Џон Хантсман: Америци потребан дијалог са Москвом

Хајде да развејемо све дуготрајне илузије о председнику Владимиру Путину и свим слојевима санкција под којима се Русија сада налази

(Wall Street Journal, 7. 10. 2019)

Када сам служио као амбасадор у Русији, амбасада у Москви је одржавала регуларне безбедносне вежбе, назване „атомски здесна“[1]. Вежба је осмишљена да се заштите животи у случају напада, и наш тим ју је изводио толико често да су чак и деца у амбасади могла да наизуст изрецитују текст упозорења. Кроз понављање, наша реакција на завијајући звук сирене постала је уобичајени део посла.

Сада када сам окончао своје службовање у Москви, синуло ми је да је вежба „атомски здесна“ одговарајућа метафора за одбрамбени став који ми као земља заузимамо у америчко-руским односима. Ми смо упражњавали исти приступ према Русији толико дуго да је то сада постало рефлексно – и штетно по наше дугорочне интересе.

Хајде да развејемо све дуготрајне илузије о председнику Владимиру Путину и свим слојевима санкција под којима се Русија сада налази. За почетак, Сједињене Државе, уколико делују саме, неће успети да промене његово понашање или понашање руске владе. Само руски народ је кадар да то учини. У ствари, демонизовање САД и Запада конспиративним тврдњама о санкцијама подстакнутим русофобијом је за Путина ваљана политика. Његове праве мо̋ре налазе се другде. Те мо̋ре су Кина (да, да, Кина), унутрашње и спољашње претње од радикалног ислама, и сами руски грађани – који све више изражавају своје незадовољство путем добро организованих и многољудних уличних протеста.

Истина је да господин Путин води земљу снагом коју нико не искушава. Али његово време ће проћи. Требало би да мање будемо опседнути господином Путином и да више мислимо о институцијама и генерацијама које ће га претрајати. Уместо да се потпуно одвојимо од Русије, што је неизбежна последица свих ових санкција, требало би да култивишемо конструктиван однос са онима који ће обликовати Русију у пост-Путиновом периоду. Сједињене Државе су ухваћене неспремне када се десио неочекивани Путинов успон на власт након колапса Совјетског Савеза. Не можемо себи да приуштимо да се то поново деси.

Потребно нам је више, а не мање, дијалога са Русијом. Али прво, требало би да допустимо формирање простора за дијалог о Русији међу нама самима. На обема странама међе, рефлексивни страх да се буде означен као Путинов апологета окоштао је нашу способност да мислимо креативно о нашим односима са Русијом. Као што стручњаци за безбедност знају, страх често има паралишући ефекат. Ако допустимо страху да одређује наш приступ, можда никада нећемо изнаћи или чак ни размотрити политике које ефикасније заступају наше националне интересе, побољшавају билатералне односе и чине свет безбеднијим.

Сергеј Лавров, Џон Хантсман и Владимир Путин (Извор: Викимедија)

У Сједињеним Државама санкције су постале наша омиљена спољнополитичка алатка којом упозоравамо на лоше понашање. Увели смо санкције Русији за сијасет потеза – њено лоше понашање према суседима, мешање у наше изборе, њену улогу у тровању Сергеја Скрипаља и његове кћерке у Енглеској, и тако даље. Лако је увести санкције али је постало политички опасно да се расправља о њиховом укидању. По последњем бројању, скоро 850 руских особа и ентитета је подвргнуто различитим санкцијама уз мало или нимало анализа које одмеравају њихов учинак.

Многе од ових санкција можда остварују жељени ефекат и треба их одржати. Али не све. Време је за отворену расправу о томе да ли се санкцијама постижу њихови циљеви. Да ли оне подижу цену пословања за извесне кремаљске инсајдере? Апсолутно. Али да ли оне такође ефикасно утичу на политику Кремља, код куће и на страни? То би требало да сазнамо.

Живахно спровођење санкција а да нисмо сигурни да се оне уклапају у ширу стратегију деловања кошта нас способности да обликујемо исходе. Руси су  прихватили да ће америчке санкције по свој прилици трајати дуго времена, што неминовно деформише тржиште пошто Руси стварају алтернативне снабдевачке ланце који нису увек у сагласју са америчким интересима. Колеге из амбасаде где сам служио и ја слушали смо изнова и изнова исту причу – да у неким случајевима америчке санкције имају супротан ефекат од намераваног, присиљавајући капитал да се врати у Русију, што помаже одржавање на површини руског унутрашњег сектора а што се неповољно одражава на америчко пословање које настоји да стекне стратешко упориште на тржишту.

Време је да престанемо да махинално скачемо у заклон када се отвори тема америчко-руских односа. Паметно усмеравање санкција служи својој сврсти, али у крајњој инстанци у нашем је националном интересу да тежимо нечем већем него да видимо како је нелагодно неколицини руских званичника. Наш циљ би требало да буде Русија која је истовремено и бољи партнер и одговорнији глобални грађанин. Америчко–руски односи ће наставити да буду оно што су увек и били – у сменама сараднички, такмичарски и супарнички. Паметна дипломатија је за сада успела да нас одржи изван рата, али се прибојавам да ће садашње отуђивање ограничити могућности које нам стоје на располагању за стратешко ангажовање у годинама које следе.

Поверење не долази лако у овом односу и мораће да се завреди временом. Али однекуд морамо да почнемо.

Џон Хантсман (Фото: Flickr user Kathryn Skaggs)

Џон Хантсман (Jon Huntsman) је служио као амерички амбасадор у Сингапуру (1992-1993), био гувернер америчке савезне државе Јута (2005-2009), као и амбасадор у Кини (2009-2011) и Русији (2017-2019)

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: У изворнику duck and cover drill, по филму америчке цивилне заштите из 1951. године.Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар