Влада Црне Горе: Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о Предлогу закона о слободи вероисповести

Венецијанска комисија констатовала да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промене постојећег застарелог законодавства“, стоји у саопштењу

Извор: ИН4С

Венецијанска комисија дала је позитивно мишљење на црногорски Предлог закона о слободи вероисповести, саопштила је данас влада Црне Горе.

Како је наведено у саопштењу, објављеном на сајту владе у Подгорици, Венецијанска комисија је на пленарној седници усвојила позитивно мишљење на Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, констатујући да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промене постојећег застарелог законодавства“.

У саопштењу владе се наводи да је, коментаришући питање имовине верских заједница, Венецијанска комисија нагласила да што се тиче важног питања имовине верских заједница, „разуме забринутост црногорских власти у погледу увођења правне сигурности и решавања питања могуће незаконите/злоупотребом извршене регистрације на име верских заједница током 1990-их година низа верских објеката који могу бити део културне баштине Црне Горе. Тим пре зато што држава, према члану 78. Устава, има дужност да штити природну и културну баштину земље“.

„Венецијанска комисија је овим мишљењем подржала кључно опредјељење Владе да предложеним законом сваком грађанину Црне Горе буде гарантована слобода да, по сопственој савести, буде или не буде верник било које вероисповиести, афирмишући право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбеди да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији државе“, поручују из црногорске владе.

У саопштењу се каже и да „Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се решења предложена у овом Предлогу закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ад хоц правилима, специфичним за ову ситуацију“

„Делегација Владе Црне Горе која је учествовала у раду пленарне седнице Венецијанске комисије, коју је предводио министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, изразила је захвалност комисији на датом стручном мишљењу, саопштивши да ће сугестије и препоруке за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредби бити пажљиво размотрене и инкорпориране у финални текст Предлога закона који ће бити упућен Скупштини на разматрање и усвајање“, наводи се на крају саопштења.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 21. 6. 2019)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s