Слободан Малдини: Непоштовање уместо пијетета или Обданиште на месту логора Сајмиште

Хрватски извори објавили су вест да је, први пут у забележеној историји (!) у објекту комплекса некадашњег нацистичког логора Сајмиште у  Београду, отворена предшколска установа „Савско обданиште”

Запуштен павиљон Сајмишта (Лична архива Слободана Малдинија)

Одавно се сусрећемо са покушајима ревизије историје. Неки „историчари” у Хрватској потурају лажне тврдње да је усташки концентрациони логор Јасеновац, најмонструознија фабрика смрти у Европи у Другом светском рату, био радни логор. У књизи Игора Вукића „Радни логор Јасеновац” заснованој на „веродостојним исказима бивших логораша и научној и публицистичкој литератури”, место где је почињен нечувени геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима представљено је центром у којем су „радили највише Хрвати, те нешто мање муслимана и Срба”. На усташки логор Јастребарско, једини намењен искључиво деци у фашистичком делу Европе, где су скапавала „православна пашчад, шизматици и деца четничко-комунистичких бандита” данас једва подсећа скулптура мајке са мртвим чедом у крилу, подигнута на градском гробљу. Али, Јастребарско је 2013. проглашено градом пријатељем деце, а на улазу у место постављена је колоритна табла са натписом „Град Јастребарско – пријатељ деце!”

Наши суседи мењању историју, избацујући оно што смета искривљеној, улепшаној слици коју стварају о себи. Јер, свако суочавање са својом ружном прошлошћу, боли. Зато је треба што пре заборавити, променити. Баш због недостојног односа према историји Срба, Рома и Јевреја на територији Хрватске, није ми јасан однос нас самих према жртвама сопствених народа, у сопственој земљи, данас. Хрватски извори објавили су вест да је, први пут у забележеној историји (!) у објекту комплекса некадашњег нацистичког логора Сајмиште у  Београду, отворена предшколска установа „Савско обданиште”. На паноу над улазом у некадашњи концентрациони логор данас пише „Место где ће се ваше дете осећати сигурно и вољено”! У Министарству просвете потврдили су да овај дечји вртић може да почне с радом „јер су испуњени услови за обављање предшколског васпитања и образовања”. Према хрватским изворима, кроз логор Сајмиште прошло је око 100.000 затвореника, а ту је директно убијено њих 48.000, што је према неким рачуницама из Хрватске, више него у Јасеновцу.

У непосредној близини историјског Спомен комплекса Слободиште у Крушевцу, стратишта на којем је немачки окупатор за време Другог светског рата стрељао 1.642 Срба и Рома, ускоро почиње градња забавног парка Шаренград. Некада традиционална крушевачка културно-уметничка манифестација „Свечаности слободе” већ је преиначена у нови догађај под називом „Видовдан”, чиме је и формално престало обележавање Слободишта као места страдања. Поред стратишта на падини Багдале и најпознатијег дела чувеног Богдана Богдановића које је некада годишње посећивало и по 100.000 људи, нићи ће крајње непримерени забавни садржај, још један у низу оних који непоштовањем уместо пијететом, директно вређају осећања малобројних који се још увек сећају страхота кроз које смо прошли у новијој историји.

Други део наслова и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Crystal Ship, 3. 5. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. A može li drugačije u zemlji kojom vladaju peder konvertit i lezbejka, generalova ćerka?

  2. Кад се дандаре дохвате власти и кад почну да раде покажу сав свој кретенизам.

    Молим вас да ако неко зна шта су нормално урадили и да је народ од тога имао користи нека нас обрадује са том вешћу.

Оставите коментар