Фронтал: На званичној страници конференције ИНИТ Бански двор представљен као аустроугарско наслеђе

Алармирали смо јавност да се не смије пропустити исправљање вандализма и затирања историје од стране Независне Државе Хрватске

Фото: Фронтал

Драги градоначелниче, можда би и нека од ваших служби за односе са јавношћу, требало да реагује, ако већ то не чини Бански двор сам, пошто се ИНИТ одржава управо у овој установи?

Док је било вријеме за то, алармирали смо јавност да се при најновијој реновацији централне културне установе у граду, не смије пропустити исправљање вандализма и затирања историје од стране Независне Државе Хрватске! Да се на Бански Двор (а, касније при наредној реновацији, и на Скупштину Града) мора вратити двоглави орао са грбом Краљевине Југославије.

Данас, опет док је времена, указујемо на очигледне посљедице и немјерљиву штету коју пристајање на затирање сопствене културе и историје од стране изабраних представника доноси. Прво треба урадити неке ствари код куће, за себе и своју дјецу, па онда ићи и покушавати покорити културну Европу и наметнути јој се као престоница.

У Бањој Луци ће се за мање од мјесец дана, баш у Банском двору, десити нешто што промотери и организатори најављују ријечима „Највећи догађај из области технологије по први пут у Бањалуци!“ Ништа то не би било необично, поготово што је сва медијска галантерија латиницом и енглеског правописа, да на званичној страници овог дешавања не пише да је ова грађевина из времена династије Карађорђевић – аустроугарско наслијеђе!

Фото: Фронтал

То, што пише „Бањалука“, а не Бања Лука, како стоји на згради преко пута Банског Двора, то је посебна тема. Можда стварно никоме не би пало на памет да помене аустроугарску, да су на згради обиљежја која су ктитор и архитекта планирали? Уз то, на сајту је фотографија здања Градске управе, а не Банског двора. Оно, истина, личе, али није то то.

Једино што се овдје јасно види, да азбукоубиство – води непогрешиво и у убиство домаће културе у цјелини. Нехотично или природним слиједом овакве културне политике, рећи ће вам се само.

Позивамо организаторе да до отварања догађаја исправе ову културолошку и материјалну новинску грешку, за коју се у Бањој Луци добија јединица у основној школи, те доносимо њихово саопштење у цјелости. Дакако пресловљено, јер не само да су термини као „дубоко учење“ одвратни и заостали кад се кажу српским језиком, већ се не могу писати ни рођеним правописом, ако већ не писмом.

Клауд компјутинг, дип лрнинг, блокчејн

У Бањалуци ће, 2.11, у Банском двору бити одржана прва конференција са темама из ИТ свиијета која је настала као идеја заједнице бањалучких девелопера под називом ИНИТ 2019.

ИНИТ 2019 окупиће скоро 400 учесника, 17 говорника из четири земље, стручњаке и заљубљенике у ИТ који ће у једном дану обрадити 15 различитих тема одабраних од преко 70 пријављених на отвореном конкурсу ИНИТ-а за предаваче.

„Прво су то били мали, локални догађаји, али онда смо схватили да можемо више, јер желимо више. Тако смо и дошли на идеју за организацију оваквог догађаја који ће најзад показати да Бањалука има шта да понуди, те да мора и може да буде мјесто окупљања људи из ИТ-а“, рекао је Горан Јаковљевић, директор конференције.

Међу темама о којима ће се говорити на конференцији, имаћете прилику да чујете нешто више о cloud computing-у, deep learning-у, blockchain-у, тестирању, те многим другим темама које су тренутно актуелне.

Опрема: Стање ствари

(Фронтал, 4. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Честитам свима који су овај значајни сусрет организовали у Бања Луци. И поздрављам предаваче и госте – људе који кроје језик будућности.

    Не смета ми што је позив на енглеском. То је универзални језик тих људи и те научне области :
    https://initconf.org

    Аутор нас с правом подсећа да велелепна зграда БАНСКИ ДВОРИ нема везе са Аустроугарском. Саграђена је у краљевини Југославији као седиште Врбаске бановине, по пројекту троје београдских архитеката, у класичном неовизантијском стилу. И украшена грбом јужнословенске браће – презреним од усташа и комуниста :
    https://banjaluka.city/en/explore/place/banski-dvor

Оставите коментар