Иванка Поповић: Стајем уз своје студенте, спора одлука о докторату Малог нарушава углед Београдског универзитета

Ректорат прихвата одговорност за решавање питања доктората, које се, како наводе, одлаже више од пет година

Иванка Поповић (Извор: N1)

Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић саопштила је, након разговора са студентима у згради Ректората, да „упитност доктората и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед Универзитета“ као институције од националног значаја, и да је зато је „у интересу свих чланова академске заједнице да се ово питање реши у најкраћем могућем року“.

„Као резултат иницијативе студената који бораве у Ректорату, Сенат, Савет и Студентски парламент БУ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра 2019. године донесе своју коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања. Овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује. Управи ФОН је препоручено да Факултет достави Одбору за професионалну етику свој Извештај са мишљењем и пре истека рока“, наводи се у саопштењу ректорке.

Поповић је позвала „све актере у политичком и јавном животу, председника државе, председницу Владе, министре, председницу скупштине, посланике владајуће већине и све друге стране на одговорно понашање, уз пуно поштовање аутономије БУ, његових процедура, слободе мишљења и изражавања његових студената и свих запослених“.

Универзитет је заједница оних који уче и оних који подучавају и као таква представља институцију која јединствено и самостално решава своје проблеме, казала је Поповић.

„Као ректорка Универзитета у Београду, прихватам моралну одговорност и стајем уз своје студенте који бораве већ 12 дана у згради Ректората и боре се за аутономију и углед Универзитета“, нагласила је ректорка.

Ректорат прихвата одговорност за решавање питања доктората, које се, како наводе, одлаже више од пет година.

„Студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице. Такође, ангажована лица на обезбеђењу зграде Ректората не сносе одговорност за застој рада Ректората. Универзитет ће преузети све расположиве мере да отклони евентуалне последице због застоја његовог рада“, наводи се у саопштењу из Ректората.

Универзитет се, како се наглашава, обавезује и да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

„Овим ће бити обезбеђени услови да се наставна година нормално одвија и студенти без сметњи испуне своје предиспитне и испитне обавезе. На овај начин, уз допунски испитни рок, студенти неће трпети последице одржавања Игара. Учесницима и волонтерима Игара биће обезбеђени ЕСП бодови за ваннаставне активности. Позивамо Владу Републике Србије да у што краћем року усвоји буџет Европских универзитетских игара 2020 ради омогућавања њиховог организовања“, саопштено је.

Управа БУ захтева и да сви факултети, у складу са акредитованим студијским програмима, обезбеде пуну доступност обавезне литературе за све предмете.

„Препоручујемо да се отпочне са израдом уџбеника на катедрама где они не постоје, како би у будућности могла да се спроведе адекватна реевалуација оптерећења, што ће омогућити лакше праћење квалитета наставе и курикулума. Ово ће свим студентима омогућити квалитетније програме и наставу“, навела је ректорка.

Студенти су блокаду Ректората почели 13. септембра, на Дан БУ, како студенти наводе „због неодговорног понашања надлежних према образовању, пада БУ на Шангајској листи, ремећења наставне године због одржавања Европских универзитетских игара, недостатка литературе за похађање наставе“.

Представница студената Мила Јовановић казала је данас, након разговора са ректорком Поповић, да су они протекли у „добром тону“ и да се нада да ће бити „успешни“, а да ће о резултатима говорити ако до краја дана ректорка испуни оно што је договорено.

„О резултатима ћемо се говорити када ректорка испуни оно што смо се договорили. Надамо се да ће то у току дана бити испуњено. Ми од почетка од Универзитета тражимо став, ушли смо у блокаду да бисмо истерали на чистац плагијат Синише Малог. У јулу смо нагласили још да ћемо доћи у ову блокаду. У блокади смо већ 12 дана и обећали смо да ћемо положити овај испит“, казала је Јовановић.

(N1, 24. 9. 2019)

Александар Вучић: Подржавам љубав ректорке и студената у блокади

Вучић оценио и да је Ректорат током блокаде постао „партијска прћија”

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да подржава љубав између ректорке Београдског универзитета Иванке Поповић и студената испред Удружења “Један од пет милиона” који су блокирали Ректорат и да је супер што Поповић није 15 дана ушла у своју канцеларију, преноси Бета.

„Мени да неко не да 15 дана да уђем у свој кабинет, ја не знам како бих реаговао. Не дамо ректорку ни за шта на свету, ако може још 15 дана да не ради то би било супер”, поручио је Вучић новинарима у Њујорку.

Вучић је оценио и да је Ректорат током блокаде постао „партијска прћија”.

„Ту су и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић и лидер Двери Бошко Обрадовић. То су све студенти”, рекао је Вучић.

(Политика, 24. 9. 2019)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

9 replies

 1. Ни Политика ни Иванка Поповић не знају да се не каже “ректорка”, него “ректор”. Колико сам приметио, од српских политичара, то једино зна Бошко Обрадовић. Јесте да је он професор српског, али за тако елементарно знање српске граматике не треба бити професор.

  https://www.b92.net/kultura/vesti.php?yyyy=2017&mm=10&dd=13&nav_category=1864&nav_id=1313748

 2. Природно да је за похвалу то што је ректор, г-ђа Поповић, подржала захтеве студената који су блокирали Ректорат и са њима постигла споразум. С друге стране, велико је питање како ће она реаговати после (очекиваног?) новембарског расплета случаја Малог, који је од великог принципијелног и симболичног значаја. Јер – није реално очекивати да ће у њему на било који начин Мали (тј. властодршци) изгубити – то је у систему какав сада влада недопустиво. Колико је познато, она је изабрана за ректора 2018 г. – а то ни у ком случају није било могуће без одобрења са Највишег Места, зар не? Хистерична реакција режима на “volte face” г-ђе Поповић је зато разумљива. За сада је реакција (полу)званичних режимских штампаних медија оскудна. “Курир“ каже: “Брука. Ректорка прихватила све захтеве политичких активиста“, док мало одмеренија “ПолиЦика“ лукаво пише: “Ректорка одобрава блокаду Ректората“. Ни речи о томе да су ти политички активисти и блокатори студенти тог истог универзитета… Остала новинарска дружина ће им се вероватно следећих дана – по добијању специфичних инструкција прикључити, и почети да открива разне (што стварне, што измишљене) афере из прошлости ректора, г-ђе Поповић, у циљу њеног што већег оцрњивања. Најзанимљивије је каква ће бити њена реакција после “судбоносног“ 7. новембра, а и какве ће бити реакције студената на то, јер неко нормално и прихватљиво решење се сигурно не може очекивати. Qui vivra verra…

 3. Подршка за студенте и ректорку.А овај циник ће на крају сам себе појести

 4. Profesorka je odrzala cas, studenti su polozili ispit.
  Nista normalnije od toga da rektor brine o ugledu univerziteta i da bude sa svojim studentima kad god imaju zahtev koji je u interesu cele nase zajednice.
  Nadam se da osiljena vlast nece udariti na rektora Ivanku Popovic, ali i u tom slucaju ona je moralni pobednik. Videcemo da li znamo da odbranimo rektora. Ona je polozila ispit, nadam se da cemo i mi to uciniti i zastititi je ako bahati pokusaju da smene.
  Ovde svi polazemo ispit zrelosti.

 5. 1. Дванаест студената не би стигло ни да закука да се не зна ко стоји из њих. Избацили би их, не би се ни знало да је су нешто покушали.
  2. Њихови захтеви су исправни, али се користе искључиво у циљу вршења притиска на Вучића да би се убзало формално признавање Косова
  3. Од обарања доктората Малог нема ништа, смислиће фору или да облате ректора или да га купе или да је смене или ће комисија бити лажна
  4. Кад студенти крену у нову блокаду, свако од нас нека закључи да ли је време

 6. @ Гузоња – од свега што написа једино је тачно да си Гузоња.

 7. ”Вучић оценио и да је Ректорат током блокаде постао
  ‘партијска прћија’ ”

  А чија је ”прћија” Србија???
  Само бојкот избора ослобађа Србију да буде ”прћија”
  домаћих и страних сатаниста!

  Драган Славнић

 8. Ево ко је Марсовац који је савладао ректорку.
  ——————————————————————–

  Срђан Марковић у ужем избору за пут на Марс у једном смеру

  Б. ЦАРАНОВИЋ | 28. март 2014. 21:23 | Коментара: 6
  Београђанин Срђан Марковић у ужем избору за пут на црвену планету у једном смеру 2024. године. Међу 200.000 пријављених из 160 земаља и наш апсолвент археологије

  ОД одласка на Марс одустаћу само ако се будем заљубио, па одлучим да због “ње” напустим свој сан – каже за “Новости” Београђанин Срђан Марковић (25), наш кандидат за одлазак на Црвену планету у једном смеру – 2024. године. Међу 200.000 пријављених кандидата из 160 земаља, овај апсолвент археологије и заљубљеник у науку, ушао је у ужи избор са још 1.057 кандидата! Увелико се припрема, шаље документацију, здравствене извештаје и чека следећи интервју у априлу.

  Срђан, који је у свом окружењу већ добио нов надимак “Марсовац”, каже да би се овим путовањем остварио његов дечачки сан…

  http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:484797-Srdjan-Markovic-u-uzem-izboru-za-put-na-Mars-u-jednom-smeru
  ————————-
  Будући да је Срђан Марковић те 2014. био апсолвент од 25 година, то ће рећи да до данас још није завршио студије.
  Темељан дечко, баш се настудирао за тих 11 година.
  Пример за углед!

 9. Миломир Марић скинуо маску !
  На ТВ ХЕПИ напао професора Филозофског факултета Данијела Синанија. Синани је уз ректорку Иванку Поповић разговарао са студентима и био отворен према њиховим захтевима. Што се наравно није допало ни Синиши Малом ни Миломиру Марићу.

  И ето Марића како пред милионима грађана оспорава право “професору са сумњивим презименом” да учествује у решавању проблема на БУ.

  СУМЊИВО ПРЕЗИМЕ ?
  Пре 26 година, група злочинаца је зауставила воз на релацији Београд-Бар, легитимисала све путнике, издвојила њих “двадесет са сумњивим презименом” и убила их.

  http://rs.n1info.com/Vesti/a530756/Filozofski-fakultet-osudio-vredjanje-profesora-Sinanija-i-rektorke-na-TV-Hepi.html

Оставите коментар