Александар Вучић: Наши пусти снови о Косову немају везе са реалношћу

Вучић рекао да Американци знају да је он човек за којег компромис није пораз, који је рационалан и кога више интересује Србија него сопствена политичка будућност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у постојећим околностима није могуће да Србија призна независност Косова и да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине у циљу постизања компромисног решења.

„Можемо да разговарамо о свему само ако је реч о компромису. А за то да Албанци добију све, а Србија да не добије ништа, мој потпис нећете добити никада. У овом тренутку сам председник Србије, можда пронађете неког другог ко ће желети да без икаквог компромиса, следећи само ултиматуме, да то прихвати“, рекао је Вучић у интервјуу за Глас Америке, на питање да ли ће он бити политичар који ће признати Косово.

Он је оценио да се многи у Србији „све време праве помало блесави као да не знају о чему се ради“ када се прича о Косову и додао да Србија не може да промени одлуку САД о признању независности Косова, али је негирао да то значи да Србија треба да призна Косово.

„Не значи то. То значи да ми морамо да се боримо, али и да разумемо какав је став Америке. Јер ја не могу да прихватим оно што читам у нашим медијима, да је (амерички председник Доналд) Трамп променио политику. Они су признали независност Косова, то је њихова политика, неће се променити. Оно што ми тражимо то је да се боримо за своје интересе, да извучемо највише што можемо за наш народ на КиМ и највише што можемо за Србију“, казао је Вучић.

У интервјуу који је Гласу Америке дао током боравка у Њујорку, после разговара с државним секретаром САД Мајком Помпеом, замеником Помпеовог помоћника Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном, Вучић је рекао да је од америчких званичника чуо да се Вашингтон залаже за укидање косовских такси на увоз робе из Србије од њиховог увођења.

„Јер то је не само противправна мера, већ је супротна међународном јавном праву, цивилизацијским нормама и ономе на чему Америка почива, а то је слободно тржиште, слободан проток робе, капитала, услуга, онога на чему почива модеран свет. Да ли Америка може да изврши снажнији притисак (на Косово да укине таксе), уверен сам да може. Да ли ће то бити случај – мислим да сад сви чекају расписивање и окончање избора у Приштини“, додао је председник Србије.

Он је навео да би „снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога Београда и Приштине“ требало очекивати у децембру, по формирању нове владе у Приштини.

„Ја сам рекао да смо ми спремни да разговарамо чим укину таксе, јер морају да постоје елементарни услови и поверење између међународне заједнице и свих нас да о нечему можемо да разговарамо и да се о томе договоримо. А ако ви уводите таксе на начин на који сте их увели, онда такво поверење апсолутно не постоји“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је у САД тражио подршку за своју ранију идеју о разграничењу Срба и Албанаца, Вучић је рекао да је „позиција Америке нешто другачија“ од европских земаља.

„Указаћу на те разлике између Америке и Европе: Немачка је посебно имала став – нема разграничења, али нећемо да причамо о томе шта ће бити крајњи исход, то ће Србима извући тло под ногама и Срби ће сами хтети да се склоне из преговора што никако не желимо. Американци су били отворенији, они су рекли не интересује нас какав је договор, нисмо одушевљени Вучићевом идејом јер смо признали Косово у оваквим границама и желели бисмо, и данас то кажу отворено, да дође до обостраног признања“, навео је Вучић.

Он је рекао и да очекује „веома тешке притиске на Београд“ поводом Косова.

„Неће нам бити лако, али борићемо се. Треба да разумемо да наши пусти снови немају везе са реалношћу. Знам да не смем да угрозим односе Србије и САД, и нећу, знам колико сам као појединац мали и колико је Србија мала у односу на САД. Србију волим свим срцем, а Америку поштујем као велику и највећу силу. А Србију волим и за Србију се борим и знам шта је за Србију катастрофа. Сваки рат, сваки сукоб, свако понижење, све то је за Србију катастрофа и све то сам рекао нашим саговорницима“, казао је српски председник.

Он је додао да Американци знају да је он човек „за којег компромис није пораз, који је рационалан и који за своју земљу и народ извлачи највише, човек ког више интересује Србија него сопствена политичка будућност“.

„И зато разговарају са мном и зато са различитих страна можете да чујете, иако је раније било ‘не можемо Вучићу да гарантујемо улазак у Европу 2025. године’, сад ћете на више места да чујете. Наша ситуација у овом тренутку је тешка, али за неке ствари за које су нам раније говорили да не можемо да их добијемо, већ данас сам сигуран да можемо да добијемо. Да ли је то нешто што је близу наших снова или нечега што бисмо ми желели – не, светлосним миљама је далеко. Али, да ли је нешто више у односу на оно што нам је понуђено пре 7,8 година – да, нешто је више“, навео је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Београдски глас, 22. 8. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

 1. Realnost je, majstore, promenjljiva kategorija.
  I citava ljudska istorija nije nista drugo nego niz pokusaja da se jedna, losija relanost, zameni drugom, povoljnijom. Bez toga, bez tih pokusaja (=mirenje sa realnoscu), covek je ispisan iz istorije, osudjen na stagnaciju i propast.. I ta propast, to je ono u sta pokusavas da nam uvuces.

  Ostlao su bajke.

 2. („Неће нам бити лако, али борићемо се. Треба да разумемо да наши пусти снови немају везе са реалношћу. Знам да не смем да угрозим односе Србије и САД, и нећу, знам колико сам као појединац мали и колико је Србија мала у односу на САД. Србију волим свим срцем, а Америку поштујем као велику и највећу силу.)

  Оваква изјава председника Вучића не приличи председнику државе. Он и даље води психолошки рат са грађанима Србије. На основу чега тврди да су повратак отете покрајине Косова и Метохије само пусти снови? То је само његова намера да убеди још увек бројне и озбиљне људе у Србији да је Космет изгубљен. Сва је срећа да су те изјаве само плод његове “стварности”. Он намерно велича САД као највећу силу, занемарујући да је још 2007. године дошло до променa у односу снага у свету. У његовим изјавама се не помињу Руска Федерација и НР Кина, које за разлику од Запада, на питање отете Покрајине гледају са аспекта Међународног права и Резолуције СБ УН бр.1244. Не може да се говори о поштовању САД, када су оне учествовале у НАТО агресији и међу првима признале отету територију за нову државу “Косова”. Таквом изјавом он заненарује наметнуту судбину отете Покрајине. Никакви добри односи не могу да постоје између наше две државе док се САД држе става о признавању силом оружја отетој територији Србије. Има се утисак да је администрација председника Трампа изненађена оваквим односом Вучића према проблему отете покрајине. Да су од њега чули одлучни став председника за враћањем отетог дела државне територије, можда би разговори кренули у другом правцу. Овако, а то сам навео и у предходним коментарима, они пред собом гледају човека коме није стало до одбране и заштите државног интереса. И дају савете према тим утисцима. Можда садашња администрација има другачије гледање на проблеме које су створили њихови предходници са Клинтоном и Олбрајтовом пре двадесет година. И можда су спремни да исправе последице тога. Али гледајући пред собом првог човека Србије, који се одриче Косова и Метохије, предлажући неку поделу са сепаратистима из Приштине, они су остали без коментара. И нормално, нису желели да га у томе спречавају.

 3. Он је додао да Американци знају да је он човек „за којег компромис није пораз, који је рационалан и који за своју земљу и народ извлачи највише „
  ++++
  Наравно да знају.
  А даће Бог, да ће и грађани наше јадне, опљачкане и окупиране домовине да коначно сазнају о каквој особи се ради.
  Први, и основни услов је да грађани виде и чују на прави начин и у правом светлу, на тв са националном фреквенцијом управника логора и његове сараднике из филма који су маја 2008 године снимили часни људи Војно безбедносне агенције.

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Да виде оне, који им уништавају животе како примају новац и задатке од крволочних убица србских грађана, да их виде у правом светлу као криминалце, продане душе, најгори антрополошки шљам на овом простору и да им прва мисао после гледања тог филма, онда када попију шећер и воду да се мало смире и престану да се тресу буде, како ће да им плате за све.

  Онда ће им све бити јасно како он за своју земљу и за свој народ извлачи највише.

  https://glassrbijeinfo.wordpress.com/aktuelno-2/sokantno-albanac-na-celu-srbije/

  А биће им јасно, и шта је њихов први и основни задатак.
  Ако, мисле добро својој деци и својој отаџбини.
  Са вером у васкрслог Господа, до ослобођења.

 4. Način na koji ovaj ***** razmazuje ono što izbaci iz sebe je ogavan.

 5. ”Александар Вучић: Наши пусти снови о Косову немају везе са
  реалношћу”

  Али, и Вучићеви пусти снови и жеље, да ”раши” питње КиМ
  потписивањем свеобухватног споразума о мећусобном признавању
  државе Србије и лажне државе ”Косова”, ништа мање немају везе
  са реалношћу!

  Драган Славнић

 6. ВАЖНО !!!
  Шта ако се са изборима спрема (истовремено) и референдум за признање Косова. Опозиција ће да позива на бојкот избора … али тиме и на бојкот референдума. И ЕТО Македонског сценарија. Вучићева мањина ће одредити будућност нашег Косово. Референдум ће проћи и Србија ће признати Косово. Могуће да се у тој гужви направи и грађански рат.

 7. @Србин православац
  “Вучићева мањина ће одредити будућност нашег Косова.”

  За сада се питање рефредума не разматра и није у најави,
  не бар отворено.
  По Уставу Републике Србије, Косово и Метохија су саставни /неодвојиви/
  део државне територије Републике Србије и Председник не може
  да распише референдум за издвајање тог дела територије, нити има
  овлашћења да потписује било какве споразуме којим би се та територија
  уступила, оцепила или од државе Србије била ”призната” као нова,
  друга држава.
  Уколико би се дрзнуо да то уради, то би био додатни разлог за бојкот,
  јер свако који изађе на тај референдум крши Устав Србије и саучествује
  својим изласком у ВЕЛЕИЗДАЈИ.
  Вучићу је потребно покриће народа, да великом излазношћу забетонира
  ВЕЛЕИЗДАЈУ.
  Референдум може да распише сасвим комотно, ако промени Устав Србије,
  део који се односи на КиМ.
  Свако расписивање референдума пре тога је врло виоског ризика, где би
  он могао бити иницијатор за могуће грађанске немире, а њему се то не
  исплати, ни лично ни политички.
  Западу је сасвим свеједно како ће он завршити своју политичку улогу,
  а он то зна, свестан је како су завршили његови политички предходници.
  Грађански сукоби су оно што њему никако не одговара, јер би за
  то морао да плати превисоку цену, а Западу одговарају и грађански сукоби,
  смао да реше оно што су наумили, без обзира на материјалне и људске
  жртве.
  Ако ће учинити, лично, милом или силом, по налогу својих наредбодавац,
  чин велеиздаје, онда нека то чини сам, без народа.
  Али, њему је потребно покриће народа преко велике излазности, а
  ареферендум ће бити наштимован као и сви избори до сада, од 5.окобра
  2000. па надаље.

  Уоасталом Владика Артемије је још 2013. год. поручио народу Косова и
  Метохије /па и свим Србима Матице и Расејања/, да ни на који начин
  не узимају учешћа у том чину велеиздаје власти, који је пророчки
  наговестио.

  СРБИ НА ОКУП:

  “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
  in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
  Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
  политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
  треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
  Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
  прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
  Епископ Артемије“

  Драган Славнић

Оставите коментар