Mештани села Топли До против изградње минихидроелектране

Мештани села Топли До и активисти покрета Одбранимо реке Старе Планине поставили су барикаде да би спречили градњу минихидроелектране у свом селу

Протест у Топлом Долу против градње МХЕ (Фото: Ненси Радојковић/Твитер)

Мештани старопланинских села и еколози већ две године покушавају да спрече изградњу деривационих мини-хидроелектрана. Пре три дана, после најаве да ће инвеститор почети изградњу мини-хидроелектране код села Топли До, мештани и активисти покрета „Одбранимо реке Старе планине“, поставили су барикаде и прогласили ванредно стање на тој планини.

Сви прилази Топлом Долу, селу у парку природе Стара планина, блокирани су. У село се може само пешке. Дежурства на барикадама су даноноћна.

„Сви приступи Топлом Долу су покривени нашим стражама. Може он да покуша, али проћи неће сигурно“, наводи Томислав Панчић из савета МЗ села Старе планине.

Небојша Илић истиче да стављање река у тунеле и цевоводе представља катастрофално уништење најфинијег простора овог дела Старе планине.

У парку природе Стара планина мештани и активисти покрета „Одбранимо реке“ поставили су упозорења, којима инвеститорима поручују да овде нису добродошли.

Протест у Топлом Долу (Фото: Твитер)

„Позивамо све институције и установе да се пробуде, да не спавају више и да схвате да се овде заиста ради о једном злочину и да ми нећемо прећи преко тога и да нећемо дозволити градњу мини-хидроелектране“, поручује Милица Илић из покрета „Одбранимо реке Старе планине“.

Инвеститор Драган Јосић наводи да има све дозволе за градњу хидроелектране. Сматра да полиција и тужилаштво штите демонстранте и не поштују закон.

„Блокаде јавних саобраћајница око села Топли До где њихове јединице патролирају са секирама у рукама, паљење куће молотовљевим коктелима у којима су требали да буду смештени радници, као и претње смрћу преко друштвених мрежа које ми упућују могу само да подведем под тероризам, никако под протесте“, наводи Јосић.

Министарство Заштите животне средине сматра да треба забранити изградњу деривационих мини-хидроелектрана у заштићеним природним добрима попут парка природе Стара планина, па се еколози и мештани надају хитном усвајању нових планова и измена Закона о заштити животне средине.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 7. 9. 2019)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s