Иљир Деда: Споразум о разграничењу између Србије и Косова био близу потписивања

Нацрт споразума у овом тренутку није актуелан због пропасти опције о „корекцији граница“ на Косову и чињенице да је 82 одсто грађана Косова, и Албанаца и Срба и припадника осталих народа, против промене косовских граница, рекао Деда

Иљир Деда (Фото: N1)

Посланик Скупштине Косова и потпредседник опозиционе странке „Алтернатива“, Иљир Деда, изјавио је да је нацрт споразума о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине, који је предвиђао учлањење Косова у УН и корекцију граница, „био близу потписивања почетком фебруара“.

„Тај документ, заједно са предлозима анекса о разним отвореним питањима израђен је од стране екипе високе представнице ЕУ, госпође Могерини, и представника два председника Тачија и Вучића“, рекао је Деда за портал Истиномер.рс.

Он је казао да нацрт споразума у овом тренутку није актуелан због пропасти опције о „корекцији граница“ на Косову и чињенице да је 82 одсто грађана Косова, и Албанаца и Срба и припадника осталих народа, против промене косовских граница.

„Очигледно је да је ова опција неспроводива, и за сада није више на столу. Али није потпуно скрајнута због огромне политичке инвестиције и лобирања два председника и Федерике Могерини“, рекао је Деда.

Потпредседник опозиционе странке „Алтернатива“ тврди да је српски управљачки тим за израду Статута ЗСО завршио свој посао пре 4. августа 2018. године, али није послао тај Нацрт статута у Брисел због замаха преговора о „корекцији граница“.

Деда је рекао да су се Вучић и Тачи састајали у Паризу, Њујорку и Риму.

„Цео процес нормализације односа чешће је изгледао као нормализација односа лидера који га воде него оно што би требало да буде, нормализација односа два друштва. Нетранспарентност тог процеса је одлика бриселског дијалога“, казао је Иљир Деда.

Он сматра да дијалог мора да се заврши што пре, уз мировни споразум који би гарантовао дуговечност, равноправност и просперитет припадника српског народа на Косову и албанског у Србији.

(Бета, 11. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар