Ендру Корибко: Русију малтретирају два ентитета међу најмањима у Европи – Малта и Косово

Ни мејнстрим ни алетернативни медији нису се до сада позабавили необичном чињеницом да су два делатника међу најмањима у Европи недавно малтретирали Русију

Ендру Корибко

(Eurasia Future, 2. 6. 2019)

На први поглед звучи апсурдно, али Малта и Косово – два међу најмањим актерима у Европи – малтретирају Русију тако што, редом, спречавањем њених војних прелета ка Венецуели и нападом на једног члана особља Уједињених нација из Русије, што све делује као део америчког плана за измену перцепције којим треба ослабити московску меку моћ и на крају поткопати афро–евроазијску контратежу.

Мејнстрим медији су пуни приповести о Русији која наводно „злоставља“ мање нације, док се алтернативни медији никада не уморе од прича о томе како Сједињене Државе раде исто, али ни једни ни други се до сада нису позабавили необичном чињеницом да су два делатника међу најмањима у Европи недавно малтретирали Русију.

Малта је онемогућила Москву да изведе прелет до Венецуеле, док је Косово недавно некажњено напало једног члана особља Уједињених нација. Иако су о оба инцидента одвојено извештавали и мејнстрим и алтернативни медији, они нису приказани повезано као део плана који подржава Америка а који треба да доведе до промене перцепције чиме би се поткопала мека моћ Москве. Преовлађује гледиште како су велике силе исувише јаке да би их малтретирале мале државе, посебно један ентитет који Русија чак и не признаје као „независтан“. Међутим, ово становиште је поткопано након онога што су Малта и Косово недавно учинили Русији, а што чини да Москва делује слабо у очима света.

Овде није посреди само интерпретација аутора овог текста, пошто је и популарни алтернативни медиј Саут Фронт (South Front) објавио чланак о инциденту на Косову у којем анализира ствари на следећи начин (наглашавања преузета из оригинала):

 „Циљ акције био је да покаже Србима како не могу да добију и да неће добити реалну подршку од Русије. Ова провокација је изведена с намером да демонстрира Балкану, Европи и целом свету да садашње руско политичко вођство нема нити воље нити средстава да утиче на ситуацију на Балкану. Сви чекају на руски одговор. У постављеној ситуацији Русија би сачувала свој образ тако што би са језика изјава прешла на језик ултиматума и стварне акције против и косоварског и албанског вођства. Ако Русија прећути ову провокацију, њен положај на међународној сцени биће поткопан. Руски углед међу Србима биће додатно нарушен, а концепт „европских интеграција“ стећи ће додатну снагу“.

Процена „Саут фронта“ је исправна, чак иако наговештава на основу „пусте жеље“ исход у коме Русија чини заузврат нешто опипљиво Косову*. То се неће десити, баш онако као што се није десило у вези са малтешком провокацијом.

Русија једноставно нема политичку вољу да активно одговори на било коју [од ових провокација], а камоли да то учини диспропорционално, што за оне који познају реална ограничења не мора нужно да представља знак слабости али може лако бити приказано на тај начин слабо обавештеној и веома поводљивој међународној јавности.

Намера тих потеза је да се изгради наратив о „Давиду против Голијата“ у коме европски аутсајдери „стоје спрам“ Русије и чак лично председника Путина. Крајња намера је ремећење московског Афро–евроазијског уравнотежавања тако што ће друге државе и посебно велике силе бити инспирисане да испитају границе [руских] одговора.

Конкретно, неки од нових руских партнера па и традиционални супарници могу да почну да играју оштрије са Русијом како би видели колико далеко могу да иду у остваривању својих интереса на стратешки рачун Москве, што може да поткопа пажљиво изграђену спољну политику баш у тренутку када она проживљава две осетљиве системске транзиције код куће па јој стога то може изазвати мноштво неочекиваних проблема.

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Чланак показује интелектуални ниво западне геостратегије. Отприлике – ја те штипнем а ти не реагујеш, то је огроман геостратешки поен за мене. Вратим се кући, а она скроз празна. Лопови све однели камионима. Довољно да се човек опамети. Али не. Он наставља са штипкањем и ударањем рецки самом себи. За то време очистили су му и викендицу у планини, и ону на мору, а он још увек није ништа схватио. И никад и неће.

  2. Малта је вероватно хтела да покаже своју храброст, имајући у виду да је земља „Малтешких витезова“. Да је Русија имала заиста нужну потребу прелета преко „њиховог“ ваздушног простора, не би они ни знали када је прелет обављен. Што се тиче напада на руског припадника мисије УНМИК-а на Космету, хтели су да се јасно види колико је поштована ова мисија УН. Сећамо се да је у првим годинама окупације Косова и Метохије, у Приштини убијен бугарски припадник мисије УНМИК-а. Убице су по говору помислиле да је Србин или Рус. А Бугарска је поносни члан НАТО пакта која јуна 1999. године није дозволила прелет руских авиона према Србији за десант на Косову и Метохији. Русија за разлику од друге супер-силе показује поштовање суверенитета и малих држава бар док је стање мира.

Оставите коментар