Саво Штрбац: Колиндини антифашисти

И када збројих партизане (антифашисте) и хрватске фашисте (усташе) и домобране (многи од њих су при крају рата прешли у партизане), опет их нема пола милијона

Колинда Грабар Китаровић, председник Пољске Анджеј Дуда и његова супруга (Фото: Сајт Предсједнице Хрватске)

„Хрватски народ је сразмјерно броју становника највише доприњео антифашистичкој борби у Европи, у којој је активно учествовало више од пола милиона хрватских грађана”,  изјавила је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић на комеморацији поводом обиљежавања осамдесете годишњице од почетка Другог свјетског рата, а саопштио је репортер ХРТ-а у ударном дневнику на овој телевизији 1. септембра ове године, уз снимак како се три пута љуби  са предсједником Пољске Анджејем  Дудом а затим и његовом супругом.

И једно и друго ми је на први поглед изгледало нестварно. Прва мисао ми је била да се неко зеза са предсједницом на јавном сервису њене државе у предизборној кампањи, тим више што ми је и претходни прилог са њеним протукандидатом, Мирославом Шкором, личио на ругање Колинди када је два дана раније на истом медију лупала шаком од сто изговарајући ријечи: “Никада више ни један једини србијански тенк неће више ући у Вуковар!”. На слично изругивање подсјетило ме и њено  љубљење  „по српски” са предсједником Пољске и његовом супругом, знајући колико јој десноорјентисани Хрвати и католици замјерају на сличном пољупцу на самиту Брдо-Бриони одржаном у Загребу у новембру 2015. са тадашњим предсједником Србије Томиславом Николићем.

Ускоро се потврдило да су предсједник Дуда и његова супруга заиста по српском обичају пољубили Колинду. Можда је Дуда помислио да Колинда долази из Србије пошто би било логично, на основу историјских чињеница, да је на том скупу присуствовао представник Србије а не Хрватске. А и Колиндин кабинет се огласио саопштењем у којем потврђује да је она заиста изговорила уводно цитиране ријечи.

Хтио сам провјерити Колиндину статистику, а пошто нисам историчар, разговарао сам са неколико историчара са докторским титулама и то што сам од њих чуо, а што се уклапа и у моје лаичко знање о Другом свјетском рату, могло би се свести на сљедећу статистику: у првој ратној години у партизанима је у цијелој Хрватској (у данашњим границама) било око 10 процената Хрвата; у току 1942. било их је око 20 процената; у току 1943. до пада Италије, било их око 30 процената, а крајем те године изједначили су се са Србима, да би према крају рата њихово учешће у партизанима расло.

Саво Штрбац (Извор: Политика)

Пошто ми нико од њих није говорио о бројкама, завирио сам у хрватску Википедију, поучен досадашњим искуством да се хрватски политичари и функционери углавном користе њеним подацима. И под одредницом „Народноослободилачки покрет у Хрватској“ нађох сљедећи текст: „Половицом 1944., када је започела завршна етапа ратовања, у Хрватској је било око 110.000 бораца сврстаних у 5 корпуса НОВ-а. Војне акције водио је Главни штаб Хрватске, односно Врховни штаб НОВ о ПОЈ под заповједништвом Ј. Броза”. Као извор овога податка наведена је „Хрватска енциклопедија“. И ради провјере да ли је вјерно пренесен наведени податак, кликнем  на линк „енциклопедија.хр“ (издавач Лексикографски завод „Мирослав Крлежа“ из Загреба, 11 свезака, година издања 1999-2009). Јесте. Под одредницом „Хрвати“, пододредница „Хрватска у Југославији“ исти текст од ријечи до ријечи.

Питам ја моје саговорнике, докторе историјских и војних наука, одакле у Хрватској број од пола милијона антифашиста и не добих одговор. Пошто ми је један од њих рекао да је Павелићева НДХ на врхунцу моћи бројала око 330.000 усташа и домобрана, помислих да је Колинда збројила антифашисте и фашисте, пошто она те појмове врло често брка: усташе и њихове потомке називала је домољубима када их посјетила у Аргентини, у Канади се сликала  са њима иза усташке заставе, редовно одлази  на поклоњење у Блајбург  испред споменика на којем, поред усташког грба (шаховница са првим бијелим пољем),  пише: „У част и славу погинулој хрватској војсци“, а воли и да слуша проусташког пјевача Томпсона…

И када збројих партизане (антифашисте) и хрватске фашисте (усташе) и домобране (многи од њих су при крају рата прешли у партизане), опет их нема пола милијона.

А онда се сјетих рата деведесетих (многи кажу да је то наставак незавршеног рата из четрдесетих) у којем је, према службеном  Регистру хрватских бранитеља, учествовало нешто преко пола милијона „бранитеља“, који су, за разлику од фашисте Павелића, под водством антифашисте Туђмана, „успјешно ријешили“ српско питање у Хрватској. И закључих да је Колинда управо на њих мислила. Вјероватно се збунила  послије оних „српских пољубаца“ којим су је дочекали пољски предсједник и његова супруга.

Опрема: Стање ствари

(Веритас, 3. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар