Доста је било: Зашто председник Србије каже да ће Приштина добити независност?

Да ли председник Србије овом изјавом најављује грађанима Србије да се спрема да под притиском Меркелове и Макрона потпише независност Приштини?

Хашим Тачи, Федерика Могерини и Александар Вучић (Извор: Printscreen/Youtube/EU)

У свом обраћању јавности након састанка у Берлину о чијем садржају ни јавност ни Скупштина Србије не зна апсолутно ништа, председник Србије изјавио је да ће Косово и Метохија „добити независност и сувереност на целој својој територији и да то неће бити његовом кривицом“. Зашто би председник Србије давао овакву изјаву, када Приштина може добити независност само пристанком власти у Србији на чијем је челу он?

Док је на снази Резолуција УН 1244, Косово и Метохија су саставни део Србије. То се може променити само на два начина: доношењем нове, другачије резолуције у Савету безбедности УН, или добровољним одрицањем Републике Србије од своје јужне покрајине.

С обзиром да су шансе за доношење другачије резолуције у Савету безбедности Уједињених нација равне нули, Србија се покушава наговорити на добровољно одрицање од Косова и Метохије преко Бриселских разговора.

Да ли председник Србије овом изјавом најављује грађанима Србије да се спрема да под притиском Меркелове и Макрона потпише независност Приштини или је нешто друго у питању?

(Доста је било, 6. 5. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар