Цвијетин Миливојевић: Ко се појави на изборима није права опозиција

Права опозиција су оне странке које смеју да кажу да Вучић крши Устав, они који смеју да кажу да је Бриселски споразум антиуставан, каже политички аналитичар Цвијетин Миливојевић

Цвијетин Миливојевић (Извор: N1)

„Треба онима који не мисле да још треба рећи да ли ће бојкотовати, а има и таквих странака праве опозиције и појединаца у опозицији, дозволити да тако мисле. Али оног тренутка када дође до избора, ако се они појаве на тим изборима, од тог тренутка они за мене нису права опозиција“, сматра политички аналитичар Цвијетин Миливојевић.

„Зоран Живковић сасвим сувисло говори о својој активној кампањи бојкота, у којој оставља до последњег тренутка могућност да се изјасни хоће ли или неће изаћи на изборе, ја верујем да он не би изашао, без обзира што би профитирао на тим изборима“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић каже и да је бојкот ствар одлуке и политичке тактике.

„Такозваној конструктивној опозицији коју чине радикали, ЛДП иде у прилог да опозиција бојкотује и да они онда пређу цензус. Опозиција треба да бојкотује, али прво да видимо шта је права опозиција. То је она опозиција која доводи у питање антиуставно деловање Вучића. А таквих странака је мало. То су оне странке које смеју да кажу да Вучић крши Устав, они који смеју да кажу да је Бриселски споразум антиуставан, па ове таксе, све је то антиуставно. Па до неких ствари које видимо сваки дан, Вучић се бави надлежностима које нису његове. Он има неких осам надлежноси које су церемонијалне. Он није врховни командант, то је само у ратном стању. Код нас Влада не влада. Није ово председнички систем. Те странке које указују на то су права опозиција. То је део СзС, неке странке из договор с народом, мени је иницијатива Не давимо Београд довољно релевантна, ту је покрет „1 од 5 милиона“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић каже и да се води кампања против лидера странака који заговарају бојкот, а да је негативна кампања сведена на разумну меру према оним странкама које још нису донеле одлуку о бојкоту.

„Сергеј Трифуновић је био омиљен лик на насловницама таблоида, када је рекао да још нису донели одлуку о бојкоту онда га више не видимо на странама хронике, него некад чак и на култури. Води се рат против свих оних који су против изласка на изборе, на којима ће опозиција потурити главу на пањ. Да имате нормалне медије па да исплива ова прича о изборима у Лучанима била би друга ствар“, навео је Миливојевић.

Говорећи о састанку представника власти и опозиције на Факултету политичких наука, Раша Недељков из организације ЦРТА каже да је потребно да се усвоје промене у подзаконским и законским актима, како би препоруке невладиних организација и ОЕБС-а биле примењене и како би могли да видимо ефекте довољно унапред пре одржавања избора.

„С дијалогом смо кренули касно, закаснили смо у старту. Важно је да се уради што више, јер сумњам да ће бити оволико спремности да се неке ствари поправе. Ми смо изашли с препорукама 2016, па 2017, па након београдских избора 2018, ОЕБС понавља препоруке из године у годину, ништа о чему причамо није новина. Ми само додајемо неке нове ствари у односу на посматрање, нешто што би могло да допринесе равноправнијим изборима. На основу бројних разговора с кључним политичким актерима, мислим да не постоји довољна политичка воља да се суштинске ствари унапреде“, каже Недељков.

Он каже да су бирачки спискови важна област, али не и једина.

„Списак се користио као монета за поткусуривања, означаван је као један од начина како се краду избори. Грађани сматрају да списак није ажуран, не можемо то игнорисати. Важно је да се унапреде оне области које смо одредили као кључне. Злоупотреба јавних ресурса, функционерска кампања, начини на који медији извештавају. Најтежи део изборног процеса су притисци на бираче, од куповине коју је тешко доказати и сви други начини на који се грађани доводе у прилику да гласају за неку опцију“, каже Недељков и додаје да нема разумевања за кључне ствари.

„Једна од препорука је да не може да буде носилац листе ко није кандидат на локалним изборима. Не може неко ко је лидер партије да буде носилац у Новом Пазару или Нишу“, каже Недељков.

На питање како види данашње разговоре власти и опозиције, Миливојевић је рекао да је приметио да су преговарали представници дела власти и представници, како је рекао, „конструктивне или омиљене опозиције“.

„Ја нисам видео представнике ниједне опозиционе странке, од СзС, којих има осам, неке ни не зову, неке осниваче, на први нису позвана два оснивача. Не долазе три стуба СзС. Не долази ни ДСС, Шапићева странка, неко их игнорише. Нико није звао СРС отпочетка. Мени су нејасни критеријуми. Сам дијалог као такав је помак, треба поздравити напоре. Вучић је испунио највећи захтев опозиције, они су тражили успостављање дијалога. Када је Вучић послао делегацију, када је прихватио да учествује СНС он је испунио захтев опозиције“, рекао је Миливојевић.

Он такође сматра да је питање да ли је добра одлука опозиције да уопште уђе у разговоре.

„Ући неприпремљен у разговоре као што је ушао део СзС и неких других је битно питање. Зашто није међу позванима и најјача НВО која је и понела протесте, зашто ту није Не давимо Београд, који су много утицајнији од неких. Мислим да је направљено на један накарадни начин. Приметио сам да сте побегли од онога што је кључни проблем. Пустите бирачки списак, они су де факто проблем. Нама иду редовни избори. Или ослободити или приведите познанију права два кључна медија, ја сам сигуран да би тада цела опозиција изашла на изборе и да би резултати били другачији. Све остало је шминка. Проблем свих проблема је да никада нисмо имали ову врсту медијске тортуре, имамо две ТВ тровачнице, јавни сервис и једну наводно приватну телевизију која користи националну фреквенцију“, каже Миливојевић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 9. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар