Инсајдер: „Жене, мајке, фашисти…“

Да ли би лидери опозиције направили нову грешку као ону када се десио упад у РТС – не знамо, јер су се „жене и мајке“ појавиле да бране улаз у Скупштину Београда

Блокада зграде градске управе (Фото: Срђан Илић)

Ако сте данас којим случајем, без претходног увида у вести, слушали обраћање председника државе могли сте да закључите да су фашисти напали зграду Скупштине града, да су нејаке жене, мајке, сестре успешно одбраниле ту институцију и да су зато проглашене за народне хероје.

Шта се заправо десило?

Десило се то да су се представници Савеза за Србију окупили испред зграде Градске управе Београда, где је неколико њих тражило од обезбеђења да уђу у зграду, да би разговарали са градоначелником Зораном Радојичићем. На самом улазу појавило се 15-так жена, запослених у Управи, које су их спречиле да уђу у зграду.

Да ли би лидери опозиције направили нову грешку као ону када се десио упад у РТС – не знамо, јер су се „жене и мајке“ појавиле да бране улаз. Није јасно шта ће оне уопште на улазу? Да ли су процениле да се обезбеђење уплашило од представника СЗС-а? Или је једноставно то био потез који је могао да доведе до озбиљног инцидента, а на који их је неко натерао?

Шта ће жене у првом реду, поред полиције која, ваљда, треба да дође на позив, ако неко покушава насилно да упадне? Ако неко насилно упада у институције, ако се то стварно десило, постоје институције у овој земљи које то треба да реше истог тренутка – без икакве потребе за ванредним програмом, ванредним обраћањем председника…

Уосталом шта ће жене као живи зид поред обезбеђења… и стварно где су они који су одговорни? Где су да доведу ствари у ред и да кажу драге мајке и жене склоните се, то није ваш део посла…

Гужва испред зграде Скупштине града Београда (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Коме уопште одговара било какав инцидент? Ко шта покушава да поручи својим гласачима, али и свим грађанима?

Онима који све што се дешава у последње време, посматрају са стране често није јасно шта уопште поручује опозиција идејама које су све чудније.

Јер, не иде се у шетњу до Пинка да се траже услови за фер изборе, не упада се у РТС због тога, не упада се нигде…

Још су чуднији поступци власти… Шта значи нећемо да разговарамо са опозицијом?

Представници власти имају обавезу да разговарају са свима. И са онима које воле и са ониме које не воле. Са онима коју су њихови и са онима који нису њихови. Имају обавезу да разговарају са лидерима опозиције а не да их називају фашистима и лоповима. Закони Србије прописују да лопови и фашисти – иду у затвор. Ако нису у затвору, онда нема доказа да су лопови и фашисти – па самим тим нико не може тако да их назива јавно.

Или може ако је то политичка агенда која служи замајавању народа.

Ако се већ власт добија на изборима, па онда то треба да важи и за опозицију и за власт. А да би се реално одмериле снаге неопходни су фер услови за изборе и иста правила за све. А пре свега неопходно је цивилизацијско понашање и са једне и са друге стране.

И док из дана у дан власт путем својих медија промовише рат уживо, а опозиција почиње да одговара на исти начин – на крају ће до неког крвопролића и доћи. А онда ће бити касно да се утврђује ко је крив, јер ће највећу цену платити грађани.

Србија јесте подељена и затрована мржњом подељених која је видљива на сваком кораку. Подела је видљива и у медијима. Новинари редакције Инсајдер спадају у оне малобројне који не подржавају ниједну ни другу страну, не занима нас ни ко је на власти ни ко је опозиција. Зато нисмо миљеници ни једних ни других, а најмање миљеници „моралних громада“ на друштвеним мрежама, али баш зато имамо право да кажемо и упозоримо да је ситуација и више него озбиљна. Улога представника власти мора да буде смиривање тензије која у друштву постаје неподношљива, а никако додатно доливање уља на ватру.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 4. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

7 replies

 1. Ово су све најобичније представе „за ђаке и војнике“. И једну и другу страну контролишу странци. Да су пред скупштину заиста дошли фашисти, Хитлеров СА одред, на пример, да може да васкрсне, па тамо да дође, те глупаче би биле испрашене за пет минута. Све је ово један најобичнији циркус у којем се два мафијашка клана такмиче за наклоност странаца и користе само она средства која су им дозвољена. Можда би се они и озбиљно побили, што не би било лоше, али, за сада, газде не дају. Иначе, „поштени избори“ и „слободни медији“, тако како их представљају наше „мале Ђокице“, не постоје нигде, а поготову о изборима и медијској слободи не можемо говорити у земљи која је, практично, под окупацијом.

 2. Тек у вечерњим сатима сам сазнао за „инцидент“, јер се на телевизијама вртео Вођа који се захваљује храбрим женама што су спасиле Скупштину града. Напад су извршили „фашисти“???.

  Председник државе своје суграђане назива „фашистима“. У каквој онда ми земљи живимо кад је „фашизам“ присутан у нашим животима. Ко су „фашисти“? Да ли су то само они који нису заљубљени у лик и дело Вође? Ако је тако, барем према изреченом од легално изабраног Председника, већина грађана Србије су фашисти – сви они који нису гласали за њега и сви који уопште нису гласали – а то је ВЕЋИНА СРБИЈЕ. Значи Председник Србије је констатовао својом изјавом да је Србија фашистичка земља. Његове речи здушно понављају и сви врапци СНС, све Јуткизоване даме и сва гласила која величају фашистичку Србију.

  Лудило је очито заразно. Полако се преноси на народ а све у режији Власти која поседује сва средства информисања, изузетак једне кабловске телевизије и пар интернет локација, које гледа та већина фашистичке Србије. Чак су и локални Бојовници СНС већ позвали своје јуришнике да иду у Београд и бране Вођу од мирних шетача улицама градова Србије.

  Борба за власт, ма и био неспособан да је вршиш, окренула се на покварено свађање народа да крене у грађански сукоб. Е стварно би и Патријарх требао да позове јавно Власт да се уразуми док још има времена.

  После битке нам генерали не требају.

 3. Ситуација је више него озбиљна јер је неколико оштроконђи хистерисало на степеништу Градске скуштине?

  Јок, море, ситуација је више него неозбиљна.

 4. Kada kazu fasisti – misle na nemacku socijalisticku radnicku partiju (NSDAP) ili na bivseg komunistu odavno preminulog B.Musolinija? Pomozite mi da shvatim odrednice jbg.
  Vecina od jedno 95 posto stanovnika srbije nema pojma da je hitler jednako kao i staljin bio socijalista te ih je lako … pa oplodjavati u ceoni rezanj i pritom krasti i ubijati.
  Hitler je bio levicar drugovi i drugarice levicari. Dedukcija kaze da je i tito bio fasista te da su svi njegovi pioniri partizanske brigade i antifasisticka borba zapravo fasisticka borba? Pomozite da shvatim jbg – nije u redu da sam fasista a da to ne znam (da parafraziram Iliju Cvorovica koji je i on izgleda bio fasista a da to nije znao).
  U nas srba bi zastrasujuca rec trebala biti komunizam rekao bih.

 5. (Квази) Политичка дешавања у USA/NATO окупираним државицама су на нивоу лоше изрежираних позоришних представа. Када дође и до физичких сукобљавања глумаца на сцени, политички процеси попримају облике америчког тзв професионалног, у ствари лажног, рвања. У тој забави за најниже слојеве америчког плебса, „такмичари“ своје улоге одигравају према унапред састављеном сценарију срачунатом искључиво на забаву публике. Треба бити млађи од пет/шест година па ово не разумети на првој представи. Зато је видети како одрасли представници људске расе острашћено навијају за своје љубимце, доказ да је наша цивилизација одавно на путу анти-еволуционог развоја, тј. првенствено менталне деградације а онда и моралног пропадања.

  Усавршивши технологију имбецилизације публике и састављања узбудљивих „борилачких“ сценарија, креатори ових вештина су применили исте принципе у организовању „обојених револуција“ од Египта, преко Београда до Тбилисија. Ове су у основи, политички еквиваленти примитивних представа америчког „професионалног рвања“. Разлика је ипак огромна јер у овим представама учествује и сама публика, док су сукоби стварни, насилин и често крвави. Забава ипак остаје али је резервисана за сценаристе и организаторе у земљама извозницама професионалне рвачке демократије…

 6. Мене заправо занима зашто се сматра даје упад у РТС грешка. По чему? Због сломљеног стакла на улазу у зграду што је окарактерисано као врхунски вандализам?
  Колико ја видим шта је последица уласка на РТС и то тако ноншалантно и из чиста мира, потпуно је променило ситуацију са протестима и показало овим властима да им се све љуља толико близу да им ништа друго није преостало него да упадну у панику. Скоро да ми је жао да гледам ове емисије на Пинку у којима Вучићевић скоро што не заплаче што никаквог доказа за било каквим насиљем нема. Ипак је он новинар и уредник са искуством.

 7. Хвала на тексту и коментарима, али сви пренебрегавају оно шта је ту најважније – оно шта су те жене скандирале: „Стоп насиљу!“ Имале су у виду насиље над женама. То је био скуп феминисткиња, које су ту имале семинар „Како препознати насиље“. Дакле, то је био перформанс феминисткиња. Тај перформанс су обогатиле две жене које су тобоже пале у несвест и Марија Обрадовић, која их је прогласила малтене мученицама. Све у свему, само једна представа у склопу пропаганде „жртвеног феминизма“.

Оставите коментар