Ивица Дачић: Још једна земља повлачи признање Косова

Ми настављамо нашу борбу за повлачење признања независности Косова, поручио је Дачић

Ивица Дачић (Фото: Бета)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у парламенту да Србија наставља борбу за Косово и да очекује да ће за дан, два саопштити име и 14 земље која је повукла одлуку о признању независности Косова.

Дачић је рекао да су од 2008. године и проглашења независности тзв. Косова до 2012. године, 84 земље признале Косово, а да је од 2014. године када је он постао министар спољних послова 13 држава повукло признање, док је седам признало Косово.

„За дан два, надам се да ћу моћи да саопштим и 14. земљу”, рекао је Дачић и подсетио на страшан притисак на Србију да одустане од активности с циљем повлачења признања независности Косова, док би Приштина могла да се бори за чланство у Интерполу и другим организацијама.

„Са тим је готово, упозоравам све, сутра и прекосутра ће имати реакцију на то, настављамо нашу борбу за повлачење признања независност Косова”, рекао је Дачић и додао да би у супротном то значило да Србија треба да аплаудира и гледа улазак Косова у Интерпол.

Дачић је навео да Бриселски споразуму, који је потписао, нигде не дефинише да Косово треба да буде члан међународних организација.

Учешће у регионалним организацијама и иницијативама су дефинисали споразуми пре Бриселског које је потписао Борко Стефановић и то под одређеним условима – са звездицом и фуснотом, додао је он.

„Када је реч о УН, Савету Европе, Унеску, Интерполу никакав споразум ни договор не постоји. Кажу укинућемо таксе а ви нас пустите у те организације. То не долази у обзир, једнострани акти не смеју да буду разматрани као део дијалога”, рекао је Дачић уз подсећање да је дијалог у проблему због неразумних потеза Приштине.

Дачић је све то рекао коментаришући питања посланика која су се односила на Поглавље 31 – усклађивање спољне безбедносне и одбрамбене политике Србије са политиком ЕУ која, као је навео, данас износи око 63 одсто.

„Јесте да смо чланство у ЕУ ставили као стратешки циљ али имамо и друге стратешке циљеве које не можемо угрозити тиме што би се придруживали – неким ставовима, декларацијама и осудама земаља који нам помажу у реализацији националних и државних интереса”, рекао је Дачић и подсетио да је то питање веома комплексно и да то сви у ЕУ знају.

Дачић је упитао ко би у Србији био тај ко би поступио супротно и извршио сопствено политичко самоубиство осим дела опозиционих политичких странака.

Такође, питао је и како бисмо могли да се обраћамо Кини, Русији, Индији или Индонезији за помоћ а да им на „првој политичкој кривини” уведемо санкције.

Министар је подсетио да је слична ситуација и са Венецуелом или Ираном, али и са Никарагвом чији званичници сутра стижу у Београд који би, како се очекује, требало да их такође осуди.

Србија ништа што је на њену штету неће прихватити, рекао је Дачић и додао да Србија пријатеље не може да осуди и у осталом, како је додао „ни они не дају да се осуде њихови пријатељи као што су терористи са Косова”.

„Свака земља води рачуна о својим интересима, а да они немају двоструке аршине сигурно не би признали Косово. Признање Косова је њихов интерес, а ми сада треба да повлачимо потезе које ће нама нанети политичку штету”, рекао је Дачић.

„Без обзира на ЕУ, она је стратешки циљ… далеки, а ово нам је нешто што се дешава данас. До уласка у ЕУ имамо обавезу да извршимо корекцију односно ускладимо спољну и грађанску политику, а када ћемо ући у ЕУ и да ли ће она опстати дотле? Видећемо, на дугом је штапу”, наводи Дачић.

Министар  навео да је изненађен што ниједна странка која тражи услове за излазак на изборе није реаговала када је јуче председник Србије рекао да влада треба да позове специјализовано тело ОЕБС-а који се бави изборима.

Дачић је подсетио да је академик Никола Милошевић својевремено, „када су он и Маја Гојковић били најмлађи на политичкој сцени, а сада су пред пензијом”, рекао – нећу да причам – нема тих услова под којим ћу изаћи на изборе.

„Данас је то политика неких странка које не желе да изађу на изборе и виде колико гласова немају”, рекао је министар, преноси Танјуг.

Поручио је посланику Муамеру Зукорлићу да и бошњачка дијаспора ако Србију сматра матичном државом може да се пријави на конкурсе и додао да ће имати равноправан статус као и српска.

Спољна политика Србије 62 одсто усклађена с политиком ЕУ

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да је спољна политика Србије 62 одсто усклађена са заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније и додао да Србија неће прихватити ништа што иде на њену штету. Дачић је у Скупштини Србије, одговарајући на посланичка питања, казао да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, али да има „још стратешких циљева”, преноси Бета.

„Наши национални интереси јесу збир наших спољнополитичких приоритета”, оценио је Дачић.

Дачић је говорећи о кризи у Венецуели рекао да је њено руководство једно од оних која су најјаче подржавала Србију у вези с Косовом.

Помињући то што се Хуан Гваидо прогласио за председника Венецуеле, уместо Николаса Мадура, Дачић је рекао да „није у нашем интересу да дође на власт неко ко ће признати Косово” и додао да је Гваидо „контактирао” министра спољних послова Косова Беџета Пацолија.

„Ми настављамо нашу борбу за повлачење признања независности Косова”, поручио је Дачић.

Рекао је и да Бриселским споразумом није дефинисано да Косово „мора да буде” чланица међународних организација.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар