Мило Ђукановић: Промена граница више није доминантан приступ у решавању питања Косова

Ђукановић је рекао и да је охрабрујуће што се појачава пажња САД ка региону Западног Балкана као и да очекује и да ЕУ, попут САД именује неког ко ће се позабавити проблемима у региону

Мило Ђукановић (Фото: Слободна Босна)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да идеје о промени граница и размени територија није добра али и додао да то више није доминантан приступ у решавању односа Косова и Србије.

„Ми смо упозоравали да идеје око размене територија, око промене границе које би могле имати призвук мењања граница по етничким критеријумима нису добре идеје јер би могле изазвати домино ефекат, а да би то могло да угрози крхку стабилност нашег региона. Али ме охрабрује кроз разговоре које сам овде имао ових дана, чини се да то није више доминантан приступ решавању проблема“, рекао је Ђукановић за Глас Америке (VoA) у Њујорку на маргинама заседања Генералне скупштине УН.

Ђукановић је казао да му се чини да се „сада конституишу и другачији приступи који би водили заједничком циљу – решавању проблема“ који је „стар и јако компликован, ограничавајући“ и зато су „сви, укључујући и Црну Гору као суседа, заинтересовани да дају максималан допринос да се у блиској перспективи дође до одрживог решења“.

На питање који су то другачији приступи, Ђукановић је рекао да „не жели да их елаборира јер их и они са којима је разговарао још држе у радној форми и не би желео да можда прераним саопштавањем тих идеја поквари шансу да се до таквих решења дође“.

„Чини се да су на дневном реду сада много комплекснији и озбиљнији предлози решења, да је јако добро да немамо само једно решење већ више, и да ћемо моћи да одаберемо решење које решава тај проблем и доприноси поузданијој стабилности што нам је свима циљ“, додао је.

Ђукановић је још рекао да је охрабрујуће што се појачава пажња САД ка региону Западног Балкана као и да очекује и да Европска унија, попут САД именује неког ко ће се позабавити проблемима у региону.

„Верујем да са оптимизмом можемо очекивати будуће време у којем ћемо покушати да остваримо свој стратешки циљ – учлањење у Европску унију“, рекао је додајући да ће „Црна Гора независно од европске политике наставити веома посвећено и одговорно да реализује стратешки циљ – европеизацију друштва“.

„Дакле ми настављамо са реформама, са успостављањем стандарда који ће црногорско друштво заиста приближити ономе што су стандарди европског друштва са циљем да у догледно време достигнемо и европски квалитет живота“, нагласио је Ђукановић за Глас Америке.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Пошто се Мило Дукљански бави Србијом, могу и ја дам један предлог за рјешавање територијалних спорова. Једнако аргументовано као и његов предлог, дајем предлог да се цело Косово пребачи у Монтенегрију, да се изврши размјена територија, Косово да припадне (цело) Србији, а да Монтенегрија постане, као и (Шјеверна) Македонија, сусјед за примјер и да се ту лијепо разбашкаре сви они Шиптари који не желе да живе под српском влашћу.
    И да живимо у братству и слози до краја Миловог живота (јер пошље њега неће бит’ ничега).

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading