НАТО: Научно доказано да осиромашени уранијум коришћен током конфликта на Косову није штетан

У неколико извештаја УН, укључујући и онај из 2014. године, утврђено је да локације са осиромашеним уранијумом не представљају значајан здравствени ризик за становништво, наводи портпарол НАТО Пирс Казалет

Портпарол НАТО Пирс Казалет изјавио је за BBC на српском да је „утврђено да коришћење осиромашеног уранијума током конфликта на Косову није проузроковало трајне здравствене последице“.

„У неколико извештаја УН, укључујући и онај из 2014. године, утврђено је да локације са осиромашеним уранијумом не представљају значајан здравствени ризик за становништво. Ово су научни докази, који су доследни“, наводи се у писаном одговору Казалета.

Медији у Србији објавили су да су немачки војници који су учествовали у НАТО мисијама на Балкану тражили одштету због изложености уранијуму.

Како је пренео немачки сајт T-online, до 2008. године у Немачкој је поднето више од 200 захтева за одштету. Ниједан није прихваћен.

Након 2008. године, број захтева за одштету је значајно опао, па стога нису ни статистички заведени.

Казалет каже да војницима НАТО снага није исплаћена одштета због излагања осиромашеном уранијуму, али да не могу то да тврде за саме државе чланице алијансе.

„НАТО никада није исплатио одштету због излагања трупа осиромашеном уранијуму током операција на Балкану“, рекао је он.

Према писању сајта T-online, у периоду од 1999. до 2008. године поднето је најмање 229 захтева за одштету „углавном због специјалних мисија у Босни и Херцеговини и на Косову“.

Немачко Министарство одбране наводи да би „токсиколошки ризици могли да се јаве само у одређеним околностима, што до сада није био случај“.

Због тога, тврде, ниједан од захтева није прихваћен.

Опрема: Стање ствари

(N1, 22. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Није важно шта говори УН, јер је то амерички портпарол и портпарол НАТО. Важно је шта је истинито, а сама чињеница да је 200 бивших војника Немачке поднело захтеве за одштету доказ је сам по себи, и већих доказа не треба. Ђаво се увек крије у детаљима, и лично не верујем да то истраживање води до тих закључака, јер треба дефинисати степен релативности појмова које у закључцима користе. Нико поштен и образован, човек од струке и образа не би тврдио да јонизовано зрачење није штетно по здравље људи. То би била бесмислица и покварењаштво.

Оставите коментар