Гидеон Грајф: Уклонити плочу Степинцу у Јерусалиму, знамо да он није био племенит човек

То је трагедија Хрвата данас. Они су убедили себе да је тај режим био у реду и да су се злочинци понашали коректно… У противном би читава њихова концепција света пропала, изјавио је Гидеон Грајф

Фото: Загребачка надбискупија

Историчар холокауста Гидеон Грајф апеловао је на папу Франциска, председника Израела Рувена Ривлина и премијера Бенјамина Нетанијахуа да се уклони спомен-плоча у Старом граду у Јерусалиму посвећена хрватском кардиналу Алојзију Степинцу.

Реч је о контроверзној личности у историји Балкана због подршке фашистичком хрватском усташком режиму у Независној Држави Хрватској, који је починио геноцид против Јевреја, Срба и Рома током Другог светског рата, преноси Times of Israel.

Спомен-плоча је постављена на Аустријском хоспицију, самопроглашеном преноћишту за хришћанске ходочаснике у Јерусалиму, који је отворен у Старом граду 1863. године.

Преноћиште, које је и данас отворено за свештенике и ходочаснике, основано је уз помоћ католичких власти тадашње Аустроугарске монархије која је обухватала и данашњу Хрватску.

Како се наводи, прошле године је делегација хрватских ходочасника предложила управницима преноћишта да се постави спомен-плоча хрватском кардиналу као сећање на његово ходочашће 1937. године.

Плочу са натписом на латинском испред улаза у капелу поставили су такозвани Витезови Светог гроба.

„Плоча је провокативна, јер је то агресиван начин да нас убеде да га сматрамо племенитом особом, а знамо да то није“, рекао је Грајф, чије је истраживање нацистичког логора Аушвиц било основа за филм „Шаулов син“ који је освојио „Оскара“.

Грајф је такође познат по истраживању Јасеновца за књигу „Јасеновац: Аушвиц Балкана“, логора смрти који је имао, како се наводи, чак 57 различитих механизама за убијање.

Меморијални центар холокауста Јад Вашем процењује да је у Јасеновцу од августа 1941. до маја 1945. године убијено 600.000 Срба, а да је укупно погубљено између 600.000 и 800.000 људи.

Гидеон Грајф (Фото: Печат)

С друге стране, у Хрватској у Меморијалном центру Јасеновац се наводи да је убијено 83.000 људи, а у Меморијалном центру Доња Градина у Републици Српској пише да је у Јасеновцу и околним логорима убијено 700.000 људи.

Израелско Министарство спољних послова одбило је да коментарише да ли је постављање меморијалне плоче на приватном црквеном поседу био неодговарајући потез, тако да остаје нејасно да ли је Влада Израела уопште консултована у вези са тим.

Амбасаде Хрватске и Србије у Израелу нису дале званичне одговоре о плочи, а захтев за коментар папском нунцију пренео је ректор Цркве.

Иако, како се наводи, постоје подаци да је Степинац покушао да спаси одређене групе Јевреја и Срба, попут оних који су били покатоличени или у браку са католицима, Јад Вашем је одбио да га призна као праведника међу народима 1970. и поново 1994. године.

„То је трагедија Хрвата данас. Они су убедили себе да је тај режим био у реду и да су се злочинци понашали коректно… У противном би читава њихова концепција света пропала“, рекао је професор, пренео је Танјуг.

Наводи се и да постоји неслагање између Срба и Хрвата у вези са канонизацијом Степинца коју је покренуо Ватикан.

„Чак и да је Степинац спасио одређен број Јевреја, то га не чини добром особом или особом која је устала против окрутности усташког режима“, рекао је Грајф.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 30. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Апел за уклањање одвратне плоче усташком викару Степинцу у Јерусалиму је храбар, одговоран и рационалан предлог врсног научника Гидеона Грајфа.

  Josip Broz Tito odbrusio Vatikanu 1946. – Alojzije Stepinac je ustaša!

 2. Ovde je jedan komentator rekao :
  „Josip Broz Tito odbrusio Vatikanu 1946. – Alojzije Stepinac je ustaša!“
  Bilo bi interesantno znati kada, kome, kojom prilikom, usmeno ili pismeno,
  je Tito rekao : „Stepinac je ustasa“.
  Meni se cini da ovaj film, kao i neki drugi filmovi, koji na ovom sajtu velicaju komunizam, revoluciju i partizane,
  izlazi iz kuhinje „SLUZBE“.

 3. @Deda Djole
  Уопште није важно шта је рекао Броз јер је чињеница да је Степинац био усташа.
  Или је за тебе мајка Тереза?

Оставите коментар