АФП: Вучић и Макрон опрезно о владавини права и притисцима на медије у Србији

Француски медији известили су о изненадном говору Емануела Макрона на Калемегдану, узвицима „Живела Француска“ и жељама француског председника да успостави добре односе две земље

Емануел Макрон (Фото: REUTERS/Đorđe Kojadinović)

Француски председник Емануел Макрон који борави у дводневној посети Србији, поставио је у понедељак вече на свом Твитер налогу фотографију споменика француско-српског пријатељства у Београду са поруком на српском и француском.

„На споменику, који је у срцу Београда написане су речи: ‘Ми волимо Француску’. То је снага нашег пријатељства, исклесана у камену. У име Француске, дошао сам да кажем хвала српском народу“, наводи се у Макроновој поруци.

 

Франс прес, који је пренео детаље Макронове посете, подсетио је да је Србија приредила тријумфалан дочек руском председнику Владимиру Путину 17. јануара ове године.

Макрон и председник Србије Александар Вучић су, како оцењује АФП, остали опрезни по питањима владавине права и притиска на медије, што су два питања која забрињавају Брисел, док опозиција Вучића оптужује да нагиње ка ауторитаризму.

Извор: Курир

Париски Монд је у понедељак увече пренео текст о посети француског председника са насловом „Макрон у Београду жели поново да покрене француско-српске везе“. Лист је објавио и фотографију српских грађана који машу српским и француским заставама.

Америчка агенција АП осврнула се на дијалог између Београда и Приштине и евроинтеграције током посете француског председника.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 15. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар