Пронађена изгубљена писма Николе Тесле

Пронађена су два писма Николе Тесле, за која се мислило да су изгубљена, а реч је о писмима која је велики научник упутио Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку

Фото: АДЛИГАТ

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача „Адлигата“) и часописа Недељник.

Фото: АДЛИГАТ

Према речима Виктора Лазића, оснивача „Адлигата“, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

„Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну“, каже Лазић.

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама „Адлигата“ од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Дивно је што су пронађена ова Теслина писма. Она говоре о величини и великодушности нашег славног научника. Тесла је давао изјаве о свом односу са такође нашим научником Пупином. Пупин је био старији од Тесле, и постигао је виши ниво у друштвеном животу. Тесла је био научник посвећен својим истраживањима и проналасцима. Пупин се замерио Тесли својом подршком Марконију око патената за Радио. Тесла је писао да је Маркони, као асистент у његовој лабораторији прикупио нека сазнања о осцилаторним колима и резонанци, и са тим пријавио патент за Радио у Европи. Тесла је та своја открића, са још више података пријавио и патентирао у САД. На суђењу о примату патентних пријава на Врховном суду у САД, Пупин је стао на страну Марконија. То се правдало Пупиновим акцијама у компанији коју је сналажљиви Италијан основао. За време Пупиновог боравка у болници, Тесла га је посетио недуго по сазнању о томе. По његовом писању, када је ушао у собу, поздравио га је речима: – Како си стари пријатељу? Пупину су се појавиле сузе у очима. Дуже су насамо разговарали. Убрзо је Пупин умро. Врховни суд САД је 1943. године донео пресуду којом се потврђује предност Теслине патентне пријаве у односу на Марконијеву.

  2. Тесла, геније за сва времена.

    „…Врховни суд САД је 1943. године донео пресуду којом се потврђује предност Теслине патентне пријаве у односу на Марконијеву.“

    Да, то је било после Теслиног упокојења (на Божић 1943). Тако је Маркони остао без права на патент, тј на (потенцијално астрономску) суму новца од комерцијализације проналаска,а Тесла је већ био тамо „где мољац не једе а рђа не квари и лопови не краду“. Другим речима, америчким капиталистима није умањена њихова добит. Љукаве љисице ови капиталисти.

Оставите коментар