Метју Палмер: Руска агресија највећа претња европској сигурности

Руска агресија и дестабилизујуће мешање остају највеће претње европској сигурности, оценио је заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијаска питања

Метју Палмер (Фото: СРНА)

„Пресуде двојици руских обавештајних агената изречене у мају за покушај тероризма, током парламентарних избора у Црној Гори 2016. године, само је један пример руске опструкције демократских аспирација других земаља“, рекао је Палмер Побједи.

Он је казао да Русија – која је извршила инвазију на Грузију и Украјину, и наставља да окупира делове њихове територије – постала је више од спољне или војне претње.

„Кремљ оркестрира операције у срцу западног света, са циљем утицаја на националну безбедност, политичку стабилност, социјалну кохезију и економски напредак“, навео је Палмер.

Он је рекао да Москва ради на урушавању кредибилитета америчке посвећености Европи, поткопавању трансатлантског јединства, сијању неслоге у западним друштвима, и слабљењу западних демократских институција и влада.

„Руске амбиције на Балкану су неконзистентне са аспирацијама региона за мирну, просперитетну и европску будућност“, оценио је Палмер.

Према његовим речима, изазови за напредак у региону остају не мање значајни од руског мешања.

„Осигуравање боље будућности за регион захтева да лидери држава Западног Балкана наставе динамику успеха, убрзају реформе и унапреде интеграцију у западне структуре“, казао је Палмер.

Он је поручио да САД остају посвећене отвореним и одговорним владама, владавини права и економском просперитету на Западном Балкану.

„Од 2010. године обезбедили смо подршку од више од 1,8 милијарди УСД Западном Балкану и наставићемо да подржавамо тежње свих земаља да остваре заједнички циљ европске будућности“, казао је Палмер.

Опрема: Стање ствари

(Демостат, 29. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар