Стокхолм: Обележавање 20 година од НАТО бомбардовања

У централној кући културе у Стокхолму у АБФ Стокхолм, 24. марта 2019. с почетком у 12 сати биће обележен почетак НАТО агресије

Помен почетка бомбардовања, тада Федеративне Републике Југославије, заједнице Републике Србије и Црне Горе, биће обележен у централној кући културе у Стокхолму у АБФ Стокхолм, тачно када је пре 20 година почела ваздушне агресије НАТО-а – 24. марта 2019. с почетком у 12 сати.

У програму ће учествовати два угледна научна госта. Историјски увод и пресек стања данас представиће проф. др Слободан Јанковић, научни сарадник, начелник Центра за суседне земље и Средоземље у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП), док ће горуће питање загађења животне средине и здравља грађана, чије последице трају и данас предочити проф. др Срђан Алексић, адвокат – власник адвокатске фирме Алексић.

Програм предавања употпуниће и два документарна филма „Бомбе које су разрушиле мир“, украјинске редитељке Олге Лазебник, као и „Ураниум 238 – моја прича“, филм који прати рад адвоката Алексића у правној борби за признавање одговорности починилаца.

„Овим програмом желимо да упозоримо Швеђане и нама драге пријатеље на северу Европе на један чин који је тешко и разумети и прихватити и данас после 20 година. Нажалост, ми нашу муку знамо и носима. Људи овде о томе јако мало знају и оно што је најгоре не желе о томе да причају. Скоро да се плаше”, рекао је председник Савеза Срба у Шведској Живорад Катанић. „Пре две године је ’наводно’ албански лоби обуставио приказивање филма о Косову и Метохији у истој овој згради. Овога пута то нису могли. Јер наша истина је мало дубља и наше вековно страдање мало дуже од њихове просте медијске пропаганде застрашивања.”

Организацију овог програма потписују Фондација Царица (Foundation Empress) у сарадњи с АБФ Стокхолм. Програм су подржали Савез Срба у Шведској, Амбасада Републике Србије у Шведској, Српска православан црква у Стокхолму, Удружење пријатеља Црне Горе.

Програм ће бити на енглеском, с могућношћу превођења на српски и шведски.

Прес Фондација Царица
http://www.foundationempress.comCategories: Моба

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Да се не заборави!

  https://www.youtube.com/watch?v=pw0Ihwn5zr8

  „Pored velikog čoveka Marinosa Ricudisa, ne treba zaboraviti ni mornara Nikosa
  Gardikisa (Νίκος Γαρδίκης) koji je takođe odbio da učestvuje u surovoj NATO odmazdi.
  Nikos je ministru odbrane Grčke poslao pismo, koje ne prenosim u celosti. Između ostalog,
  napisao je i sledeće: “ Uloga grčke mornarice na Jadranu gde sam upućen kao član
  posade fregate Temistokle ne služi interesima moje zemlje Grčke i grčke mornarice kojima
  sam se zakleo na vernost pre stupanja u službu. Zato sam i odbio poslušnost. Ja ne
  prihvatam dve zastave. NATO zastava mi ne odgovara, kao i nijednom grčkom mladiću.
  Ja imam svoju zastavu. Ja imam kompas.“

  http://www.koreni.rs/pavkovic-iz-zatvora-u-finskoj-pisao-saborcima-iz-1999-godine/

  Драган Славнић

Оставите коментар