Михаил Горбачов: Крај Хладног рата био заједничка победа

Завршетак Хладног рата био је наша заједничка победа, али су западни политичари, а пре свега Сједињене Америчке Државе, себе прогласили победницима, изјавио бивши совјетски председник

Михаил Горбачов, некадашњи лидер СССР-а (Фото: Спутњик)

Крај Хладног рата између Совјетског Савеза и земаља Запада био је заједничка победа, али је Запад себе прогласио победником, без размишљања како ће то Русија да прихвати, изјавио је бивши совјетски председник Михаил Горбачов у интервјуу за немачки лист „Велт ам зонтаг“.

„Завршетак Хладног рата био је наша заједничка победа, али су западни политичари, а пре свега Сједињене Америчке Државе, себе прогласили победницима. Они су трубили о томе на сва звона. И успут, медији су их у томе пратили“, одговорио је Горбачов на питање о поступцима Запада након завршетка Хладног рата.

Према његовим речима, лидери западних земаља нису узели у обзир како ће такво тумачење краја сукоба схватити Русија и како ће то утицати на будуће односе. Притом, Запад је почео да се понаша као да му је „све дозвољено“, да користи силу без одобрења СБ УН, да крши међународне споразуме, уводи сопствене термине, додао је бивши председник СССР-а.

„Уместо да су створили нову архитектуру заједничке безбедности у Европи, покренута је експанзија НАТО-а и савезнице су се прогласиле гарантом мира на нашем континенту и ван њега“, рекао је Горбачов.

Горбачов је констатовао да западне земље „нису прошле искушења нове епохе“, и то је главни разлог тренутних несугласица између њих и Русије.

Долазак на Вашингтонски самит 31. маја 1990. године; церемонија на високом нивоу на травњаку Беле куће где се формално поздрављају Михаих Горбачов и Џорџ Буш (Фото: Председничка библиотека Џорџа Х. В. Буша, P13298-18)

„У последње време у Европи неки политичари све озбиљније почињу да размишљају да покушаји изолације Русије штете свима и да је потребно заједнички тражити решење које одговара свим странама. Знам да и Русија размишља о томе“, закључио је бивши совјетски лидер.

Хладни рат је глобална геополитичка, војна, економска и идеолошка конфронтација у периоду између 1946. и краја 1980-их година између блока двеју држава на челу са СССР-ом и Сједињеним Америчким Државама. У децембру 1989. Горбачов и амерички председник Џорџ Буш званично су саопштили да је Хладни рат завршен, а документовани крај конфронтације закључен је Париском повељом за нову Европу 1990.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Овај чика још није схватио шта је урадио и да је испао обична овчица доведена на солило иако није било разлога.
    Овчица која је блејала и гледала на Запад отворених очију док су они држали сатару иза леђа.

  2. Тачно пре 30 година, 9 новембра 1989, пао је БЕРЛИНСКИ ЗИД, распао се ВАРШАВСКИ ПАКТ. Милиони људи који су 50 година живели у репресивним режимима кренули су у изградњу слободног вишепартијског друштва у Европској Унији. Најдужи отпор демократији пружио је брачни пар који је владао у Србији.

    Данас се клима НАТО. Данас је Емануел Макрон изјавио да је НАТО у стању церебралне смрти, да је потребно дефинисати његове стратешке циљеве и ојачати европску одбрану. Критиковао је одсуство координације између САД и њихових партнера, као и једнострану агресију једне чланице ОТАНа (Турске).

Оставите коментар