Горан Весић: Гондола ће бити изграђена упркос хистерији агресивне мањине

Београд ће добити гондолу која ће повезивати Калемегдански парк и Ушће, као што гондолу имају Јерусалим, Њујорк, Салцбург, Кобленц и многи други градови, казао Весић

Горан Весић (Фото: А. Васиљевић)

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће на Калемегдану у Београду, „упркос хистерији агресивне мањине“, бити изграђена гондола.

„Београд ће добити гондолу која ће повезивати Калемегдански парк и Ушће, као што гондолу имају Јерусалим, Њујорк, Салцбург, Кобленц и многи други градови“, казао је Весић у интервјуу за „Блиц“.

Највећа европска организација посвећена очувању културног наслеђа „Европа Ностра“ објавила је 30. јула извештај у ком је оценила да би реализацијом „контроверзног“ пројекта градње жичаре на подручју Београдске тврђаве на Калемегдану, „неповратно биле компромитоване историјске и естетске вредности заштићеног културног добра од изузетног значаја за Србију“.

Наводећи да је извештај припремљен на основу посете високе делегације стручњака „Европа Ностре“ Београду почетком маја, из те организације су оценили да је пројекат на Калемегдану „законски споран, и без јасне сврхе и утемељења“ као и да би изградња жичаре на том подручју имала „разарајуће последице на аутентичност и интегритет културног наслеђа које је симбол Београда“.

Из те организације су упозорили да би се градњом жичаре „угрозила транснационална номинација Београдске тврђаве на УНЕСКО-ву Листу светске баштине у оквиру ‘Граница Римског царства’, те би се пропустила изузетна прилика за дугорочно унапређење и очување овог локалитета, као и за одрживи развој културног туризма“.

„Озбиљна Студија утицаја на наслеђе изостала је у процесу разматрања пројекта градње жичаре, супротно националним и међународним законским одредбама као и стандардима добре праксе. Пројекат градње жичаре некомпатибилан је са националним законским одредбама, као и са међународним и европским конвенцијама у области наслеђа које је ратификовала Србија“, стоји у извештају.

Опрема: Стање ствари

(Блиц/Н1, 22. 9. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар