Патријарх Иринеј: Дивљаштво и срамота постављање натписа на споменик патријарху Павлу

Ко ће да тумачи шта је разлог овоме, али срамота је овако нешто урадити. Мало је рећи да је неозбиљно. Није лепо, рекао је поглавар СПЦ

Оскрнављени споменик патријарху Павлу на Ташмајдану (Фото: Срђан Вељовић)

Патријарх српски Иринеј назвао „дивљаштвом“ и „срамотом“ постављање транспарента са натписом „Абортус је женско право“ на споменик његовом претходнику патријарху Павлу, у Ташмајданском парку.

Он је за Курир, на питање да ли је то урађено због става патријарха Павла о абортусу, рекао да је то став СПЦ и мишљење њеног Сабора.

„Ко ће да тумачи шта је разлог овоме, али срамота је овако нешто урадити. Мало је рећи да је неозбиљно. Није лепо“, рекао је поглавар СПЦ патријарх Иринеј.

Код споменика патријарху Павлу на Ташмајдану (Фото: Срђан Вељовић)

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да постоје различити начини да се изразе став и критика, али да је постављање транспарента „Абортус је женско право“ на споменик патријарху Павлу испред цркве Светог Марка у Београду скрнављење његовог лика и дела.

У оквиру недеље обележавања 8. марта неколико активисткиња женских организација извело је у Београду перформанс, како би скренуле пажњу на невидљив и неплаћен женски рад, као и на неравноправност, за коју кажу да је и даље присутна.

На неколико споменика мушкараца који су важни за националну историју оне су окачиле кецеље са порукама попут „Наука је женског рода“, „Абортус је женско право“ и „Подржавам женски штрајк“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 7. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Варварство и безумње фемишаисткиња, којима је до положаја просечне жене, и човека уопште, колико до ланског снега.

    Пронаћи и процесуирати.

  2. Takozvani patrijarh Irinej je mogao sa mnogo više osude da istupi,da insistira na privođenju i otkrivanju identiteta dotičnih ženturača i traži da se kazne i procesuiraju.Ovakav mlak komentar ne priliči ni patrijarhu niti njegovom prethodniku, omiljenom i uvaženom patrijarhu Pavlu.Čoveku koji je u istoriji ovog veka imao najveću sahranu i najposećeniju sa toliko uplakanih vernika govori o njegovom delu i tragu kakav je ostavcio.Ovaj patrijarh koji ne miče prstom kod izdaje KIM i koji ovako „osuđuje „feministkinje, grupu ženturača koje su plaćene da rovare Srbiju ,ne govori o odlučnom i jasnom stavu, već „reda radi“ komentaru, jer se plaši osude javnosti ako zaćuti.Njegovo “ nije lepo“ je smešno. Kao da im je prećutno dao odobrenje. SRAMOTA!

Оставите коментар