Савет министара ЕУ: Неће бити отворени преговори са Северном Македонијом и Албанијом

Главне препреке отварању преговора са две балканске државе биле су Француска и Холандија

Фото: Савет Европе

Савет министара ЕУ није се сагласио о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, саопштила је после састанка Тити Тупараинен, министарка спољних послова Финске.

Тупараинен је рекла да ће председник Европског савета Доналд Туска ставити ово питање на дневни ред самита европских лидера у четвртак или петак у Бриселу.

Комесар за проширење, Јоханес Хан је изразио жаљење што је Савет министара пропустио прилику да донесе јасну одлуку о отварању преговора.

„Ово није био тренутак славе за ЕУ, мада не желим да кривим било кога“, рекао је Хан, додајући да се нада како ће лидери ЕУ на самиту исправити ову одлуку.

Огромна већина земаља чланица прихватила је по трећи пут у 15 месеци препоруку Европске комисије да отворимо преговоре. Жалим што то нисмо учинили. Ово није нешто на шта можемо бити поносни. Свако даље одлагање угрожава наш кредибилитет у региону и настојања да будемо јачи играч на глобалном плану“, рекао је Јоханес Хан.

Главне препреке отварању преговора са две балканске државе биле су Француска и Холандија. Француска је ставила до знања да не прихвата преговоре ни са једном од две балканске земље, тражећи претходну измену методологије приступних преговора и додатни извештај Европске комисије о реформама у Скопљу и Тирани.

У пракси, овај став би могао да значи одлагање одлуке о преговорима најмање до средине следеће године, могуће и дуже, и то након што је одлука већ два пута одложена.

Одлуку о овом питању мораће да донесу лидери ЕУ на самиту крајем недеље у Бриселу.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 15. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар