Живојин Ракочевић: Где нема Американаца нема решења, где их има најчешће су решења лоша по нас

Ракочевић наводи да Србе на Косову плаше скупови попут оног у Берлину. Велики не знају како ми живимо, они немају представу о томе и велики доносе најчешће лоша решења

Живојин Ракочевић (Фото: Дејан Симићевић/Радио Контакт плус)

Књижевник и новинар из Грачанице, Живојин Ракочевић, оцењује након састанака у Берлину, где је одржан скуп лидера Западног Балкана, да дијалог између Београда и Приштине остаје талац, не само такси већ читавог низа системских проблема, опште дискриминације на терену и превеликих уступака који су дати Албанцима.

“Иако је састанак у Берлину показао да сви европски лидери могу да се окупе на једном месту, тамо где нема Американаца, нема ни решења, а тамо где су Американци, решења су најчешће неповољна за нас”, оцењује Ракочевић.

“Зато је врло важно да се спустимо на терен и да ту видимо, да рецимо у региону Гњилана живи 7 одсто Срба, а 80 одсто инцидената и напада је на Србе. То је потпуно немогућа ситуација, али ми смо се прилагодили да живимо у институционалној дискриминацији и дискриминацији уопште. И то је наш начин живота”, каже Ракочевић.

У укључењу за ТВ Прва из Косовске Митровице, Ракочевић наводи да Србе на Косову плаше скупови попут оног у Берлину и решења која доносе велики.

“Велики не знају како ми живимо, они немају представу о томе и велики доносе најчешће лоша решења. Показало се да бомбе нису решиле људска права, споразуми, новац међународне заједнице после рата не решава основна људска и демократска права. И док год то не буде на терену почело некако да живи, ми ћемо се суочавати са решењима великих, а решења великих су катастрофална за нас”, истиче Ракочевић.

Нови сусрет делегација Београда и Приштине најављује се за почетак јула у Паризу, а најављује се и промена формата дијалога, док косовски председник Хашим Тачи инсистира на учешћу САД.

Ракочевић сматра да се Тачи и према Србима ненаклоњен део међународне заједнице највише плаше да ће Срби добити неки облик аутономије.

“Тај облик аутономије значи да смо ми преживели. Приштина и њихови западни пријатељи не желе да ми преживимо у било којој форми аутономије. Та аутономија нама омогућава да покажемо да ли можемо да направимо друштво које је прихватљиво за све, да ли можемо да направимо минимум демократских институција и да се са тим аутономним демократским институцијама једног дана сретнемо са нашим комшијама Албанцима, јер ми се суштински не срећемо, ми немамо градове, ми не живимо нормалним животом, ми смо изопштени из тог живота и такви брзо нестајемо. Да бисмо се одржали, нама треба унутрашњи квалитетан нормалан живот, треба нам нормална просвета, нормално здравство, требају нам нормалне и функционалне институције”, поручује Ракочевић.

Ракочевић сматра да избори на северу Косова неће ништа значајно променити.

“Мислим да се тај процес готово и не примећује на терену. То је још један мали апсурд у театру апсурда који се зове Косово и Метохија. Ништа се ту значајно неће ни променити ни догодити. Било би разумљиво да се ти косовски избори одржавају овде на северу Косова а да притом крене повратак десет хиљада Срба у Призрен и да тамо организујемо локалне изборе на којима ћемо се борити за то да сачувамо нашу Сикстинску капелу, а то је Богородица Љевишка, да бринемо о нашем Нотр Даму, а то су Дечани итд. То су велики проблеми и велики улог који ми имамо на КиМ и ког се не можемо одрећи ни ми, ни наши непријатељи, а ни међународна заједница”, каже Ракочевић.

Опрема: Стање ствари

(Радио Контакт плус/КоССев, 30. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар