Владимир Путин: Неке земље искривљују разлоге за Други светски рат

Путин је нагласио да у неким земљама постоје напори да се узроци за Други светски рат преправе због личних, политичких и економских интереса

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

МОСКВА – У неким земљама наставља се са наметањем бесрамно нетачних разлога за Други светски рат, рекао је вечерас руски председник Владимир Путин, у поздравном обраћању на отварању изложбе „1939. Почетак Другог светског рата”.

Изложба која је отворена у Руском савезном архиву покрива период између тренутка када је Чехословачка престала да постоји као суверена држава у марту 1939. и напада Немачке на Пољску 1. септембра 1939.

„Други светски рат је била ужасна несрећа за читаво човечанство, која је нанела дубоке ране милионима људи и оставила трага на судбине генерација”, подвукао је Путин, преноси Танјуг.

Он је нагласио да, нажалост, у неким земљама постоје напори да се узроци за Други светски рат преправе због личних, политичких и економских интереса, историјске чињенице се искривљују, док се безобразно непоштени погледи и закључци намећу на основу нагађања и спекулација, преноси ТАСС.

Према речима Путина, у том смислу ће оригинални докази из тог времена, представљени на овој изложби, бити од изузетне важности.

(Политика, 20. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Штета што Путин није навео “које земље” искривљују “које разлоге”

    Штета што се изложба завршава нападом Хитлера на Пољску (1 септембра), тако да се неће видети да је Пољску две недеље касније напао Стаљин. Агресија и комадање Пољске према пакту Молотов-Рибентроп.

  2. Све што Путин тврди може бити и тачно, али је и цинично због прећуткивања ових чињеница: чињеницом да се та изложба завршава са 1. септембром 1939 године, а остало се гура под тепих… СССР је можда и покушавао да спречи рат – али… после потписивања пакта са Немачком , 23.08.1939 г., (не сме се то сводити само на чиновнике: Молотова и Рибентропа – зна се ко су биле газде: Хитлер и Стаљин, и то је био Хитлер-Стаљинов пакт!) и напада Немачке на Пољску непосредно по потписивању тог пакта (01.09.1939 г.), СССР се у координацији са Немачком, као хијена с леђа стрвинарски обрушио на умирућу Пољску (17.09.1939 г.), и окупирао њен источни део, а то је било и “крунисано“ заједничком немачко-совјетском парадом у Брест-Литовску 21.09.1939 г.
    На трибини су били Генерал-мајор Вермахта Хајнц Гудеријан и бригадни генерал Црвене Армије Семјон Кривошеин – илустрације и текст о тој јединственој паради се могу видети:
    (https://en.wikipedia.org/wiki/German%E2%80%93Soviet_military_parade_in_Brest-Litovsk)
    Не дуго после тога, у мају 1940 г., СССР је у Катинској шуми још и масакрирао више од 4.000 пољских заробљеника – заробљених пољских официра. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Katyn).

Оставите коментар