Енвер Хоџај: Имамо информацију да још десет земаља може да повуче признање Косова

До сада је дипломатија тзв. Косова на вести о повлачењу признања реаговала демантима, ово је први пут да званичник тзв. Косова наведе да је известан број земаља заиста начинио тај потез

Енвер Хоџај (Извор: КоССев)

Функционер ПДК и заменик косовског премијера у оставци Енвер Хоџај рекао је вечерас у дебати на КТВ да је до сада 13 земаља повукло признање независности Косова, а да има информације да још 10 земаља може учинити исто, преноси Коха.

„Тринаест земаља је повукло признања. Ми треба да једном схватимо карактер наше државности. Да смо ми чланице УН, признање би било универзално. У овој ситуацију када једна земља призна Косово треба да се успоставе дипломатски односи. Има неколико истина које су болне“, рекао је он.

До првог повлачења признања дошло је пре било каквог помињања промене граница, када је то учинио Суринам 2017, навео је у дебати са представником Самоопредељења Глауком Коњуфцом.

Додао је и да та појава није новина, као и да има информације да постоји могућност да још 10 држава повуче одлуку о признавању независности Косова.

„Имам поуздане информације из дипломатских кругова да је ово озбиљно. Ми смо дијалог користили како бисмо обезбедили признања“, рекао је Хоџај.

Косову је потребно стратешко размишљање и оперативни план како би се то предупредило, мишљења је Хоџај који је иначе у претходном сазиву владе обављао функцију министра спољних послова.

Према српским изворима, признање Косова је до сада повукло 15 земаља – Того, Централноафричка република, Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.

До сада је косовска дипломатија на вести о повлачењу признања реаговала демантима, односно снажним критикама због „прљаве кампање коју води Србија“, а ово је први пут да косовски званичник наведе да је известан број земаља заиста начинио тај потез.

А обустављање кампање повлачења признања је управо захтев који су пет амбасадора земаља квинте ставили пред Србију означивши да је то предуслов за наставак дијалога за Србијом.

Кампања повлачења признања, са друге стране, тачка је поноса за српског шефа дипломатије Ивицу Дачића који неретко у јавности износи детаље својих дипломатских мисија, а каже да му је циљ да број земаља које су признале Косово буде мањи од половине земаља чланица УН, што је 97.

Он оптужује владу Косова да на списку од 116 земаља које су наводно признале независност Косова, стоје земље које се никада нису изјасниле по том питању, те да део његовог посла обухвата и испитивање става свих тих земаља, али и убеђивање оних који то заиста јесу учинили, да ту одлуку преиспита или суспендује до окончања дијалога Београда и Приштине.

С друге стране, приштинска страна Београд оптужује да повлачења признања купује оружјем и новцем и да се користи корупционашким аферама.

Тако је управо Енвер Хоџај, хвалећи се чињеницом да је гласао за увођење таксе од најпре 10% на увоз производа из Србије навео да је Србије новцем који је зарадила од извоза на Косово куповала повлачења признања.

„Верујем да ће од данас и кофер и Ивица Дачић бити и мањи и тањи да раде против Косова,“ рекао је тада Хоџај.

Међутим, и Дачић неретко оптужује косовског колегу Беџета Пацолија да такође новцем обезбеђује признања.

Милош Земан: Чешка би могла да опозове признање Косова

Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас пред посету Србији наредне седмице да не искључује да би „тешко, али ипак једног дана“, Чешка могла да опозове признање независности Косова, јер, како је казао у разговору за Парламентњи листи, „ратни злочинци не би требало да предводе било коју земљу у Европи“.

„Ценим изјаву министра (одбране) Метнара да је признање Косова била дипломатска грешка. Делим то мишљење и не искључујем, ако буде више земаља које ће повући признање Косова, да би Чешка Република могла да буде међу њима. Успут, последње саопштење Хашког трибунала о Косову када је поднео оставку председник косовске владе у извесној мери томе иде на руку“, казао је председник Земан за тај алтернативни проруски чешки портал.

Чешки председник је казао да је погледао којих је то 15 земаља повукло признање Косова и видео да су то некаква острва у Микронезији, дакле ништа релевантно, а у Чешкој повлачење признања отежава то што Чешка нема никакву већу националну или етничку мањину и да би било тешко да се издејствује повлачење признања.

„Не заборавите да је Косово одбила да призна Шпанија са каталонском мањином. Кипар из сличних разлога. Словачка са мађарском мањином. Биће то тешко да се издејствује. Али, понављам, не искључујем да ће једном до тога доћи. Ипак, ратни злочинци не би требало да воде било коју земљу у Европи“, рекао је чешки председник.

Земан је изјавио да је његова посета Београду од 10. до 12. септембра пре свега привредног карактера али да ће са српским званичницима разговарати и о Косову.

„Наравно да подржавамо да се Западни Балкан постепено приближава Европској унији. Ја увек додајем, с изузетком Косова. Тако да ће Косово бити једна од тема о којој ћемо у Србији разговарати“, рекао је Земан.

У Земановој пратњи је и један од лидера социјалдемократске странке, шеф међупарламентарне групе Чешка-Србија, један од организатора редовних мањих протеста против независности Косова у Прагу и тога што је Чешка ту независност признала, иако и претходни председник Вацлав Клаус и сада Милош Земан одбијају да се у Приштини именује амбасадор, тако да дипломатско представништво функционише на нивоу отправника послова, без наде да се односи у догледно време дигну на виши ниво.

Иако медији у Чешкој примећују појачану активности српских власти и дипломатску офанзиву да земље које су признале Косово то признање повуку, у Чешкој се ни не води никаква расправа нити се чују гласови о томе да би чешка влада могла макар да разматра повлачење признања Косова.

Земан је први чешки високи званичник који то помиње, међутим, спољну политику Чешке креира влада док шеф државе има чисто церемонијалну улогу.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 6. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading