Приштински Експрес: Немачки план за Косово – двоструки суверенитет

Косово ће задржати територијални интегритет, али Србија има неку врсту суверенитета над косовским Србима и српским црквама“, рекао је извор приштинског портала

Gazeta Express сазнаје да ће се Француска и Немачка појавити 29. априла са планом за споразум између Косова и Србије, који би донекле задовољио захтеве Београда, а што не укључује поделу.

Већ неколико недеља Косово пролази кроз ситуацију коју бисмо, уколико бисмо се користили језиком метеоролога, могли то да назовемо „ведрим, али нестабилним временом“.

Мало вероватно делује да је заборављен сав застој у последње две године због питања поделе Косова и промене граница. Још мање делује уверљиво да су царинске дажбине које је наметнула влада блокирале све, укључујући и амерички интерес да се овај проблем реши.

Извори Gazeta Express наводе да ће се на састанку, који се очекује у Берлину крајем овог месеца, и на којем ће присуствовати немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, за Косово и Србију представити коначни споразум.

„Ако је тачно оно што је речено о овом плану, многи ће тражити план за територијалну поделу“, рекао је добро обавештени извор за Gazeta Express.

„Говоримо о двоструком суверенитету, Косово ће задржати територијални интегритет, али Србија има неку врсту суверенитета над косовским Србима и српским црквама“, рекао је извор.

Према његовим речима, да не би звучало веома агресивно, могуће је да ће Косово пренети део свог суверенитета на Брисел, а потом и на Србију.

„Поменути су разни случајеви широм света као начин да се прилагоде и Србији и Косову, али ствари неће бити тако једноставне“, рекао је он, додајући да Харадинајево учешће у Берлину само погоршава целу ситуацију.

***

Коментар портала КоССев: Овај приштински портал је и синоћ објавио текст о овом наводном плану за споразум између Београда и Приштине а о чему ће се разговарати у Берлину 29. априла што је данас потврдио председник Вучић рекавши да ће у Берлину бити понуђен нови формат дијалога који треба да води ка пуном признању независности Косова. Почетком протекле године, овај портал је такође први објавио наводе о наводним тајним разговорима двојице председника о етничкој подели Косова.

Извор: Gazeta Express (текст је изворно преведен са албанског)

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 16. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар