Митрополит Амфилохије: Ђукановић не зна шта је црква јер није крштен

Митрополит црногорско приморски Амфилохије рекао је поводом критика које се могу чути у Црној Гори да је „апсолутна бесмислица да се је експонент неке великосрпске, великоруске идеје

Mитрополит Амфилохије (Фото: СРНА)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да је председник Црне Горе Мило Ђукановић човек политике и да „не зна шта је црква, не може ни знати кад није крштен”.

„Он је човек политичар, и он је човек партијски, њему је црква исто што и партија. Он не зна шта је црква, не може ни знати кад није крштен. И онда подређује цркву политици, и онда и мене нападају, као ја сам сад експонент неке великоруске или великосрпске идеје, то је потпуна бесмислица”, рекао је Амфилохије у интервјуу за РТС.

Наглашава да је, пре свега, хришћанин, епископ православне цркве, хришћанске.

„А црква којој припадамо, она се назива српском, руском или грчком, с обзиром на њено географско присуство, или с обзиром на број верника, али она је по својој суштини васељенска, нема национални карактер”, казао је Амфилохије.

На напомену да је Ђукановић ове године најавио да ће радити на обнови аутокефалне црногорске цркве, Амфилохије каже да се суштински не види да се догодила било каква промена у међувремену.

„Та идеја да држава ствара цркву, и то секуларна држава, то је заиста јединствени феномен”, оценио је митрополит црногорско-приморски.

На питање да ли у било каквој подели улога постоји било каква могућност да буде црногорски патријарх некакве нове цркве, Амфилохије је одговори:

„Нови патријарх (смех)? То је апсолутна лаж. То једино ако бих изгубио памет, и савест, и свест. То су лажи које се шире из кругова из Црне Горе, а бојим се и из Србије се такве лажи преносе”.

„И радујем се Богу што имам патријарха Иринеја, нашег Чачанина, то је мој патријарх једини кога ја признајем и до сада и док сам ја жив, и док је он жив”, казао је Амфилохије.

На подсећање да је актуелан и Закон о слободи вероисповести, о којем би Скупштина требало да расправља, и питање постоји ли могућност да Морача, Ђурђеви ступови, Петрова црква постану власништво државе Црне Горе, митрополит каже да „они, рецимо, могу да траже цркве, по том њиховом принципу, које су грађене за време краља Николе”.

„Али шта ће са манастирима Морача, Савина, Острогом, Острог је био седиште Захумско-херцеговачке митрополије за време Светог Василија, шта ћемо са тим, ако се узме принцип државе или нације, ако је неко Србин, онда је Свети Василије Острошки из Херцеговине. Огромна већина народа се одупире том предлогу закона, 100.000 људи је потписало тражећи да се тај закон не примењује”, рекао је Амфилохије.

На питање да ли се каје некад због нечега што је изговорио, митрополит црногорско-приморски одговара да сигурно некад излети нека тежа реч.

„Суштински ја мислим да је то обмана код људи, ја се бавим бригом о народу, ја се не бавим политиком, било каквим партијашењем”, закључио је Амфилохије, преноси Танјуг.

Не бавим се политиком али ми излети некад оштрија реч

Митрополит црногорско приморски Амфилохије рекао је поводом критика које се могу чути у Црној Гори да је „апсолутна бесмислица да се је експонент неке великосрпске, великоруске идеје”, наводећи и да се не бави политиком већ бригом о народу, али да му некад „излети” неке оштрија реч”.

„Мило Ђукановић је човек политичар, и он је човек партијски, њему је Црква исто што и партија. Он не зна шта је Црква, не може ни знати кад није крштен”, рекао је митрополит Амфилохије у интервјуу за Радио телевизију Србије, преноси Бета.

Он је нагласио и да је рекао да је црногорска власт признањем Косова, као независне државе, учинила „издају Црне Горе”.

На питање о односу према председнику Србије Александру Вучићу, митрополит Амфилохије је навео да је рекао да се „боји те његове приче о некаквом разграничењу”, јер је он за „целовито Косово” које припада Србији.

„Ја се бавим бригом о народу, а не политиком, на припадам ни једној партији”, рекао је Амфилохије, наводећи да би црногорске власти хтеле „партијску Цркву”.

На питање да ли се може десити да буде патријарх неке црногорске цркве, он је рекао да има свог патријарха Иринеја, којег једино и признаје за свог патријарха, као и да би нешто друго било само ако би „изгубио свест, савест и памет”.

„Срећан сам што ме та чаша мимоишла, што је Иринеј изабран за патријарха, и што сам овде остао”, рекао је митрополит Амфилохије, који је био у најужем кругу кад је биран нови поглавар Српске православне цркве.

Објашњавајући свој говор о премијеру Србије Зорану Ђинђићу, у храму Светог Саве, митрополит Амфилохије је рекао да неки нису схватили његов садржај и да он има „најдубље поштовање према Ђинђићу”.

„Рекао сам да су злочинци они који су њега убили и да је он невино пострадао”, рекао је митрополит Амфилохије, у емисији ОКО Радио телевизије Србије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар