Дан Ћирила и Методија државни празник у Србији

Влада Републике Србије усвојила је предлог допуне закона о државним и другим празницима у Републици Србији којим се предлаже да 24. мај буде Дан Ћирила и Методија

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о допунама Закона о државним и другим празницима у Републици Србији којим се предлаже да 24. мај буде нови празник – Дан Ћирила и Методија.

Овим празником обележаваће се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице.

(СПЦ, 16. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Bas super, sada mozemo da to spojimo sa Danom mladosti i da proslavimo tri vatikanska sveca jednim udarcem. ‘Dan slovenske pismenosti i kulture’? Koji su to Sloveni tada postojali? Tek dosli na Balkan nisu se kulturno ni skucili a vec su morali da krenu u skolu i da uce da pisu i citaju? I za tu svrhu je morala da im se na brzu ruku sklepa neka azbuka da ne ostanu coravi kod ociju?

  Da li su Srbima potrebni neprijatelji kada imaju ovakvu vladu i ovakve intelektualce i komentatore kao u susednom tekstu o ‘cirilici’? Da li je mazohizam obelezje srpskog nacionalnog karaktera da ignorise sopstvenu vise hiljada godisnju istoriju i kulturu? I kada neko saopsti istinu onda svi skoce na njega sa ulicnim doskocicama, ne koristeci jedan jedini argument (videti tekstove o nasim istoricarima pred kojima je velika ‘buducnost’ i o okruglom stolu o ‘cirilici’). Valjda cemo jednog dana imati istoricare pred kojima je velika nedovoljno ispitana proslost. A mozda cemo jednog dana slaviti i danasnjeg pandana doticne brace – Johanesa Hana koji takodje redovno dolazi da prosvecuje i kultivise nase vladine sluzbenike.

 2. А Вук, зашто изоставити неупитног реформатора српског језика. Опет се испоставља онај стари српски инат – боље поштован у сусједству него у рођеној земљи. Јер…
  Јер, Вука су прогласили почасним доктором филозофије у Јени, када је имао само 36 година (1823.г.), односно почасним доктором на факултетима и академијама Кракова, Москве, Харкова, Петрограда, Берлина и Загреба. Загреб га је прогласио, чак, почасним грађанином града, 1981.године, и повељу му написали на ћирилици, тзв. „вуковици“.
  И не само то: са 39 година живота остварио је руску пензију, а српску нешто касније, 1835.године са 48 година живота (Не радног стажа, већ живота!).
  Колико су само његове заслуге што је спасио на стотине старих књига, од којих су неке непроцјењиве вриједности – све странцима, колекционарима. Додуше сада се тим оригиналима не може приступити, на увид и читање, али то су занемарљиве ситнице; а друго – Срби су и онако слаби читачи књига. Ситница је и то што их је продавао, а форинте узимао за себе; па, неће ваљда, радити џабе!?

  Предлажем, дакле, да се дан 06. новембар (дан рођења, 1787.г.) прогласи за државни празник а да СПЦ ради на томе – да га прогласи за мученика, свеца. Када може 14. јануар бити светац (црвено слово): „Обрезање Господње“, може и 06. новембар бити Св. мученик Вук Стефановић Караџић!

  Похвала за претходни коментар, Маша и медвед.

 3. Добро би било да се сетимо и извучемо из заборава, допринос данас мало познатог филолога Саве Мркаља. Он је пре Вука израдио савремену азбуку на ћирилици. Остало је неуписаних још неколико знакова (слова). А његов живот је такође био мученички. Умро је прогањан због својих напредних идеја, тешко нарушеног душевног здравља. О Сави Мркаљу је Мр Владо Ђукановић написао:
  „… Вуку смо се, рекло би се, одужили. Сави ћемо се, ваљда, одужити. Ако ни због чега другога, оно да бисмо ствари поставили на своје место, сада када знамо где им је место.“ (Из Википедије)
  Не би требало умањивати значај празника 14. јануара. Јер је то осим Мали Божић и празник посвећен једном од Света три јерарха – Светом Василију Великом.

 4. @ Разлози за бригу

  Нема разлога за бригу! Очигледно је да се нисмо разумели. Ниједном ријечју нисам умањивао значај 14. јануара, већ само навео пример црвеног слова – ОБРЕЗЕЊЕ ГОСПОДЊЕ, датум 14. јануар. И оно мало што знам о религији, нигдје не нађох да се код Срба врши обрезање! Кога ми то онда славимо?! Што се тиче Светог Василија Великог, слава му и милост, он је у другом плану?!
  Слажем се с вашом констатацијом о Сави Мркаљу. Он је урадио основе „реформе“, али га је Ћопави покрао, а можда и помогао у Мркаљевом урушавању здравља. Јер, сада има мноштво доказа да се сазна права истина – да је из Вука стајао Копитар, језуита од главе до пете. Све вам је јасно, зар не? О Вуку се може сазнати више у књизи „Тајне Вукове реформе“, на интернету, у пдф издању.

  Када сам се већ јавио, да исправим грешку када је Вук Караџић проглашен почасним грађанином Загреба. Било је то 1881. године, и ваљда је једини Србин те (по)части! И то је јасно, зар не?!

  Поздрав за читаоце и уредништво сајта из Републике Српске…

 5. Поштовани Онуфрије Величанствени, прво нема разлога некога ко је био физички хендикепиран називати ЋОПАВИМ. Друго, није Вук био Синиша Мали. Никога Вук није покрао нити плагирао. Вук је врло часно подржао предлог за реформу српског писма речима „имајући за намјерење успјех Сербског Књижества не могу друге Азбуке употребити него Меркаилеву, јербо за Сербски језик лакша и чистија не може бити од ове“. Вук је за србски језик и народ учинио много више од реформе писма, што знаш и сам да те не подсећам.

 6. @ АНТИБОТ
  Вук је првенствено био пројекат из кога је стајао Јернеј Копитар, језуита, један од најумнијих људи и вјерни дјелатник Аустро-Угарске монархије. Све што је Вук „одрадио“, иза тога стоји Копитар. Вук је био само марионета, полуписмена пропалица али и фрустрирана особа, жељна пажње и славе, и доказивања, не размишљајући о последицама „свога“ рада. Његов интелектуални склоп био је сувише слабашан и уживао је у заштити свога ментора, великог пријатеља и кума.
  Све књиге које је написао нису његово дјело! Кажу и за Шекспира да није аутор познатих драма и других дјела, а пијани Маркс није могао да издржава своју породицу а „написао“ је Капитал (како да не) те се и нашем Ћопоњи може приписати којешта али су резултати „његовог рада“ погубни за српски народ. Он је „заслужан“ што су се Срби западно од Дрине преверили, утопили се – милом и силом, у Хрвате и сада их има само у Републици Српској. С моје тачке гледишта исправније би било да га славе Хрвати, јер је њима створио српско-хрватски језик али су они одбацили појам „српски“, мало убацили којекаквих нових кованица те добили некакав накарадни резултат који ни већина њих не зна шта значи!

  Међутим, а и да будем искрен, нисам ти ја баш експерт лика и дјела Вука Караџића, адреса за полемику, те ћу те, поред књиге „Тајне Вукове реформе“ од Милослава Самарџића, упутити на доње наслове (све доступно на интернету):

  1) Истински и лажни просветитељи (2) – Вук Караџић (на „1“ је Доситеј Обрадовић),
  2) Вук Караџић препродао стотине старих књига странцима,
  3) Реформа српског језика Вука Караџића и политичке последице,
  4) Распарчавање српског језика,
  5) Полемике Вука Караџића и Милована Видаковића… итд. итд.

  Оно што знам сам, а да ме не подсјећаш – Вук Караџић (ако мислимо на оног рођеног 06.11.1787. године – умро 1864.године) је за мене једна сеоска вуцибатина, олош и непогода, која би Србима донео много више добра да се никад ни родио није!
  Не замјери ако те исправим, нисам Онуфрије Величанствени већ Велики; нећемо се вријеђати! То што се не слажемо није проблем, бар се слажемо да се не слажемо. Ти величај и слави Вука, ја јок.

Оставите коментар