Косово и Метохија: ЕУ и Кфор позивају на уздржаност

Због напетости на Косову, пре свега на северу, Европска унија позива Београд и Приштину на уздржаност и сарадњу у складу с договорима у Бриселу, а Кфор упућује апел да се спор реши без употребе насиља

Фото: Getty Images / AFP/A. Nirmani

Након акције Косовске полиције против корупције и кријумчарења робе у општинама региона Митровица, Европска унија је позвала Београд и Приштину на уздржаност и сарадњу полицијских и судских органа у складу с договорима у Бриселу. Исти апел упућује и Кфор – због осетљивог политичког тренутка у ком је до акције дошло, позивају се стране да спор реше без употребе насиља.

Огласио се и УНМИК који је саопштио да са великом забринутошћу прати развој ситуације на северу Косова, укључујући и притвор два припадника УН током обављања дужности од стране Косовске полиције. Оба члана особља су касније пребачена у болницу ради лечења повреда. Како се наводи у саопштењу, УНМИК утврђује прецизне околности, у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену.

Фото: Твитер

Специјални представник генералног секретара и шеф Мисије Уједињених нација на Косову, Захир Танин, позвао је на хитно ослобађање особља УН, додајући да ће се „било каква штета нанета особљу Уједињених нација сусрести са највишим степеном дипломатско и међународно правним одговорима“.

Ксенија Божовић: Застрашивање

Специјалне јединице Косовске полиције спровеле су данас акцију хапшења особа осумњичених за „кријумчарење робе“, „злоупотребу службеног положаја“, „давање мита“ и “учешће и организовање криминалне групе”. Акција је резултат вишемесечне истраге Полицијског инспектората Косова и Специјалног тужилаштва, саопштили су из Косовске полиције. До објављивања овог чланка нема званичне информације о коначном броју ухапшених, док косовски медији јављају да је широм Косова ухапшено 19 полицајаца и 9 грађана.

Полицијска акција се спроводила у општинама региона Митровице – Србици и Глоговцу (које чине област Дренице), Јужној Митровици, али и у већински српским општинама на северу Косова где су услед акције подигнуте тензије. У првом сату акције коју је у стопу пратио приштински портал Калxо, услед недостатка званичних информација и уз фокус извештавања медија о дешавањима у северним општинама, стекао се утисак да се акција спроводила само у већински српским општинама.

Припадник Косовске полиције у близини Митровице (Фото: AFP/A. Nirmani)

Начин на који је акција спроведена за неке представнике Срба са севера Косова указује на то да је њен циљ застрашивање. „Ово је акција која је поново имала за циљ застрашивање Срба, с циљем да се смањи број Срба на северу“, каже у изјави за ДW Ксенија Божовић, потпредседница партије СДП коју је предводио Оливер Ивановић. Божовић оштро критикује начин на који је спроведена акција Косовске полиције и износи оцену да је она могла бити спроведена суптилније.

„Они су могли у својим инспекторатима да позову своје запослене, узму им изјаве, саопште кривична дела за која их терете и изврше хапшења или суспензију на лицу места“, сматра Божовић.

ЕУ: Акција на основу судских налога

Перцепција заједнице о тој акцији у супротности је са поруком Европске уније која наводи да би такве акције требало да у заједницама створе поверење у владавину права и ојачају напоре за остваривање нормализације.

„Полицијска акција у Митровици усмерена је против осумњичених појединаца из свих општина региона, али и широм Косова, а на основу судских налога и требало би да буде спроведена у складу са законом и о њима би требало прописно обавести јавност“, наводи се у саопштењу ЕУ.

Сирене од раног јутра

Подсећамо, грађане Северне Митровице, а нешто касније и Зубиног Потока у раним јутарњим часовима пробудиле су сирене за ваздушну опасност којима је и прошлог новембра сигнализирано да је у току акција хапшења коју спроводе Специјалне јединице Косовске полиције.

И док је у Северној Митровици, али и Звечану и Лепосавићу акција протекла углавном мирно, из Зубиног Потока пристизале су нешто драматичније информације са терена. До сада је потврђено да су дуж магистралног пута у тој општини биле постављене три барикаде, као и да је дошло до оружаног окршаја између грађана и полиције. Том приликом рањено је више полицајаца и грађана. Полицајци су претрпели лакше телесне повреде, док су грађани повређених гуменим мецима и шок-бомбама.

Истовремено пристижу и информације о отежаном раду новинарских екипа, али и материјалној штети која је нанета појединим аутомобилима, укључујући и аутомобиле репортера ТВ Прва.

Сви данашњи догађаји праћени су бројним, супротстављеним, незваничним информацијама – и о броју барикада и о поводу за акцију. Тако су неки медији јавили да акција хапшења има везе са случајем убиства полицајца Енвера Зумберија и политичара Оливера Ивановића, али је Косовска полиција то убрзо демантовала.

Истовремено, изостала је и ажурност званичних институција у достављању информација па су прве званичне информације биле познате готово два сата након оглашавања сирена.

Акција већ дуго најављивана

Иначе, у току веома напетог дана, пристигао је и јавни позив за свечану седницу скупштине општине Северна Митровица на којој би победнички кандидат на недавним изборима за градоначелнике општина на северу, Горан Ракић, требало да поднесе свечану заклетву и преузме дужност градоначелника. До тих ванредних избора дошло је након што су градоначелници општина на северу поднели оставке због увођења такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, а од њихове убедљиве победе на изборима средином маја, полемише се да ли постоји могућност да изнова поднесу оставке због чињенице да таксе ипак нису укинуте.

На питање да ли би данашња акција могла да утиче на то да градоначелници Српске листа ипак поново поднесу оставке, Божовић, која је иначе и одборница у скупштини општине Северна Митровица, наводи да је сама седница мање битна.

„Имамо преча дешавања. Сачекаћемо да видимо да ли се Српска листа вратила на Косово, шта ће да саопште грађанима после ове акције и ако будемо присуствовали тој скупштини, приоритетно питање за нас биће шта даље и како ће зауставити следеће овакве акцију, уколико их буде“, рекла је Божовићева за DW.

Већина представника Српске листе јутрос је била у Београду будући да су јуче присуствовали заседању Народне скупштине на којој је председник Вучић представио извештај Канцеларије за Косово и Метохију о ситуацији на Косову и дијалогу са Приштином.

О томе да може доћи до акције Косовске полиције унутар сопствених редова говорило се већ месецима и то управо услед навода о повећаној стопи кријумчарења робе из Србије од кад су новембра прошле године уведене таксе ос 100 одсто. Такве акције најављивали су и српски политички представници, али и српски и косовски медији од којих су неки попут БИРН-а објавили и документарне прилоге о начину на који се роба кријумчари.

Војска Србије и КБС у стању приправности

С друге стране, председник Вучић који је и најављивао ту акцију хапшења „26 полицајаца и 15 других лица са севера“, данашњи дан тумачи као наставак криминализације Севера, али и поручује да неће бити „нове Олује“. Он тврди да је Приштина, поред Срба и Бошњака, ухапсила „и пет Албанаца, како би рекли да је реч о полицијској акцији“.

Председник Вучић сазвао је и седницу Савета за националну безбедност, а војсци је наређено да буду у стању борбене приправности. Вучић је од међународне заједнице затражио да се Косовска полиција одмах повуче како не би дошло до реакције Војске Србије.

Његов косовски колега Хашим Тачи је такође окупио челнике безбедносних институција у свом кабинету и поручио да су Косовске снаге безбедности спремне да реагују на Вучићеве „претње“.

Косовски премијер, Рамуш Харадинај, огласио се поводом ове акције путем Твитера. Навео је да је акција усмерена против организованог криминала, а грађане позвао да остану мирни.

„Операција против кријумчарења и организованог криминала се спроводи у северним општинама на Косову. То је део наше посвећености спровођењу владавине права за све. Потврђујем да је ова операција против организованог криминала и усмерена против полицајаца и цариника. Позивам грађане да остану мирни“, написао је Харадинај.

Фото: Твитер

Уз звуке сирена, на северу су се данас могли чути и звуци хеликоптери Кфора. Ова мировна мисија је данас само надгледала ситуацију, а како су навели били су спремни и да реагују на захтев и то у складу са мандатом ове мисије да гарантује безбедност грађанима свих заједница који је дефинисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Милица Андрић Ракић

Допуна наслова: Стање ствари

(Deutsche Welle, 28.5.2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар