Александар Вучић: Медвеђа је била и биће Србија

Председник СНС и Србије Александар Вучић поновио је у Медвеђи да је Србија одувек била за договор и компромис око Косова, али не такав по коме би Срби изгубили све

Александар Вучић у Лесковцу (Фото: Председништво Србије)

Ово је била и биће Србија поручио је председник СНС Александар Вучић на предизборном скупу у спортској хали „Никола Тесла” у Медвеђи, и најавио да ће се у локалну самоуправу улагати велики новац у инфраструктуру, изградњу водовода и канализације, као и локалних путева како би људи остали ту да живе.

Морамо урадити обилазницу и локалне сеоске путеве да људи осете испред и у својим кућама бољи живот, рекао је Вучић и позвао грађане да у изађу на локалне изборе који се одржавају у недељу у Медвеђи.

„Изађите и гласајте по својој савести, а ми ћемо се и даље борити за Медвеђу”, поручио је Вучић.

Он је подсетио да је зато пре неколико дана изашао са иницијативом да се поред регионалних и аутопутева уложи велики новац и у водовод и канализацију у целој Србији, преноси Танјуг.

Вучић је рекао и да је поносан на то како изгледа Дом здравља у Медвеђи, јер је један од најбољих на југу Србије, поносан на то сто је сада из правца Лесковца ка Медвеђи „пут као писта”.

Он је захвалио напредњацима и социјалистима који су са њима на листи и свима који су подржали њихову листу у Медвеђи, а кандидату СНС за председника општине Небојши Арсићу поручио да неке ствари мора да промени у будућности.

„Мораш више да разговараш са народом, више да обилазиш села, да примаш људе. Ако си приметио Небојша, ћуте људи када кажеш да је стигла фонтана и реконструисана општина. Људи хоће да њихова кућа буде реконструисана”, рекао је Вучић.

Он је навео да је прошли пут из политичких разлога дошао у Сијаринску бању код Медвеђе да казе да је ово било и биће Србија.

Вучић је рекао да ће држава, такође, уложити у Сијаринску бању и то 25 милиона евра како би долазили у њу туристи из целог региона и видели какво богатство Медвеђа и Србија имају.

Председник СНС је поздравио рударе на том скупу и обећао им да ће решити статусно питање за око 400 запослених у руднику Леце код Медвеђе.

Подсетио је да бивша власт крива за уништавање тог рудника и истакао да је покушао да убеди Зи Ђин који су преузели РТБ да преузму и рудник Леце, али да они нису показали интересовање.

Вучић је поручио рударима да ће наставити да моли кинеске партнере и друге у свету да преузму тај рудник, као и да ће држава Србија помагати рудник Леце све док се не пронађе стратешки партнер.

„Не зато што имамо новца за расипање већ зато што је наш огроман интерес да људи остану овде да живе”, рекао је Вучић и казао да га радује што први пут немамо негативну стопу прираштаја.

Све што градимо не вреди нам ништа ако не будемо имали деце, нека се љуте на мене сви, нису само наши животи у питању, у питању је опстанак Србије, истакао је Вучић и додао да неће бити ни Србије ако не буде деце.

„Сутра идем у Мађарску и разговараћу са премијером Виктором Орбаном, чешким премијером Андрејом Бабишом, словачким премијером Петером Пелегрињем о демографској политици да наше земље крену у нове програме са новим идејама о томе како да обезбедимо више деце у будућности и већи природни прираштај”, казао је Вучић.

Најавио је да ће држава покушати да обезбеди и посебне субвенције за запослене у општинама које су од стратешког значаја, а које су сиромашне, као што се то чини у српским местима на КиМ.

Он је прецизирао да би у сиромашним општинама у централној Србији могле плате да се повећају за пет, 10 или 15 одсто.

„Нешто смо слично урадили у Трговишту и желимо да то урадимо и у Медвеђи и другим општинама у пет округа на југу Србије”, навео је он и истакао да то јесу велика улагања, али једини начин да људи опстану ту да живе.

Вучић је подсетио да ће ускоро бити отворен и источни крак Коридора 10, као и да следеће године треба да почне градња аутопута Ниш – Плочник, а касније да се настави према Куршумлији и Блацу, како би и те општине добиле инвеститоре.

Такође, Вучић је обећао да ће држава довести једног инвеститора у Медвеђу, као што је то урадила и за Лебане.

Поновио је да ће сви пензионери добити до краја године једнократну помоћ државе од 5.000 динара, да ће плате од новембра бити повећане запосленима у здравству, као и да ће веће плате имати и у војсци, полицији, просвети, социјали…

Скуп је почео химном „Боже правде”, а председник странке поздрављен је бурним аплаузом.

Цела Медвеђа је облепљена сликама Вучића, хала је била препуна, а многи грађани су остали испред.

Компромис да, није нам стало да нас призна Приштина

Председник СНС и Србије Александар Вучић поновио је у Медвеђи да је Србија одувек била за договор и компромис око Косова, али не такав по коме би Срби изгубили све.

„Приметили сте у последње време нека офанзива на Србију. Сви би хтели да кажу нешто против наше земље. И сад кажу – желимо међусобно признање с Косовом. И видели сте – ћутим, не зато што ништа не бих имао да им кажем, али за такве имам само једно питање: Да ли стварно мислите да нам је много стало да нас привремена влада у Приштини призна на било који начин, нас који смо чланови УН, свих светских организација и институција”, упитао је Вучић.

Што не кажете поштено, додао је он, да је циљ да ви Срби, односно Србија, признате независно Косово, што то стављате у обланде, фолију да би тобож једни друге требало да признамо.

„Нама њихово признање не значи ништа. А мој одговор на све то је: ми смо увек желели компромис и договор, желимо то и данас, али то да Срби и Србија не добију ништа, а да признају независно Косово да би нас Албанци признали – тај филм нећете гледати и Србија тако никад неће урадити. То сам им рекао много пута, али изгледа да нико не мисли или не жели добро да ме чује”, каже Вучић.

Ваљда мисле, каже он, да постоји неки начин на који ће неко моћи да изврши неки притисак.

Како је истакао, тако и неки унутар земље мисле да тако, притисцима и насиљем могу неког да уплаше.

„Мој одговор је – народ је тај који одлучује и народ добро препознаје ко ради у његовом интересу а ко не ради и народ ће своје одлуке на изборима да доноси – слободним, фер и демократским”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Каже да не жели ни да их помиње и подсећа да су се у једном дану, кад им је дошло да заседну у фотељу, ујединили и Чеда Јовановић и Бошко Обрадовић и Драган Ђилас, иако сви различито мисле.

Поводом предлога дела опозиције о прелазној влади, Вучић каже:

„Прелазите где хоћете, а владу ће да формира народ и од народа изабрани људи а не они којима се власт свиђа а за народ не раде ништа добро. Свидело се то њима, видели су у Северној Македонији – прелазна влада, Луј Витон ташне..

Ми ћемо да градимо а не да отимамо од народа, по томе се разликујемо од њих”, истакао је Вучић.

Људи на локалу морају више да раде

Наши људи на локалу морају и морали су да раде више, у неким селима никада нису били, рекао је председник СНС Александар Вучић уочи посете Медвеђи где ће 8. септембра бити одржани локални избори.

На питање новинара у Лесковцу да ли он и министри иду у Медвеђу да помогну председнику општине да победи на изборима у општини где има све мање људи, Вучић је рекао да он само ради свој посао и да би желео да СНС победи.

„Говорићу о ономе што смо урадили и улагали, путевима према Лебану и Бојнику, пројекту за Сијарињску бању… Да видите шта смо улагали у Медвеђу”, рекао је он и напоменуо да има још проблема и да мали број општина има мање становника од ове.

Он је истакао да се труди да буде свуда и да разговара са народом, а да није реално да утиче на свакога да више енергије уложи и да више поштује грађане.

Вучић је напоменуо да неке председнике општина не може ни телефоном да добије, јер, како је рекао, мисле да су богови.

„Зато су нам потребни људи као Терзић у Краљеву, потребна је нова енергија, да се борите за људе, да вам није тешко да разговарате са људима. Зато то морамо да мењамо и зато сам инсистирао на подмлађивању и не штитим никога из СНС”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Свим пензионерима једнократно 5.000 динара

Сви пензионери у Србији ће добити до краја године једнократну помоћ од 5.000 динара, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Каже да ће пензионери добити и повећање пензија од децембра или јануара.

„Волео бих увек да можемо више да помогнемо најсиромашније пензионере”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Казао је да ће већ од новембарске плате бити увећане за медицинске раднике и да ће медицински техничари имати највеће повећање, највероватније од 15 одсто.

„Ове године од новембра иду већа примања за људе у јавном сектору, за здравствене раднике. У Србији имамо 57.000 медицинских техничара, а заједно са око 1.000 техничара у социјалном сектору, то је око 58.000 и верујем да ћемо им повећати плате за 15 одсто”.

Вучић је нагласио да је то значајно повећање животног стандарда, с обзиром да је инфлација годишње до два одсто.

Како је рекао, нешто ниже повећање, али исто веома значајно, имати и лекари.

Почетак радова на деоници Ниш-Плочник у септембру 2020.

Радови на деоници пута од Ниша до Плочника, а реч је о пројекту изградње ауто-пута Ниш -Приштина-Тирана, требало би да почну у септембру следеће године, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Председник је обилазећи Општу болницу у Лесковцу истакао да му је речено да градња може да почне у септембру наредне године, али да је могуће да радови почну и раније.

„Септембар следеће године крећемо да градимо”, најавио је председник и рекао да ће се много брже кренути у изградњу Моравског коридора.

Деоница од Ниша до Плочника, на будућој траси „ауто-пута мира” до Албаније, дуга је 35 километара, преноси Танјуг.

Процењена вредност ове деонице је 240 милиона евра, а 20 одсто средстава бесповратно би требало да обезбеди Европска унија преко Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Прво скочи, па кажи хоп – а не обрнуто

У Србији се каже – прво скочи па реци хоп, а не обрнуто – каже председник Србије Александар Вучић упитан како коментарише наводе неких медија да ће Ивица Дачић бити премијер после избора на пролеће.

„Ко ће бити премијер… Плашим се да су неки прерано скочили… Код нас се каже – прво скочи, па реци хоп, а не обрнуто”, рекао је Вучић новинарима.

Он је то рекао упитан како коментарише то што поједини медији наводе да ће Дачић бити нови премијер после избора на пролеће, о чему је, како наводе, сам говорио.

Упитан да ли ће Дачић поставити исте услове и њему и опозицији ако дође до преговора о коалицији, Вучић је рекао да свако има право да поставља услове како жели, али да је питање да ли ће ти услови бити прихваћени или не.

„О том потом… За мене је важније шта ће Србија да ради, да ли Србија може да иде напред, колико можемо да изградимо, него да се данас говори о персоналним решењима”, навео је Вучић у изјави новинарима приликом обиласка градског стадиона „Дубочица” у Лесковцу, преноси Танјуг.

За две године готова реконструкција болнице у Лесков

Реконструкција Опште болнице у Лесковцу биће потпуно завршена за две године, најавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да ће та болница за годину и по добити и магнетну резонанцу.

„Када се заврши фасада и столарија, олуци и друго, идемо и на унутрашњи део”, рекао је Вучић током обиласка болнице у Лесковцу.

Он је захвалио медицинским радницима што нису веровали у шарене лаже и да захваљујући томе држава данас може све то да уради.

Поновио је да ће од новембра медицински техничари, то јест медицинске сестре, имати повећане плате за 15 одсто.

„Надам се да ће то значити да нам и лекари и медицинске сестре остају овде. Верујем да ћемо у истом износу повећање моћи да урадимо и следеће године, што је значајно повећање животног стандарда. Није довољно, али мало где у свету то може на такав начин да иде”, истакао је Вучић.

Додао је да ће болница у Лесковцу бити много лепша и изразио уверење да ће пацијенти у Лесковцу бити задовољнији.

Председник је питао лекаре шта може још да учини за болницу и након одговора обећао да ће помоћи да већ за шест месеца добију гастроскоп и колоноскоп.

„Хвала што се борите за здравље људи и за њихове животе.

Министарство здравља је за набавку опреме и реконструкцију за ту болницу, од 2016. до данас, уложило 86 милиона динара.

Са председником у обиласку болнице и разговору са руководством учествовао је и министар здравља Златибор Лончар који је рекао за Танјуг да је болница за последње три године добила дефибрилатор, цистоскоп, пацијент монитор, рендген цеви, мобилни рендген апарат за потребе ортопедске операционе сале, колор доплер, плазма стерилизатор, пратећу опрему за стерилизацију, операциону лампу, опрему за офтамологију, систем за сечење и бушење великих костију.

Према његовим речима, Министарство је у опрему уложило више од 75 милиона динара, преноси Танјуг.

Министар је додао да је у инвестиционо одржавање које подразумева и санацију крова на одељењима за онкологију, болести зависности, као и на кабинету за неурофизиологију уложено око 11 милиона динара.

Према његовим речима, у ту суму новца урачунато је и кречење и адаптација мокрих чворова.

Лончар је додао да је од маја 2014. до 26. јула 2019. у Општој болници у Лесковцу на основу сагласности за запошљавање на неодређено време запослено 68 људи, од чега 31 сестра и техничар и 21 лекар и фармацеут.

Болници гравитира 250.000 људи јер покрива Јабланички округ, што значи да се у њој лече и људи из Власотинца, Бојника, Лебана, Медвеђе ….

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Изгледа да ипак време чини своје. Србија је 1999. године имала своју, силом отету покрајину Косово и Метохију. После двадесет година наших „успешних“ преговора и договора са западним земљама, дошли смо до тога да треба да тражимо и очекујемо од сепаратиста из Приштине да НАС признају за државу. Ово се у медицини – психијатрији зове параноја. На овај начин смо изгубили поштовање и углед и код наших најупорнијих пријатеља. Да није сталних и упорних понављања од стране Русије, Кине и других пријатељских држава широм света, ми бисмо заборавили да имамо свој Устав и с` муком добијену Резолуцију СБ УН бр. 1244. Тужно је и опасно од наших државника да стално понављају исту причу, „како не можемо дати све, а да за узврат не добијемо ништа“. Како се можемо спуштати тако ниско у вези са нашим Косметом?! Косово и Метохија је српска земља, вековни део државе Србије. И једино што треба говорити и понављати у разговорима и, назови, преговорима, је да тражимо да се Србији врати њена силом отета територија. Свако другачије гледање на ово питање је само ИЗДАЈА државних интереса. И тога треба да буду свесни сви они који су узели за своје право да о томе одлучују у име Србије.

 2. Ако и даље народ буде падао на фонтане, реконструкцију “моје куће” и домове здравља, а занемаривао суштину, нема се више коментара. Ваистину, тешко је поднети оваквог “вођу”, још теже оне који му подилазе, а можда најтеже оне који би по природи ствари требали да бистро сагледавају истину, а то не чине.

 3. @Милорад

  “Ваистину, тешко је поднети оваквог „вођу“…”

  Вођа=ђаво!

  Драган Славнић

 4. ”Александар Вучић: Медвеђа је била и биће Србија”

  Александар Вучић: Косово и Метохија ЈЕСТ и БУДЕТ Србија, као и МЕДВЕЂА!

  Драган Славнић

 5. @Драган Славнић
  Даће Бог, даће Бог, само вероватно са другим именом испред цитата.

Оставите коментар