Свештеник Ненад Илић: Ко може да укључи Београд у такмичење за „титулу града домаћина Еуропрајда 2022“

Да ли је касно да се ипак титула домаћина Еуропрајда препусти бољима у томе од нас, пита се о. Ненад Илић

Београд организатор европске манифестације ЕуроПрајд 2022. године

На годишњој конференцији Европске асоцијације организатора прајдова (ЕПОА) Београд Прајд је освојио титулу града домаћина и организатора европске манифестације ЕуроПрајд 2022. године, победивши остале кандидате, Барселону, Лисабон и Даблин.

ЕуроПрајд се додељује градовима као домаћинима у организацији догађаја још од 1992. године и Београд је јединствен по томе што ће се ЕуроПрајд 2022 догађај први пут организовати изван Европског економског простора (ЕЕА), саопштила је организација Београд Прајд.

„Јако сам поносан. Организација ЕуроПрајд 2022 у Београду нам пружа могућност да ЛГБТ+ заједницу са Западног Балкана оснажимо, реафирмишемо промоцију европских вредности и људских права у Србији и представимо Београд као незаобилазну туристичку дестинацију, безбедну и отворену за све. Верујемо да ће ЕуроПрајд приближити регионалној и европској јавности питања од посебне важности за ЛГБТ+ заједницу у Србији и региону, као што су правно регулисање истополних заједница“, казао је Горан Милетић, директор за Европу организације Civil Rights Defenders и члан организационог одбора Београд Прајда.

Он је додао да је сигуран да ће ЕуроПрајд бити важан фактор у афирмацији ширег друштвеног консензуса и уважавања различитости и слобода.

„Желео бих да се захвалим свим организацијама заљудска права са Западног Балкана који су били и остали наши главни савезници, активистима и волонтерима окупљеним око Београд Прајдакао и Туристичкој организацији Србије на целокупној и свесрдној подршци“, додао је Милетић.

Марко Михаиловић, координатор Београд Прајда казао је да је Избор Београда као града домаћина ЕуроПрајд 2022 велика потврда њиховог рада и циља који су поставили када смо почели да организују Београд Прајд.

„Ову победу посвећујемо свим нашим волонтерима, активистима и људима који су нас све ове године подржавали. ЕуроПрајд 2022 у Београду нам даје прилику да Европи и свету покажемо и позитивне стране Балкана, али најважније од свега је да овим догађајем желимо да укажемо на дубоке разлике које имамо у друштву као и на озбиљан и систематски проблем дискриминације и неједнакости са којима се суочава ЛГБТ+ заједница на Западном Балкану“, истакао је Михаиловић.

(НСПМ, 21. 9. 2019)

Свештеник Ненад Илић: Ко може да укључи Београд у такмичење за „титулу града домаћина Еуропрајда 2022“

Питам заиста због тога што не знам, а можда неко зна: ко може у име Београда да га укључи у такмичење за „титулу града домаћина Еуро прајда 2022.године“? На том такмичењу је београдска кандидатура сензационално „победила Барселону, Лисабон и Даблин“, па је Београд постао први град ван „Европског економског простора“ са том ласкавом титулом.

Свештеник Ненад Илић (Фото: Данас)

Да ли је то нека засебна иницијатива која тек треба да се потврди или је то све већ званично?

Или се можда ради само о неком новом социолошком тесту?

И најискреније не мислим да треба да се бавимо осуђивањем или одбраном геј популације него ме само занима чија памет је породила овај пројекат благо речено неумесан за наше тренутно свеукупно стање?

И да ли је касно да се ипак титула препусти бољима у томе од нас?

И да ли смо заиста пристали да са баш више ни о чему не питамо?

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. „И најискреније не мислим да треба да се бавимо осуђивањем или одбраном геј популације него ме само занима чија памет је породила овај пројекат благо речено неумесан за наше тренутно свеукупно стање?“
    Памет оних који владају Србима. Пошто су људи у мантијама одлучили да се не мешају, што потврђује и отац Илић, има оних који се мешају. Они који владају. Педерска парада педерском граду и педерској земљи.

Оставите коментар