Одржан други састанак између представника владајућих и опозиционих странака

Председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић изнео је, након округлог стола о изборним условима на ФПН-у, захтеве које је, према СЗС-у, неопходно испунити да би избори били регуларни. Владимир Орлић из СНС-а казао је да је владајућа странка спремна да прихвати део сугестија цивилног сектора који не захтевају измене постојећих закона.

Милан Антонијевић, Небојша Зеленовић и Мирослав Алексић испред ФПН-а (Фото: Танјуг)

На Факултету политичких наука у Београду завршен је, после три сата разговора, други округли сто о изборним условима, на којем су учествовали представници власти и опозиције.

Тема састанка, који је почео окo  9 сати, била је финансирање изборне кампање.

Присутни су били Владимир Ђукановић, Дарко Глишић, Владимир Орлић и Дејан Ђурђевић из Српске напредне странке, Жарко Обрадовић из Социјалистичке партије Србије, Дејан Шулкић из Демократске странке Србије, Ђорђо Жујовић из Либерално демократске партије, Владимир Ђурић из Странке модерне Србије, Мирослав Алексић из Народне странке, Зоран Лутовац из Демократске странке Небојша Зеленовић из Заједно за Србију и Арис Мовсесијан из Нове странке.

Како је раније и најављено, округлом столу није присуствовао нико из Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, зато што данашњи сусрет није у потпуности отворен за јавност.

Небојша Зеленовић је новинарима, уочи састанка, рекао да је постигнут договор са организаторима да се новинарима проследи интегрални снимак првих пола сата састанка, интегрално излагање експерата, што је, како је казао, добар искорак у томе да јавност буде упозната са оним што се дешава на састанку с обзиром на то да ово „нису тајни преговори”.

Новинарима није било омогућено да сниме почетак састанка.

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић изјавио је пре данашњег састанка да су разговори власти и опозиције конструктивнији кад су затворени за јавност.

Јелена Д. Петровић

Савез за Србију изнео услове за излазак на изборе, СНС-у прихватљив део препорука НВО

Председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић изнео је, након округлог стола о изборним условима на ФПН-у, захтеве које је, према СЗС-у, неопходно испунити да би избори били регуларни. Владимир Орлић из СНС-а казао је да је владајућа странка спремна да прихвати део сугестија цивилног сектора који не захтевају измене постојећих закона.

Зеленовић је у обраћању новинарима испред Факултета политичких наука, након округлог стола о изборним условима, поновио да Савез за Србију неће учествовати на предстојећим изборима ако они не буду слободни и додао да Србија клизи ка озбиљном сукобу ако се не омогући слободно гласање.

Опозиција је, како је рекао, поновила своје захтеве да се хитно смене сви чланови РЕМ-а и да се на њихово место поставе високо стручни људи који се доказано залажу за слободу изражавања, да се постигне консензус око избора новог састава Републичке изборне комисије као и да се смене директор и чланови одбора Агенције за борбу против корупције и на њихово место поставе други људи високе стручности.

„Испуњење ових захтева је искључива ствар политичке воље Александра Вучића. То би нас довело до тога да бисмо били на прагу какве-такве политичке регуларности (избора) а неиспуњење би била одлука да се Србија гурне у грађански сукоб. Време нам цури и има га све мање”, рекао је он.

Зеленовић је рекао да није наишао на неразумевање саговорника али да је потребно да Вучић покаже политичку вољу и донесе ту одлуку.

„Нећу да закуцавам термине око одлуке о бојкоту али у питању су недеље”, рекао је Зеленовић.

Председник ДС-а Зоран Лутовац, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и Арис Мовсесијан, председник Савета Нове странке (Фото: Зоран Жестић/Танјуг)

Члан делегације СНС-а Владимир Орлић казао је да су захтеви које је изнела опозиција познати од раније и да нису ништа ново. Истакао је да постоји оно што је у домену деловања политичких странака, и оно што је у домену рада независних тела.

„Не мислимо да има било каквог смисла да страначки представник буде у РЕМ-у или Агенцији за борбу против корупције”, рекао је Орлић, истичући да закон јасно дефинише како се бирају чланови независних тела, ко их предлаже и колико им траје мандат.

Казао је да је делегација СНС-а саслушала припремљене препоруке цивилног сектора – Црте, ЦеСИД-а и Транспарентности Србија – и да нема проблем са тим да се држи најбољих и најмодернијих  европских стандарда у изборном процесу.

Истакао је, међутим, да треба направити разлику између препорука које могу да се ураде у реалном року, а не подразумевају промене закона, и онога што подразумева промену закона, а о чему, према његовом мишљењу, има смисла говорити тек после изборног процеса.

Орлић је рекао да СНС нема никакав проблем са тим да се унапреди изборна администрација и да се бирачки списак за који тврди да је ажурнији него икад, јер је дигитално повезан са матичним књигама, додатно преконтролише и уреди.

Казао је и да је РИК испунио све препоруке ОЕБС-а које, па и више од тога.

Говорећи о конкретним темама данашњег састанка – финансирању изборне кампање и функционерској кампањи – Орлић је рекао да напредњаци нису сагласни са препоруком да се средства која се додељују за редован рад политичких партија не користе у кампањи, истичући да је извор тих средстава макар транспарентан.

Додао је и да је питање функционерске кампање већ регулисано законом, и да новинар сваког функционера може да пита да ли се негде појављује као државни или партијски званичник.

Говорећи о примедбама које се тичу џипова без таблица и са затамњеним стаклима у местима у којима се одржавају избори, Орлић је рекао да је и ту закон јасан и да је полиција дужна да казни возила без таблица и са затамњеним стаклима и када нису избори.

Истакао је да међународне институције у извештајима о изборима увек наводе да су протекли мирно и да резултати нису спорни, али да СНС жели да поправи поверење грађана у изборни процес.

Говорећи о примедбама опозиције, казао је да је њима једина жеља да „космос учини да Александар Вучић нестане, да се не појављује у кампањи, и добро ће бити све”.

Све зависи од политичке воље

Већина актера данашњег округлог стола из редова опозиције, оценила је после сусрета на ФПН-у, да стварање услова за одржавање поштених и слободних избора зависи од политичке воље владајуће странке, односно председника СНС-а Александра Вучића.

Ђорђо Жујовић из ЛДП-а упозорио је да се Србија суочава са политичком кризом која прети да прерасте у друштвену.

„Апелујем на председника Александра Вучића – зна се где леже одлуке – да покуша у наредних шест месеци да се не понаша као острашћени партијски лидер и да почне да се понаша као председник Републике. Овакве консултације треба да се воде код председника Републике (…) Ако је председник толико искључив, онда тешко да ће доћи до неког договора, од њега зависи“, казао је Жујовић.

Представник ЛДП-а је додао да је тужан и да се плаши, оценивши да људи из владајуће коалиције немају представу у којој држави живе и шта би све могло да се деси.

Арис Мовсесијан из Нове странке рекао је да је данашњи округли сто био нешто конструктивнији него прошли пут, али да би разговори имали смисао ако би власт учинила било какав корак да се препоруке примене.

„Гест није да неко нешто да каже, већ да неко нешто уради. На њима је да ураде. Постоје неке ствари око којих постоји сагласност”, навео је он.

Професор Раде Вељановски из Грађанског демократског форума рекао је да је било размимоилажења учесника округлог стола када је реч о функционерској кампањи, истичући да су европске земље одавно прошле кроз то и донеле нека решења која је могуће применити и која подразумевају обавезе према политичарима, али и према медијима.

Поручио је и да разговори морају да буду што пре окончани некаквим рационалним епилогом – до средине, евентуално краја септембра – како би политичке организације имале јасне параметре у односу на шта се одређују.

Владимир Ђурић из Странке модерне Србије рекао је после округлог стола да је једино меродавно да оно што се договори буде преточено у измене и допуне закона, и у дану за гласње буде усвојено са што ширим консензусом.

„Тренутно смо врло далеко од тог стадијума, али делује да идемо у том правцу”, оценио је.

Алмедин Шкријељ из СДА Санџака казао је да та странка у суштини подржава препоруке Црте, Цесида и Транспарентности, али и да тражи да се смањи број потписа неопходан за учешће мањинских странака на изборима, као и да се Србија подели у осам изборних јединица од којих би једна била Санџак.

Представник СПС-а Жарко Обрадовић казао је да је за социјалисте логично да се средства за редован рад политичких партија користе у кампањи, јер завршетком избора почиње нови изборни циклус.

Додао је и да не може да схвати да изабрани представници грађана не могу да раде свој посао у време кампање и да је „сасвим логично” да председник државе, председник владе или министру учествују у догађајима од интереса за јавност.

Вучић: Немам уставна овлашћења, а ни жељу да причам са опозицијом

Ја немам уставна овлашћења, а немам ни жељу да причам са опозицијом, изјавио је председник Александар Вучић коментаришући дијалог власти и опозиције на Факултету политичких наука (ФПН).

Вучић је изјавио је да су изборни услови данас десет пута бољи него у време претходне власти, а да ће власт урадити све што опозиција сматра да треба како би изборни услови били још бољи.

Александар Вучић (Фото: Срђан Илић)

Коментаришући изјаву лидера Демократске странке Зорана Лутовца да је самим пристанком на дијалог власт признала да су изборни услови у Србији лоши, Вучић је додао да би, да власт није прихватила разговор, “они рекли да власт неће дијалог и пошли би на демонстрације и да руше РТС, а сад кад смо прихватили дијалог они кажу да је власт признала да су лоши услови.”

„Урадићемо све што још они мисле да можемо и по питању бирачких спискова и финансирању политичких партија, шта год хоће урадићемо, јер не можете да победе рад, способност и марљивост лажима и измишљеним причама“, истакао је Вучић.

Изјаву Лутовца оценио је као лицемерну и додао да су сви знали која су правила разговора, пристали на њих, а онда “чим их нападне група екстремиста на друштвеним мрежама они се уплаше”.

„Они ме нападају кад примим поклон од Русије, кад купим “мистрале” од Француске, они ме нападају шта год да урадим, нападаће ме и за овај тунел, а они нису умели ни да га нацртају“, рекао је Вучић у Чортановцима.

За лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа рекао је да није присутан на састанку зато што је одабрао „да се купа и да се брчка и то је у реду, само треба да се отворено каже“.

Одговарајући на питање новинара о изјави бившег председника Бориса Тадића да је Вучић одговоран за паљење америчке амбасаде 2008. године, Вучић је рекао да је то смешно, и да је он те вечери позвао народ да не иде пред амбасаду.

Кад је реч о Тадићевим изјавама Вучић каже да се највише насмејао тврдњи да су га Горан Весић и Небојша Човић упознали са вођама навијача на трибинама.

„Људи, ја сам одрастао на трибини и шта ће Весић који никад није био на трибини да ме упознаје са неким. То је био део мог живота пре 30 година, никад то нисам крио, ја све те људе са трибина познајем, од 12. године па све до студија ишао сам на утакмице“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Баш ме интересује на колико је Сорош проценио нашу опозицију?

Оставите коментар