Рамуш Харадинај: Повући ћемо таксе кад Србија призна Косово

Србија ће да нас призна због Срба, не због нас. Ми не тражимо неку услугу од Србије, рекао је премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Фото: Арменд Нимани/АФП)

ПРИШТИНА – Рамуш Харадинај изјавио је данас да нема враћања уназад када је реч о односима са Београдом, да нема укидања такси, поделе и припајања, већ само, како каже, међусобног признања, што би донело како каже слободу народу и слободну трговину.

„Ми бранимо наш национални интерес и биће овако док Србија не буде спремна да седне за сто и да договоримо однос између Србије и Косова. Ти односи могу да буду уз међусобно признање у постојећим границама. Бићемо онда слободан народ на обе стране и биће слободне трговине”, рекао је Харадинај за сајт „Коссев”.

На питање да ли верује да је то могуће, Харадинај каже да не мисли да признање мора да дође због такси, већ да је то интерес, можда, и Србије.

„Србија ће да нас призна због Срба, не због нас. Ми не тражимо неку услугу од Србије”, казао је Харадинај који је на питање у чему је то компромис за Србију рекао:

„Исто у чему је и компромис за нас да признамо Србију”.

Говорећи о дијалогу, он каже да је за то потребан оквир, а оквир за дијалог је, према његовим речима – споразум.

„То значи – увек ћемо да причамо о признању”, понавља Харадинај.

Он додаје да дијалог мора имати своје оквире, о чему се прича, због чега се седимо за столом“.

Нада се да овакво стање неће трајати заувек и да ће, „Београд разумети да Косово постоји, да је држава, а ако то није спреман, онда морамо чекати, рекао је Харадинај преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар