СКЦ „Ћирилица“: Музичко вече поводом Дана Ћирила и Методија

Уочи светих Ћирила и Методија, 23. маја 2019. године у 19 часова, у СКЦ „Ћирилици“ (Београд, Скерлићева 12) одржаће се музичко вече „Од православног Балкана до романтичне Аргентине“

Дан уочи Светих Ћирила и Методије у Србском културном центру „Ћирилица“ Београд одржаће се пригодно вече са музиком заносне хармонике, певањем уз српско гусле и православним појањем које је неизоставна жица српства. Уживајте у музици од Србије као дела Балкана па све до Аргентине. Улаз је слободан.

Београд, Скерлићева 12, 23. мај 2019. године у 19 часова

Ваш Србски културни центар
„Ћирилица“ БеоградCategories: Моба

Tags: ,

5 replies

 1. Владика Николај каже, да су се Срби “накалемили“ на Христову Племку,
  да се та Племка /Срби/ примила.

  “У почетку беше Реч, и Реч беше /буде/ у Бога, и Бог беше /јест и будет/ Реч.“,
  по речима Јеванђелиста Јована.

  За Србе је спознаја Речи дошла кроз ћирилицу/глагољицу и до данашњих
  дана живи већ 800 година, и у томе је њена Божанствена вредност, кроз
  коју се пројављује и дише Дух Свети.

  Ћирилица/глагољица не спори и не пориче Србицу.

  Драган Славнић

 2. Hriscanstvo se propovedalo na srpskom jeziku jos u 1.v.n.e. U Srbiji su boravili sv. Petar, sv Pavle I sv. Jakov, Hristov rodjak. Apostol je srpska rec koja znaci ‘bosonog’ jer je Isus slao ucenike da propovedaju novu veru bosonogi. Prva episkopija je bila u Sirmijimu 29 g.n.e a nesto kasnije arhiepiskopija. Jos se uvek mogu videte temelji Petrove crkve u Rasu. Pavle se skrivao od Nerona u pecinama kod Trebinja I propovedao na mestu danasnjeg manastira Krke. Petar je proveo godinu dana u Srbiji a kasnije je otisao u Rim gde je obesen u Neronovom vrtu. Srbin Konstantin (Zelenovic) je legalizovao hriscanstvo u rimskoj imperiji….Na crvenom-narodnom saboru u Solinu je proglasena Srpska arhiepiskopija, nezavisna od Carigrada I rimskog pape postavljenog od strane Justinijana, koji su pak osnovali paralelnu pecku arhiepiskopiju I barsku nadbiskupiju. Borba za nezavisnost je potrajala dugo, tek je sv. Sava uspeo da se izbori za autokefalnu crkvu nezavisnu od Carigrada. Ipak, on nije prvi srpski arhieppiskop. Itd, Itd… Srbica je najstarije pismo na svetu, najveci deo nase danasnje azbuke potice jos iz Vince. Cirilo niti ima ikakve veze sa prosvecivanjem Srba niti je doneo hriscanstvo medju Srbe. I on I Metodije su od strane pape proglaseni za episcope Sirmijuma I poslati u danasnju Cesku I Slovacku. Tamo su ziveli Srbi, bas kao I u danasnjoj Poljskoj I Madjarskoj i Pruskoj I Nemackoj…

 3. @Masa i medved: Ма, упркос томе да сам ћелав, диже ми се коса на глави читајући Ваше несувисле мисли изнете – да иронија буде већа,не на србици (ма шта то било), нити на ћирилици – него на латиници!

 4. Latinicu sam vec objasnio u susednom tekstu o cirilici i istoricarima red kojima je ‘velika buducnost’. Ne treba da se onosite svojim neznanjem a jos manje skromnom inteligencijom. Iluzorno je da ista olemisem ali eto npr. potrazite ko je bio Onorije III i crkveno-narodni sabor u Solinu 530. g.n.e Naravno, necet to naci u Wikipediji mada je cak i Kurir poceo da objavljuje delove skrivene srpske istorije. Za pocetak se odreddite prema srbici, da li je postojala ili nije. Ako jeste, sta su Srbi radili 5000 godina pre navodnog doseljavanja na Balkan.

Оставите коментар