Филип Вујановић: Цркве и манастири биће подржављени, Срби би требало да уђу у Владу

Несумњиво је да ће сада сви манастири и цркве бити државно власништво и то није измислила Црна Гора а граја о угрожености српског народа у Црној Гори је социјална демагогија, изјавио је бивши председник Црне Горе 

Филип Вујановић (Фото: Н1)

Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић рекао је да је најбоље да српске странке уђу у владу као и да ће манастири и цркве у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести бити у власништву државе.

Он је у емисији Жива истина која се емитује вечерас (26. јула), а чије изводе преноси Радио Антена М, рекао да не зна да ли је гро имовине преписан у власништво Српске православне цркве (СПЦ) у време кад је он био на челу Владе.

„Искрено да кажем, ја то не знам. Ја мислим да сви ти уписи који су вршени на темељу неваљане документације правно немају никаквог значаја. То што је уписано у катастре, ако није уз ваљан доказ, нема никакве вредности. Ја не знам уопште како су се уписивали, нисам се бавио тиме“, рекао је он.

Вујановић је био премијер од 1998. до 2002. године. На функцији председника је био пуних 15 година од 2003. године до 2018. године.

На питање да ли је његова Влада на било који начин охрабрила уписивање, Вујановић понавља да се влада тиме уопште није бавила те да је сазнао из медија да су рађене неке прекњижбе, али не зна на основу чега.

„У том времену катастар није био доказ својине, ви сте имали катастарски лист као један од евиденцијских листова некретнине, то није имало никакав посебан значај. Касније ће тек катастар добити на свом значају. Ја мислим да то сад нема никаквог значаја. Како је то катастарски евидентирано, нема никакве вредности“, рекао је он.

Бивши председник Црне Горе сматра да је важно што постоји мишљење Венецијанске комисије поводом Закона о слободи вероисповести и да је премијер Душко Марковић мудро поступио кад је позвао Митрополију да се укључи у дораду тога закона.

„Несумњиво је да ће сада сви манастири и цркве бити државно власништво и то није измислила Црна Гора. Ту се Венецијанска комисија наслонила на искуства неких земаља, као што је рецимо Француска. Ништа се ту не мења. Наставља православна митрополија и њено свештенство и митрополит то да користе и неће нико узети манастир и цркве, нити ће кога усељавати. То ће бити државна својина, јер је огроман део тих манастира споменик културе… Не видим да је уопште било потребе да се ствара оваква тензија поводом тога“, рекао је он.

Вујановић је рекао и да се очигледно прави „велика граја“ око позиције Срба у Црној Гори, која се потпуно нереално приказује.

„Нису Срби ничим угрожени у Црној Гори, то је чиста социјална демагогија. Ја мислим да је најбољи модел за помирење у Црној Гори да српске странке уђу у владу“, рекао је он.

Предлог закона о слободи вероисповести наћи ће се на дневном реду парламента тек након летње паузе како би се са Српском православном црквом нашло компромисно решење након што је препоруке на текст закона дала Венецијанска комисија.

Мишљење Венецијанске комисије о предлогу закона о слободи вероисповести, којим се подржава намера владе у Подгорици да на модеран начин уреди ту област, али и указује да нема прекњижавања верске имовине без одлуке суда, као своју победу тумаче и власт и Српска православна црква.

Влада каже да није ни било планирано да се једнострано одузму цркве и манастири којима у Црној Гори газдује СПЦ, док у Митрополији наводе да су спречили отимање имовине што нису радили чак ни Турци, ни Титови комунисти.

Опрема: Стање ствари

(N1, 26. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Није ми јасно ово: да ли се то односи и на џамије и католичке цркве и катедрале, и, уопште, на све богомоље?

  2. To se odnsi samo na srpske bogomolje, koje milogorci hoce da pretvore u šiptarske, katoličke ili muslimanske. Izgleda, i ovaj Milov dupeuvlakač, Filip Vujanović zajedno sa Milovim uštvama je predvodnik takvog mišljenja. Pa neka taj ser$onja ostane verni pratilac najvećeg švercera duvana i neprijatelja srpstva! Jedna je, na svetu država u kojoj su crkve i manastiri (samostani) državni. To je Vatikan! Koju li je školu završio taj Filip Vujanović?

  3. Не сумњамо да то није нешто што сте ви измислили, јер ви своја наређења, и аманете, примате од Америке и њених сатрапија, и титоистичких србомрзаца. Није џаба Латинка умешала своје канџе
    у црногорски гулаш.

    @cp6cku: Не, на мети је искључиво имовина СПЦ, што довољно говори, и о Montenegru, и о Амеици и ЕУ.

  4. Зар није СПЦ настала пре савремене црногорске државе, како може ово?

    И тада када је малена Црна Гора постојала, држава и СПЦ су биле – једно. Зар Његош није био и владар ЦГ, и Владика?

Оставите коментар