Ђорђе Бојанић: Шта има лоше у томе да се именује геноцид над Србима и коме смета термин ,,Покољ“

А појединцима данас смета термин ПОКОЉ, а шта су урадили да истина изађе из јама и стратишта? Изгледа да се само ради на смањивању броја жртава

Није ми јасно у чему је проблем код појединаца да негирају термин „Покољ“ као одредницу за злочин над Србима у НДХ, који је покренуо Душан Басташић, главни уредник сајта ЈАДОВНО. За тај термин сагласност је добио од академика Василија Крестића и др Николе Жутића.

Вероватно главни напад је усмерен на то да Срби не добију одредницу о геноциду 1941-5, коју никада није ни постојала, за разлику од Јевреја (Холокауст), Рома (Порајмос) или Јермена за 1915. У својој изјави они оптужују Басташића да је „преименовао“ , а геноцид српски никада није имао своје име, и шта је ту ,,преименовано“?! Наравно да је геноцид и ПОКОЉ, као и ХОЛОКАУСТ. Шта ту има лоше? Он само хоће да се ИМЕНУЈЕ геноцид над Србима.

Изгледа да некоме одговара да се и наш геноцид спроводи кроз јеврејски Холокауст. Питам се зашто ми немамо свој термин као што имају Јевреји и Роми и зашто им смета термин који смо добили после толико година,,ПОКОЉ“? Зашто да и ми немамо своје место окупљања као што Јевреји имају Јад Вашем? Зашто се не угледамо на Јевреје и нешто добро научимо?

Историчари 1974. године нису нашли термин за геноцид над Србима а сада им смета иницијатива да се то учини!

По овом питању огласио се и Александар Нећак, еминентни члан јеврејске заједнице Србије, који је рекао да нико нема право да оспорава усвојену одредницу „Покољ“ и записао следеће: ,,Ако су нам причали бајке зарад братства и јединства, доста је тога. Прерасли смо бајке и заташкавање истине о свирепом, почињеном из дубоке несхватљиве мржње, злочину.“

Да ли је неко од тих историчара, којима смета да се именује геноцид, устао против историчара и публициста из Хрватске који смањују жртве геноцида, и дао своја опажања о њиховим лажима и лажирању истине, својим пером – ако јесте то је одлично и за сваку похвалу.

А појединцима данас смета термин ПОКОЉ (термин за злочине и геноцид усташа у Другом светском рату над Србима који нисмо до сада имали), за то су појединци спремни да воде дебату и расправу (које свакако треба да буде, али нико већ преко седам деценије није имао предлог и жељу да и Срби добију свој термин)… а шта су урадили да истина изађе из јама и стратишта, дајте да покренемо сви заједно уједињени ту дебату и расправу са онима који умањују жртве геноцида над Србима и пишу о радним логорима где су се одржавале и позоришне представе. Ту је суштина.

Зашто се не поведе дебата или преписку са хрватским историчарима о овом питању?

Али,  изгледа да се само ради на смањивању броја жртава, од стране појединаца (који нису дошли ни до једне јаме).

Никако да се ујединимо и сложимо око националних и родољубивих питања… коме одговара да се ћути и да се жртве геноцида стално смањују а ми ћутимо и ћутњом то прихватамо, питам се ДОКЛЕ?

Ако није добар предлог ,,ПОКОЉ“, зашто нису дали свој предлог… оволико година. Моје мишљење је да тај геноцид мора имати свој  назив, као и место окупљања, ходочашћа.

Зато, хвала Басташићу (и академику Крестићу који је подржао иницијативу) и што је установио термин ПОКОЉ и што је покренуо иницијативу, на коју смо чекали оволико дуго. Хвала и за њихов целокупан труд, залагање и рад, да се истина истера из јама и прашине.

Најбоље би било да кренемо сви ми из струке са питањем а шта смо ми урадили да ова истина изађе на видело и уђе у уџбенике?

Мислим да по овом питању не сме бити подела… бар да се ујединимо око наших жртава које нисмо успели за више од седам деценија ни да попишемо, немамо ни Меморијални центар за те жртве геноцида… то је страшно за све нас.

Потребно нам је јединство… у супротном лоше ће бити по нас!

Ево и једног прилога документарног за крај…

Опрема: Стање ствари

(Српска историја, 27. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Поштовани, не можемо се уједињавати око непогодних термина за појмове које градимо, ко год да је иза таквих стао. Погром има своје значење укорењено у српскоме језику стотинама година, те не можемо, иако би технологија Орвелових преправљача историје то допустила, преправљати све постојеће књиге и текстове, јер би они по таквој накнадној резервацији појма постали неразумљиви. Јасно је да и вама а и господину Басташићу који је много одличних ствари урадио, као уосталом и ви сами, погром прирастао срцу, али то никако не треба да буде разлог да инсистирате тамо где нема места. Не бих да пишем „негативне текстове“ а могло би се, и вама је јасно да ово преименовање није ухватило корена, јер су отпори на све стране. Добро решење бива усвојено и оживвљено а да аутор(и) и не примете. Оставите, биће када буде време и када термин буде одговарајући.

  2. Sve smo rešili u vezi stravičnih događanja u NDH, sada valjda treba da se bavimo filologijom ove pojave kao jedinstvenog događaja. Đta je sa „srbocidom“ o kojem je pisao Umeljić? Šta sa „prolomom“ o kojem je pisao Ćopić? Zašto se ti izrazi ne koriste?

  3. Gospodin u maniru komunjara neistomišljenike naziva pojedincia i protizvodi neprijatelje.

  4. Термин који сте самовољно изабрали, без консултације с било ким, просто не ваља. У геноциду спроведеном над Србима страдало је стотине хиљада Срба – можда и милион. То није покољ – то је геноцид. Покољ може бити и убиство тројице људи, и зато је јасно да тај термин не илуструје довољно размере овог злочина.

    Уместо да се усресредите на промоцију истине о геноциду, ви сте само изазвали нове унутарсрпске поделе.

Оставите коментар