Политика: Косово – чедо које је разочарало свог творца

Стејт департмент је регистровао континуиране нападе на Србе на Косову и Метохији и више од стотину напада за само шест месеци. Дипломата Зоран Миливојевић оцењује лист да тај извештај показује да Косово нема демократске капацитете

Фото: Танјуг/АП

Напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности, ендемска корупција у редовима владе, претње и напади на новинаре јесу проблеми забележени у годишњем извештају Стејт департмента у делу посвећеном Косову, а односе се на људска права. Тим поводом директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић за „Политику” каже да се у извештају објављеном на сајту Стејт департмента наводи и да инциденти и напади против Срба на Космету континуирано трају.

„Чињеница да се чак и у извештају Стејт департмента говори о континуираном насиљу и притисцима на Србе, да је регистрован троцифрен број напада на Србе, њихову безбедност и имовину, говори о томе да је у нашој јужној покрајини институционализовано насиље. Године пажљивог гајења и неговања мржње према Србима дају своје јасне и трагичне резултате. Насиље над Србима и напади на људска права нашег народа на КиМ толико су ескалирали у протеклом периоду да чак ни држава која је најнаклоњенија Приштини и пројекту тзв. независног Косова пред тиме не може да затвара очи. Самопроглашено Косово је чедо које у сваком смислу разочарава свог творца и родитеља и то се недвосмислено види у извештају Стејт департмента и првим дипломатским коментарима на његов садржај”, каже Марко Ђурић.

Стејт департмент је, додаје, регистровао континуиране нападе на Србе на Косову и Метохији и више од стотину напада за само шест месеци. „Дакле, на српску имовину, физичке нападе и угрожавање њихове безбедности, што показује да је на Косову и Метохији створена токсична антисрпска клима, у којој се политичке странке, албанске и њихови представници такмиче у томе ко ће да буде грђи и гори према Србима. А како да се и не такмиче. Они су усвојили преговарачки тим на чијем је челу Фатмир Љимај, човек који је лично учествовао у убијању и силовању десетина хиљада цивила”, поручује директор Канцеларије за КиМ.

„Са великом знатижељом очекујем како ће на овај извештај реаговати српска опозиција, која месецима тврди да је насиље над Србима на КиМ измаштано и да је плод некакве пропагандистичке жеље Владе Србије и председника Вучића да подгревају ситуацију на терену, која је иначе ’дивна’. Ако они који су у прошлости традиционално имали најмање слуха за српске националне интересе данас са забринутошћу говоре о положају нашег народа на КиМ… Какво оправдање данас могу да смисле Јеремић, Ђилас и Обрадовић за све бруталне и клеветничке нападе на сваки покушај наше државе да домаћу и међународну јавност упозори на озбиљност ситуације?”, пита Марко Ђурић.

У извештају америчке дипломатије додаје се да је косовска полиција започела истраге које су у неким случајевима довеле до хапшења починилаца. Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике. Упркос званичним позивима за повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог, повратак имовине.

Кад је реч о злоупотребама и корупцији у влади и снагама безбедности, у извештају се наводи да је косовска влада у неким случајевима предузела кораке да кривично гони и казни представнике власти који су у то умешани, али многи сматрају да су они често остали некажњени. Наводи се да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од стотину инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе.

Заменик премијера и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић рекао је да су коначно у једном тако важном документу ствари назване правим именом и приказује реалност проблема. „Недвосмислено је потврђено да се повратак подржава само декларативно, а да конкретно локалне већинске заједнице, као и институције задужене за владавину права и закона, чине врло мало или готово ништа у подршци процесу повратка расељених, али и опстанку невећинских заједница на Косову. Имовина, као једно од кључних питања, не само кад је о повратку и опстанку реч, већ и основних људских права, као проблем, једна је од највећих препрека у решавању ових проблема”, стоји у Јевтићевој изјави достављеној медијима.

Нада се, каже, да ће овај извештај утицати и на деловање представника међународне заједнице на Косову, да у вези са овим питањима ураде више и имају већи утицај на институције које треба да обаве свој посао у складу са законима. „Желим да изразим лично задовољство због чињенице да су дипломатске активности председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђурића, мојих колега политичких представника Срба са Косова и мене лично дале резултате и да је све оно што сам презентовао о овим питањима и проблемима током састанака са представницима Стејт департмента и на Косову, али и током моје посете Вашингтону, прихваћено и озбиљно разматрано”, истакао је Јевтић.

Дипломата Зоран Миливојевић оцењује за наш лист да извештај Стејт департмента показује да Косово нема демократске капацитете и да постоји озбиљан проблем у његовом функционисању. Миливојевић каже да је то отрежњење и потврда да пројекат независно Косово није успео, не само на спољном, него и на унутрашњем плану у погледу демократских принципа.

„Један од разлога за једанаестогодишњи неуспели пројекат ’независно Косово’ је чињеница да се на његовом челу налазе људи који су по командној одговорности кандидати за ратне злочине. И та елита води то друштво, што толеришу спонзори ове квазидржаве. Косовска политичка елита је у функцији интереса неких других држава, а не интереса који би требало да представљају нормално друштво. Колико ће то тако да траје, зависи од политичке воље њихових спонзора да промене садашњу промашену политику и да се Косово уреди на сасвим другачији начин – да се створе услови да буде подобно за нормални дијалог и будућност која би могла да се упакује у неке норме и стандарде”, каже Миливојевић.

Филип Коснет: Стагнација због корупције, напада на новинаре и насиља над мањинама

Фото: Twitter/@USAmbKosovo

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет оценио је да Приштина наставља да стагнира због корупције, напада на новинаре, насиља над мањинама и депортације страних држављана. „Косово наставља да стагнира у борби против корупције, напада на новинаре, депортације страних држављана супротно прописима и насиљу над мањинама”, написао је, између осталог, Коснет на свом твитер профилу.

Дејан Спаловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 3. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар