само против Северне Македоније и Албаније, већ и против целог процеса проширења на Западном Балкану, оценио Карл Билт

Карл Билт (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Нема сумње да је Брегзит стратешка катастрофа за ЕУ, али чини се да има мало оних који схватају да се Унија креће у правцу још једне стратешке катастрофе на Западном Балкану, оцењује бивши шведски премијер и специјални представник ЕУ за бившу Југославију Карл Билт.

„Прошле недеље Француска је блокирала почетак приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом, супротно препоруци Европске комисије и вољи других земаља-чланица. Таква одлука може да сруши вишедеценијски стратешки приступ ЕУ ка Балкану”, рекао је Билт у колумни за Вашингтон Пост.

Он, како преноси Плусинфо, подсећа да је након окончања ратова на Балкану током деведесетих, приоритет ЕУ био успостављање дугорочне стабилности на овом проблематичном делу континента.

„У 2003. години на Самиту у Солуну европски лидери званично су се обавезали да отворе учлањење у ЕУ земљама на Западном Балкану. Од тада то је био светионик који је инспирисао и водио политике земаља региона у циљу да реформишу своје економије и друштва, како би се превазишле поделе из прошлости и припремили за европску будућност”, истакао је Билт.

Како наводи, уз могућности европских интеграција, Србија је требало да бира између своје европске будућности и прошлости са Косовом, а тиме и да се нормализују односи између Београда и Приштине.

„Ако Европа затвори врата, реч је о неизмерној тешкоћи. И са свим тим тензијама, будућност Босне свакако ће бити много стабилнија ако земља буде укључена у европске структуре”, нагласио је бивши шведски премијер.

Француски председник Емануел Макрон, каже Билт, прича елоквентно о одговорности Европе и жели да се позиционира као фигура која започиње нову трајекторију ЕУ од глобалног значаја, и све то је добро, и хитно потребно, али, објашњава, истовремено и тешко компактибилно са кредибилитетом ЕУ у самој Европи.

Билт сматра да је таква позиција Француске лоша сама по себе, али да ће последице одлуке ићи много даље.

Указује да француски вето није била блокада само против Северне Македоније и Албаније, већ и против целог процеса проширења на Западном Балкану, утапајући целу политику проширења.

„Можда није било написано експлицитно, али, имплицитно, то такође значи вето за Србију, Црну Гору, БиХ. И то ће имати последице на друга нерешена питања у региону”, закључио је Билт, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар