УНС: Апелациони суд наложио „Политици“ да врати стари изглед заглавља листа

Изменом изгледа главе тог листа издавач је повредио ауторска права оснивача овог листа Владислава Ф. Рибникара, стоји у пресуди

Фото: Стање ствари

Апелациони суд у Београду је пресудио да под претњом забране штампања и новчаном казном, издавач „Политика новине и магазини“ мора да врати изглед главе истоименог београдског листа какав је био пре промене пре 12 година.

Управни одбор „Политике новине и магазини“ је 2006. године одлучио да промени изглед главе листа „Политика“ и уклони правоугаоник из десног угла, а ознаку „Политика“ из левог угла помери на средину главе листа, констатује се у пресуди.

Суд је пресудио да је издавач том променом изгледа главе листа повредио ауторска права тужиоца Даворина Дарка Рибникара, пренело је данас Удружење новинара Србије (УНС).

Пресуђено је да издавач „Политике“ дужан да Даворину Дарку Рибникару надокнади трошкове поступка у износу од 203.200 динара и објави пресуду у том листу у року од 15 дана од достављања пресуде.

Старо заглавље листа “Политика” (Извор: Између јаве и сна)

УНС наводи да је имао увид у пресуду у којој је наведено да је издавач „неовлашћено изменио“ главу листа „Политика“ тако што је назив тог листа поставио по средини насловне стране, у називу новина изменио слово „Л“, додавши му на левом горњем углу „квачицу каква је постојала само на слову ‘А’”.

Изменом изгледа главе тог листа, издавач је повредио ауторска права оснивача овог листа Владислава Ф. Рибникара који је „лично нацртао, направио и обликовао осам слова заглавља“ листа, наводи се у пресуди.

Суд додаје да је та медијска кућа уз то „неовлашћено избацила, односно избрисала правоугаоник и текст у том правоугаонику, који је поставио Владислав Сл. Рибникар“.

У пресуди се наводи да је првостепени суд „правилно закључио да идејна концепција главе листа ‘Политика’ која се састоји из графичких и вербалних елемената, представља ауторско дело“.

По Закону о ауторским правима, наводи суд, „право на заштиту моралних права аутора у погледу права патернитета, интегритета и спречавања недостојног искоришћавања ауторског дела не престаје“, јесте трајно и не гаси се смрћу аутора, већ га могу штитити ауторови наследници, организације, удружења.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар