Стефан Каргановић: Поздрав из НДХ или На чијој су страни Хрвати били

На првој разгледници на немачком пише: Немачка побеђује на свим фронтовима у Европи. На другој: Два народа, једна борба. На трећој разгледници стоји цитат Адолфа Хитлера

Разгледнице из НДХ

Нажалост, ово сувишно питање које се односи на улогу Хрвата током Другог светског рата мора се неуморно постављати. Пре свега, због апсолутне тачности Дучићеве ироничне опаске о Хрватима (коју је понављати излишно) и о њиховој храброј посвећености истини.

Председница Хрватске недавно је изнела једну запрепашћујућу тврдњу: да су Хрвати за време Другог светског рата сразмерно становништву Савезничкој ствари допринели највећим бројем антиосовинских бораца у Европи. Ово је прворазредна новост за све историчаре и још увек живе особе које се сећају рата. Председница је превидела неколико детаља, на пример да је Независна Држава Хрватска у децембру 1941. године објавила рат Сједињеним Државама и Великој Британији, испуњавајући обавезу коју је преузела претходним приступањем Осовинском пакту. Други важан детаљ који председница није уважила је меродавна оцена тадашњег Римокатоличког примата Хрватске, сада блаженога, Алојзија Степинца да се хрватски народ управо за ту државу „плебисцитарно“ изјаснио.

Исти став и оцену изнео је 1990. године и потоњи, несумњиво демократски изабрани, председник поново осамостаљене Хрватске,  Фрањо Туђман. Како преноси хрватски историчар Владимир Лончаревић, Туђман је „на првом опћем сабору ХДЗ-а године 1990, рекао да НДХ није била само фашистичка творевина неголи и израз тежње хрватског народа за слободом, наглашава[јући] да је његова изјава у бити иста као Кардиналова“. Ово последње односи се, наравно, на већ поменути духовни ауторитет, надбискупа Алојзија Степинца.

Да сада резимирамо ово жонглерство. Државна творевина коју је плебисцитарно одобрио хрватски народ и која је као савезница Осовине објавила рат САД и Британији дала је сразмерно највећи допринос Савезничкој коалицији у борби против Осовине.

Али безочног лажова, чији је етос Дучић за сва времена сажео у својој чувеној сентенци, поред крупних чињеница одају и ситне појединости. То су, на пример, разгледнице из колекције мога ујака, које сам наследио, а које је 1942. године издала поштанска служба НДХ. Разгледнице, и  поштанске марке на полеђини са одговарајућим мотивом, издате су да комеморишу изложбу „Борба удружене Европе на Истоку.“ Емисија носи печат са датумом од 22. јануара 1942. године. То је период – није излишно напоменути – када су многи посматрачи још увек могли веровати у победу Немачке и њених савезника и када није требало превише легендарне хрватске „храбрости“ да се овако компромитујућа документа на сва звона објаве.

Поруке ових разгледница су врло занимљиве и сигнификанте и пружају непосредан увид у сврстаност Хрватске у светском сукобу који је тада био у току, без обзира на накнадна тумачења госпође Китаревић.

На првој разгледници на немачком пише: Немачка побеђује на свим фронтовима у Европи. На другој: Два народа, једна борба. Како би се у Америци рекло, није потребно бити стручњак за ракетну науку да би се докучило на која два народа се овде мисли.

Извор: Лична архива Стефана Каргановића

На трећој разгледници стоји цитат од Адолфа Хитлера: Победник може бити само један, а то смо ми.

Извор: Лична архива Стефана Каргановића

Извор: Лична архива Стефана Каргановића

Није забележено да је иједна друга осовинска савезница у Европи ишта слично објавила.

Ево пројекта за Србе и људе добре воље широм света. Одштампати ове разгледнице из 1942. године и са одговарајућом, учтивом поруком да преиспита своје тумачење историје послати их фрау Колинди на Уред предсједнице Републике Хрватске, Пантовчак 241, 10 000 Загреб.Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Г Каргановићу

  Додао бих да Колинда – не само да је згодна и да одлично говори енглески – него, обзиром да нема ниво државника, често лупета (1). Нарочито сада, уочи избора за председника Хрватске. Она се клања и лево и десно, и поштоваоцима партизана и поштоваоцима усташа. Њена изјава у Варшави је и смешна и лажна али, она прија ушима “широких народних маса” и доноси јој гласове.

  Ваше разгледнице из 1942 год није издала пошта НДХ, него као што пише на полеђини, Хајнрих Хофман издавач у Минхену. Пропагандни материјал вероватно бесплатно растуран по целој окупираној Европи.
  На једној разгледници видимо два симбола : 1) орла са кукастим крстом и 2) сноп прућа са секиром. Овај други није симбол НДХ – као што се вама учинило – него Мусолинијеве фашистичке (fascia) Италије.
  Плава марка издата поводом загребачке изложбе БОРБА, посвећена је заједничкој борби 369 пуковније (Хрватска легија) и Вермахта у Русији.

  (1) – Ево шта о Колинди мисли Драго Пилсел у АУТОГРАФУ :

  https://www.autograf.hr/odvratna-kolinda/

 2. Поводом 75 година ослобођења Сплита, заједница антифашистичких друштава организује данас, у суботу 26 октобра, трибину са темом “75.годишњица ослобођења Далмације и антифашизам”

  Увече, у културном центру Сплита, предвиђен је концерт партизанских, савезничких и других антифашистичких песама :

  https://www.autograf.hr/75-godina-oslobodenja-splita/

 3. Nadam se da će pevati i četničke pesme.

 4. @ Deda Djole=Тата=Деда Ђоле

  Увече, у културном центру Сплита, предвиђен је концерт партизанских, савезничких и других антифашистичких песама
  ++++
  Грешка.
  Права локација за њихово славље, …………….. „ povodom 25 godišnjice 72. bojne Vojne policije u Splitu, ispred nekadašnjeg logora Lora otkriven je spomenik ovoj jedinici poznatoj po svojim zločinima u ovom logoru.
  https://www.in4s.net/velicanje-ustastva-se-nastavlja-podignut-spomenik-muciteljima-iz-lore/?lang=lat

  Уз обавезног Томпсона који пева омиљене glazbe, а можда буде и наручивања пjесама.
  За вас deda нема проблема, што је сезона клања Срба
  http://www.pravda.rs/2019/10/22/zakolji-srbina-jer-su-macke-gladne-osvanuo-novi-antisrpski-grafit-u-hrvatskoj-ima-li-sta-skandaloznije-od-ovog-foto/

  А и какво је то славље без омиљених навијача !
  https://srbin.info/sport/skandal-u-hrvatskoj-navijaci-hajduka-skandirali-ubij-srbina-u-derbiju-prvenstva/

  Али, какво би то тек било партизанско славље, без личног учешћа ових партизанки-додуше мало офуцаних

  1. Nataša Kandić, ćerka majora Ozne Pavla Kandića koji je naredio streljanje Srba u Topoli 1944, potonji general JNA.
  2. Sonja Liht, ćerka komunističkog generala.
  3. Jelena Milić, unuka partizanskog pukovnika.
  4. Vesna Pešić, ćerka partizana i potonjeg funkcionera.
  5. Sonja Biserko, ćerka partizana, potonjeg pukovnika Udbe,
  6. Latinka Perović, istoričar koju je stvorila udba.
  7. Borka Pavićević, ćerka komunističkog generala.
  8. Staša Zajović-žene u crnom, ćerka Jole Zajovića iz Kotora, partizana koji je 1944 streljao Beograđane prilikom „oslobođenja“,
  9. Olivera Kovačević, ćerka komunističkog generala.
  10. Maja Žeželj, ćerka komunističkog generala… Izd, itd.. I svi su u Srbiju došli iz ličkih, bosanskih ili crnogorskih vukojebina kao „oslobodioci“
  https://www.intermagazin.rs/kandic-milic-biserko-liht-evo-ciji-su-potomci/

  Честитам Deda, и не сумњам да ће те се лепо забавити.
  А и нема разлога да бринем за вашу безбедност, зар не ?

  Сами сте нам рекли, да сви они говоре ВАШИМ језиком.
  …….. Југославија је моја земља, Југословени су моја браћа. Верници и неверници, православци, муслимани, католици, сви људи који говоре мојим језиком
  https://stanjestvari.com/2018/08/25/austrougarska-zabranila-cirilicu/comment-page-1/#comment-62897
  Пријатно вам било.

 5. @Грешан
  “@ Deda Djole=Тата=Деда Ђоле
  Увече, у културном центру Сплита, предвиђен је концерт партизанских,
  савезничких и других антифашистичких песама”
  Концерт отвра Томпсон ”антифашистичком, савезничком” песмом: ”Srbe na vrbe!”
  Драган Славнић

Оставите коментар