Irish Times: Вучић сугерише да би размена територија могла да убеди Србију да призна Косово

Срби на Косову се припремају за изборе у сенци политичког насиља

Фото: Арменд Нимани/АФП

У смрти, као и у животу, Оливер Ивановић се нашао у проблематичном срцу политике Срба са Косова.

Београд штити осумњиченог за убиство свог критичара, док се савезници Београда на Косову оптужују за прљаве трикове.

Двадесет месеци након што је убијен у етнички подељеном граду Митровици, а пре превремених парламентарних избора у недељу, води се борба око заоставштине српског умереног политичара који је критиковао Београд и позивао на сарадњу са албанским већинским становништвом на Косову.

Његови савезници убиство виде као последицу осветољубивости коју су према Ивановићу испољавали званичници и медији лојални председнику Србије, Александру Вучићу, као и Српска листа која на Косову испуњава његове заповести – проглашавајући издајницима своје политичке противнике.

Када је у јануару 2018. године Ивановић са шест метака испаљених из возила у покрету убијен испред просторија своје канцеларије, очекивало се да ће његова дугогодишња сарадница, Ксенија Божовић да настави његову борбу против странке која је оптужена за коришћење претњи и застрашивање како би задржала свој утицај на Северу Косова који је претежно насељен Србима.

Она ће на изборима 6. октобра на гласачкој листи ипак бити кандидат Српске листе – одлука је која је шокирала присталице, поделила покрет који је заједно са Ивановићем водила и потврдила страх многих Срба – да је пружање отпора Вучићу и његовим пријатељима узалудно.

„Дошли смо до тренутка када су људи престали да нас посећују јер су осећали толики притисак… од Српске листе“, истиче Божовић у канцеларији у којој још увек на зидовима висе Ивановићеви постери.

„Наша одлука да заједно изађемо на изборе учинила је да атмосфера [у Митровици] буде мање напета. Људи поново долазе и кажу нам да нас подржавају. Они виде да ће имати за кога да гласају“.

Божовић каже да се слаже са Вучићем и Српском листом „да међу Србима на Косову треба да постоји јединство. Морамо да заштитимо националне интересе Срба. Наша неслагања поводом локалних питања можемо наставити у локалној скупштини“.

Ксенија Божовић (Фото: Данијел Маклафин)

„Задржаћемо наш идентитет и држати се наших ставова. Нећемо подржавати политике које пропадају. . . Желимо нешто да променимо. Хајде да видимо да ли то можемо да учинимо“, рекла је Божовић за Ајриш Тајмс.

Пркосни дух

Али критичари сматрају да иза савеза Божовић и Српске листе стоје наивност, цинизам или страх, а њена одлука подстакла је Ивановићеву породицу да затражи да се његово име не користи током изборне кампање.

Када је предизборна кампања почела прошле недеље, међутим, опозициона кандидаткиња, Рада Трајковић, стајала је испред канцеларије Божовић, на месту где је Ивановић убијен и призвала Ивановићев пркосни дух приликом најављивања нове коалиције – Слобода.

„Морају и они да разумеју, Оливер, након мучког убиства, није више само њихов“, Трајковић је рекла извињавајући се породици истовремено, како су пренели локални медији. „Оливер је припадао свим људима који презиру злочин и траже правду и слободу“.

„Убити човека само зато што је говорио је велики злочин… али штитити злочинца је злочин над злочинима“, рекла је она. „А ја мислим да оне и они који су осумњичени за злочин над Оливером – имају заштиту, на жалост и од председника Србије“.

Дезертерство Божовић ужаснуло је њене савезнике, јер Српска листа не само да је сатанизовала Ивановића због тога што је желео да постигне компромис са становницима Косова, већ и зато што је један од њених лидера бизнисмен из сенке који је осумњичен за умешаност у Ивановићево убиство.

Милан Радоичић, потпредседник Српске листе, избегао је хапшење у Митровици прошле године и пронашао уточиште преко границе у Србији, где га је Вучић описао као невину жртву завере косовске полиције да покушају да пришију Ивановићево убиство Србима.

Кратко пре него што је убијен, Ивановић је именовао Радоичића као кључну особу у „неформалним центрима моћи“ за које је тврдио да управљају Севером Косова, контролишући његову економију и доносећи гласове Српској листи. Радоичић негира да је умешан у убиство или у било које друго кривично дело.

После рата 1998-1999. и проглашења независности Косова 2008. године, Београд је наставио да финансира полицију и друге „паралелне структуре“ на Северу Косова који је насељен претежно Србима.

Оне су у великој мери изгубиле свој утицај након што је усвојен споразум под посредством ЕУ из 2013. године, али је Београд задржао утицај на Северу кроз политичаре и привреднике одане Вучићу и Српској листи, која управља свим косовским општинама са српском већином, а у последњем парламенту држала је девет од 10 места резервисаних за Србе.

 „Одобрење Београда“

„Пошто српски посланици овде прате наређења Београда, стране дипломате овде морају да добију одобрење Београда поводом свих питања“, објашњава Александар Јаблановић, оснивач Српске листе који сада води опозициону Партију косовских Срба.

„Али Срби овде немају никакве користи од тога. Да је Српска листа мање моћна, онда Вучић не би могао да доноси одлуке о Косову, а међународна заједница не би осећала исту потребу да разговара с њим о томе“.

Александар Јаблановић (Фото: Данилеј Маклафин)

Контрола скупштина на Северу Косова и прилив новца из Србије дају овој партији власт над становништвом – за коју критичари кажу да је злоупотребљена током избора.

„Људи који не подржавају Српску листу гласаће за њу, јер морају да живе овде и не желе проблеме“, каже Јаблановић.

„Људи добијају позиве и претње. . . да треба да брину о томе да ли ће имати посао након избора, а то ће се догодити само ако гласају за Српску листу“.

Јаблановић и други опозициони лидери косовских Срба кажу да имају обилне доказе о прљавим триковима Српске листе – које странка одбацује као празне тврдње политичких губитника и људи који су на платном списку косовских политичара у Приштини.

„Кампања је тек почела, али око 30 наших присталица је већ отпуштено, а стотине су изгубиле социјалну помоћ из Србије, јер нису пристали да гласају за Српску листу“, каже Слободан Петровић, лидер Самосталне либералне странке (СЛС).

„Имамо снимке шефова компанија како кажу да ће радници бити отпуштени ако не гласају за Српску листу или не напусте СЛС. Ми смо дали те доказе тужилаштву и надамо се да ће реаговати по том питању“, додаје он.

„Уништавање и бојкот“

„Српска листа руши пристојне односе који су се последњих 10 година развили између Срба и Албанаца. То је инструмент који Влада Србије у Београду користи да опструира ствари на Косову. Желимо да побољшамо односе, а не да уништавамо и бојкотујемо све“.

Тачно четири године пре Ивановићевог убиства, Петровићев страначки колега, Димитрије Јанићијевић, убијен је испред своје куће у Митровици. Оба убиства никада нису решена.

Јаблановић и Петровић свуда иду уз пратњу телохранитеља. Један српски политичар на Косову, који није желео да буде именован, одговорио је на питање о својој безбедности тако што је откопчао своју јакну и показао пиштољ затакнут о појас.

Слободан Петровић, лидер Самосталне либералне странке (Фото: Данијел Маклафин)

„У нормалној политичкој борби не убијате кандидате или палите њихове аутомобиле или отпуштате њихове присталице“, каже Јаблановић.

„Овде је опасно, али имате два избора: да се са породицом преселите на неко друго место или да останете овде и покушате да промените ситуацију“.

Ови избори се одржавају у моменту када Запад притиска Приштину и Београд да нормализују односе, а Вучић сугерише да би размена територија могла да убеди Србију да призна независност Косова, упркос страху да би Срби који су остали на Косову због тога напустили земљу.

Божовић каже да је имала на уму овај проблем када је Вучићу говорила о свом неочекиваном савезништву са Српском листом: „Рекла сам му да Срби треба да наставе да живе на Косову, да треба побољшати њихов животни стандард и да се морају пронаћи Оливерове убице“.

„Моја највећа нада је да нико неће бити повређен током ових избора“, додаје она. „А у нормалном, демократском друштву томе не бисте морали да се надате.“

Извор: Irish Times/Daniel McLaughlin

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 2. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар