Горан Весић: Гондола ће бити изграђена, накнадна памет нас не интересује

Заменик градоначелника предлог Радета Вељановског оценио као потпуно непознавање материје, непоштовање званичних институција Србије и ружно политизовање једног пројекта

Горан Весић (Фото: Срђан Илић)

Скупштина града одбацила је данас предлог Радета Вељановског, шефа одборничке групе “Грађански демократски форум – иницијатива жена Србије”, да се стави ван снаге План детаљне регулације за гондолу од Калемгдана до Ушћа јер је, како је наведено, реч о штетном пројекту. Овакав предлог заменик градоначелника Горан Весић је оценио као “накнадну памет”.

„Евидентни стручњаци из области историје археологије, историје уметности, заштите културних добара сматрају недопустивим да се Београдска тврђава, која заштићена као непокретно културно добро од изузетног значаја за Србију и која је напором Србије стављена на листу за номинацију за УНЕСКО листу светске баштине данас се на најгрубљи начин девастира и обезвређује предвиђеном изградњом километарске линије жичаре и конструкције гондоле“, рекао је Вељановски.

„Ово што сада радите се зове накнадна памет“

Заменик градоначелника Горан Весић је предлог Вељановског оценио као потпуно непознавање материје, непоштовање званичних институција Србије и ружно политизовање једног пројекта.

“Већина оних који сада говоре о гондоли нису реч рекли када је донесен овај план. Ово што сада радите се зове накнадна памет. Да сте учествовали у процесу доношења плана можда су неке ваше примедбе и могле да буду прихваћене. Често прихватамо примедбе које су оправдане, али пошто нисте учествовали у доношењу плана јер вас то тада није интересовало онда жао ми је, али је план усвојен”, рекао је Весић.

Он је додао да ниједна званична институција није против изградње гондоле.

“Гондола ће бити изграђена. Имали сте прилике да учествујете у расправи, накнадна памет нас не интересује. Београдска тврђава ће бити оно што треба да буде, туристичка атракција и за разлику од вас ставићемо је на листу УНЕСКО-а пошто ни за то нисте били способни”, поручио је Весић.

Према истраживању Инсајдера, у Плану генералне регулације, који је по дефиницији основ за све детаљне планове изградње у граду Београду, пише да је забрањено постављање жичара на Београдској тврђави.

Иако у супротности са Планом генералне регулације, у међувремену је усвојен и План детаљне регулације за гондолу. За израду овог плана републички Завод за заштиту споменика културе је дао своју сагласност 2017.

Стручни савет Завода за заштиту споменика културе против изградње гондоле

Инсајдер је писао и о томе да се Стручни савет Завода за заштиту споменика културе успротивио изградњи Београдске гондоле две године од када је Завод одобрио израду планског документа којим се изградња гондоле омогућава.

Ситуација у којој стручњаци из институције задужене да штити тврђаву – културно и историјско добро од изузетног значаја – имају потпуно различите ставове о изградњи гондоле је могућа јер процедуре о томе како би поступак давања мишљења требало да буде спроведен – не постоје.

Док је Завод дао сагласност за изградњу гондоле, Стручни савет исте институције у ставу који је и званично достављен директорки Мирјани Андрић наводи „да би изградња жичаре са гондолама трајно угрозила вредности Београдске тврђаве, њен интегритет, историјске визуре, археолошке слојеве и материјалне остатке свих историјских епоха“.

Према истраживању Инсајдера, сва позитивна мишљења Републичког завода за заштиту споменика културе за пројекат изградње гондоле на Београдској тврђави, дата су практично на основу сагласности дела једног одељења и директорке те институције.

Како се испоставило, ниједно одељење у Заводу, осим Одељења за архитектуру није консултовано око пројекта. Тако се десило да је Стручни савет, иначе саветодавно тело републичког Завода, свој став изнео тек након што су то од њих затражили представници највеће европске организације за заштиту културне баштине Европа Ностра.

Иначе, већина запослених стручњака конзерватора Републичког завода за заштиту споменика културе је апеловала почетком априла да се обустави изградња гондоле на Калемегдану.

Због планиране гондоле у међувремену се побунило 20 струковних организација, а петицију против изградње је до сада потписало више од 15.000 грађана.

Због свих дешавања Србију је током прошле недеље посетила делегација најрепрезентативније међународне организације за заштиту европске културне баштине Европа Ностра која сматра да ће изградња гондоле нанети ненадокнадиву и трајну штету Београдској тврђави.

Представници власти у Београду и чланови Владе Србије изградњу гондоле у престоници, вредну око 18,2 милиона евра, најављују као инвестицију у нову туристичку атракцију која ће се исплатити у року од шест година.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 16. 5. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. ГОНДОЛА је смешна и минорна инвестиција. Ако би се један крак правио преко Ратног острва за Земун, а други за Борчу – то би већ било за дискусију. Овако је смешно! Чак и ако је инвестициона вредност значајна – то је само због муљања.
  А да је непотребна и бесмислена – јесте, баш као и мост њеног противника, Ђиласа.

 2. Наравно да ће бити изграђена, пошто су провизије већ узете, а провизије се – сви то добро знамо – никад не враћају.

 3. Данас у ПОЛИТИЦИ врло леп чланак Горана Весића “Историјска улога Чукур чесме” о догађајима везаним за одлазак Турака из Београда. Понављам : “лепо написан чланак”, интересантан ; хвала Г Весићу.

  Имам једну молбу за Г Весића. Кад он тако лепо и даровито пише о догађајима од пре два века, добро би било да нама – грађанима Београда – напише шта се ДАНАС дешава са Тргом Републике. Већ десет месеци је срце Београда затворено, све артерије пресечене. Док на градилишту раде 3-4 радника, стотине грађана и туриста су приморане да га обилазе уским џомбастим пролазима.

  Овим путем бих замолио Г Весића да на свакој од пет артерија које ударају на трг, постави таблу на којој ће његовим лепим језиком бити описани радови, њихово трајање и њихова цена. Добро би било да се дода и слика будућег трга као и будуће линије градског саобраћаја.

  То је најмање што градска управа дугује грађанима који финансирају ове радове.

Оставите коментар