Фатмир Гаши: И после избора остају таксе од 100 одсто на српску робу

Српска власт треба да покаже вољу да на крају преговора призна Косово, рекао заменик министра финансија у техничкој Влади тзв. Косова

Фатмир Гаши (Снимак екрана/Слободно српски)

Заменик министра финансија у техничкој Влади тзв. Косова Фатмир Гаши рекао је да сматра да ће такса од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине остати на снази и након парламентарних избора на Косову који ће бити одржани 6. октобра, преноси РТК2.

„После избора ће опет бити такса, док се не седне, да се преговара и да дођемо до мирног решења. Ми морамо да разговарамо са српском страном и да дођемо до неког оквирног договора, па ћемо после да видимо како да укинемо таксу. Српска власт треба да покаже вољу, да на крају преговора призна Косово”, рекао је Гаши.

Тај заменик министра сматра да ће и Србија бити на добитку кад призна Косово.

„Србија ће добити Европску унију, добиће мир овде, добиће тржиште овде, добиће инвестиције. Добићемо и ми инвестиције, стање ће бити релаксирано, добићемо и стране инвестиције више него што имамо данас и ми и Србија”, појаснио је он.

Према речима Гашија увођење таксе од 100 одсто није имало негативне последице по Косово, већ напротив.

„Ми смо раније док није постојала та такса инкасирали у буџет 35,7 милиона евра, од увоза. Сада, кад смо заменили ту робу која уместо из Србије и БиХ стиже из других држава, имамо 42.700.000 евра. Значи, имамо седам милиона евра више у односу на ранији период и то само у периоду од новембра прошле, до априла ове године”, додао је Гаши, јавља Танјуг.

Разлог овог буџетског повећања је, како каже Гаши, то што земље које нису чланице ЦЕФТА споразума, попут Турске и осталих из који се увози роба на Косово, плаћају царину од 10 одсто, што није био случај са Србијом и БИХ, јер су те земље, као чланице ЦЕФТЕ, ослобођене царинских дажбина.

Од увођења таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ највише су према речима Гашија профитирале земље из којих се роба увози, а највећи „губитници” су Србија и сами грађани.

„Немачка, Турска, Грчка, Албанија, Македонија и Пољска су највише зарадиле од ових такси, јер су повећале извоз на Косово. Највећу штету од таксе трпи привреда Србије, а истина је и да су порасле цене на Косову, јер донети робу из Србије и довести робу из Немачке није баш иста цена. Такође, грађани увек у политичким стварима пате и овде и у Србији јер и тамо су људи радили у неким фабрикама, које данас немају тај извоз и они имају проблема. Значи увек народ пати због политике”, навео је Гаши.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар