Шибеник: Суд прогласио Томпсона невиним за узвикивање „За дом спремни“

Прекршајни суд ослободио је Томпсона у поступку који је покренут због коришћења усташког поздрава ‘За дом спремни’ на три концерта из 2016. и 2017.

Марко Перковић Томпсон (Фото: Танјуг)

Хрватски кантаутор Марко Перковић Томпсон ослобођен је у шибенском Прекршајном суду оптужби за коришћење усташког поздрава ‘За дом спремни’ на концертима.

Полиција, која га је пријавила, је овога пута поднела жалбу па ће коначну пресуду донети Високи прекршајни суд у Загребу, пише хрватски портал Новости.

Прекршајни суд у Шибенику ослободио је Томпсона у поступку који је покренут због коришћења усташког поздрава ‘За дом спремни’ на три концерта из 2016. и 2017. године, сазнаје портал.

Томпсон је у октобру 2018. ослобођен оптужбе за нарушавање Закона о прекршајима против јавног реда и мира на концерту који је одржан 5. августа 2016. године, током годишњице Олује у Книну.

Ослобађајућа одлука односи се и на наступе од 21. јануара и 26. августа 2017. године.

Шибенском пресудом настављена је пракса по којој се певач на судовима лишава одговорности за коришћење усташког поклича на почетку песме ‘Бојна Чавоглаве’.

Полиција је у овом случају поднела жалбу, па ће завршну реч имати Високи прекршајни суд у Загребу.

Захваљујући тој жалби, јавност ће сазнати на који начин више инстанце третирају процене локалних судова кад је реч о Томпсону.

У последње четири године МУП наиме није подносио жалбе, па је мишљење општинских судија постајало и коначно.

Судија у Слуњу Нада Туркаљ пре две године је ослободила Томпсона тврдњом да коришћење усташког поздрава није било праћено политичким порукама, није изазивало ремећење јавног реда и мира нити је певач на тај начин подстицао мржњу на основу националне и верске припадности.

Слуњска полиција није уложила жалбу, са образложењем да немају нових доказа које би уврстили у наставак поступка.

Прошле године МУП је намерно пропустио прекршајно да пријави Томпсона због наступа поводом Олује, позивајући се управо на слуњску пресуду, иако за њен коначни исход сносе највећу одговорност. Да су се жалили, пресуда би доспела на ревизију Високом прекршајном суду у Загребу, као у најновијем поступку.

Иначе, према статистикама МУП-а, од јануара 2011. до децембра 2018. године због поздрава ‘За дом спремни’ поднете су пријаве против 136 особа на 121 догађају.

Од тога су више од 20 пута санкције исписане због узвикивања ‘За дом спремни’, а десетак пута због објаве истог садржаја на друштвеним мрежама.

Та је статистика директно повезана са Томпсоновим коришћењем тог поздрава. Редовно га извикује последњих 27 година, а сада га је његов тим почео објављивати и на Фејсбуку.

Кад се 1992. године бранио од оптужби за усташтво и коришћње поздрава ‘За дом спремни’, Томпсон је у једном интервјуу рекао да се ‘многима не свиђа што у песми помиње усташки поклич и притом на концертима дигне руку у нацистички поздрав“.

Суочен с континуираним критикама да кокетира с фашизмом, неколико година после остао је на линији.

„Моје политичко уверење је стварно такво да поштујем поглавника“, изјавио је Томпсон, подсећа портал Новости.

Новости, nezavisne.com

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 11. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Срећом, у Хрватској (као и у БиХ и Србији) постоје људи који се храбро боре против отровног национализма и шовинизма. Једна од њих је Ведрана Рудан :

    http://www.rudan.info/imamo-hrvatsku/

Оставите коментар